În afară de noul sediu al primăriei, edilii comunei vâlcene Galicea susţin că au mai mult motive de supărare, decât de mulţumire. Modernul edificiu, împreună cu dotările şi amenajarea generosului spaţiu verde din faţa acestuia au costat administraţia locală aproximativ 1,2 milioane de lei, bani suportaţi în întregime de localitate. “Am început construcţia în 2011. Am avut nişte bani prevăzuţi în bugetul local, iar de restul am contractat un împrumut în bancă. Am inaugurat noul sediu în 21 septembrie 2013”, ne-a spus viceprimarul Florea Udrea.
Ar mai fi, totuşi, un motiv de mulţumire pentru edilii din Galicea. Până în prezent, s-a reuşit introducerea canalizării pentru peste 70% din locuitorii comunei. “Am întocmit un proiect, în valoare de 5,7 milioane de lei plus TVA, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Suntem în stadiul celei de-a patra trageri, pentru finalizarea lucrării. Satele care beneficiază de proiect sunt Galicea, Teiu şi Ostroveni, dar suma totală acoperă şi costurile pentru staţia de epurare şi tratare a apelor reziduale”, ne-a declarat şi primarul Ion Năfliu.
Strabag execută bugetul local pentru asfaltări neplătite de 4 milioane
Motivele de nemulţumire sunt legate de banii necesari continuării multiplelor proiecte edilitare demarate în ultimii ani. Atât primarul, cât şi viceprimarul, sunt vechi activişti PNL şi lasă de înţeles că ieşirea de la guvernare a dat ocazia conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea să defavorizeze edilii de altă culoare politică. La şedinţa CJ de luna trecută, pentru Galicea au fost repartizaţi 300.000 de lei, din care 210.000 deja au fost direcţionaţi către cofinanţări, iar 50.000 pentru continuarea asfaltărilor drumurilor comunale. “Din cei aproximativ 70 de km de drumuri comunale şi săteşti, firma contractoare, Strabag, a asfaltat de aproape 11 milioane de lei, din care noi abia am reuşit să plătim 5 milioane. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 43,5 milioane de lei. Pentru lucrările executate mai sunt încă 4 milioane de lei de plată, plus penalităţi, pentru că firma ne-a acţionat deja în instanţă în acest sens. Nici măcar drumurile asfaltate până acum nu-s finalizate. Nu s-au montat rigole, s-a turnat doar stratul de uzură, nu şi al doilea strat de binder. Pe alte fonduri nu le mai putem prinde şi există pericolul real să se degradeze şi lucrările efectuate deja”, îşi exprimă oful, fără reţineri, viceprimarul Florea Udrea.
Comuna Galicea are o populaţie de aproape 4000 de locuitori şi se află pe malul stâng al Oltului, la confluenţa Topologului cu acesta, la nici 20 de km de Râmnicu Vâlcea. Stoparea investiţiilor în utilităţi a temperat sever şi afluxul de investitori.
Constructorul reţelei de apă a intrat în colaps financiar
Fiind o localitate cu multe sate, nici introducerea reţelei de alimentare cu apă potabilă nu a întâmpinat un parcurs mai lin. În prezent, doar şase sate beneficiază de această utilitate, Cremenari, Bratia Deal, Bratia Vale, Dealu Mare, Pocora şi Valea Răii. “Lucrările le-am început încă din 2011. În 2012, constructorul (altul decât Strabag – n.n.) a clacat din punct de vedere economic. A avut bunăvoinţă şi a încercat să execute lucrări pe proprii bani, având încredere că va fi, o dată şi o dată plătit pentru a realiza complet etapele. După ce a cheltuit aproape 1,25 milioane de lei, a intrat în colaps. Noi îi putem achita acum abia 300.000 de lei, sumă care nu ştim dacă acoperă nici TVA-ul aferent cheltuielilor de până acum. Prognoza Consiliului Judeţean ne-a întristat şi mai mult, pentru că ni s-a spus că sunt programate plăţi pentru acest obiectiv de pe raza comunei noastre până în 2017. Până atunci, trebuie să fim atenţi să nu se fure ţevile, robineţii...”, a mai subliniat şi primarul Ion Năfliu.
Comuna Galicea are o populaţie de aproape 4.000 de locuitori şi se află pe malul stâng al Oltului, la confluenţa Topologului cu acesta, la nici 20 de km de Râmnicu Vâlcea. Stoparea investiţiilor în utilităţi a temperat sever şi afluxul de investitori, lucru care se resimte acum în lipsa locurilor de muncă şi a veniturilor la bugetul local, în contrast cu localităţi vecine, precum comuna Budeşti.