Inspecţia Juridică a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat în cazul judecătorului mehedinţean Norel Popescu, cel care, potrivit anchetatorilor DNA, i-ar fi dat sfaturi judiciare preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, arestat preventiv pentru comiterea mai multor infracţiuni de corupţie. Potrivit anchetatorilor, consultaţiile juridice ar fi fost date de judecătorul Norel Popescu, în timp ce dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi cu Agenţia Naţională de Integritate era pe rolul Curţii de Apel Craiova. La vremea respectivă, judecătorul Norel Popescu era preşedinte al Tribunalului Mehedinţi şi i-ar fi dat asigurări lui Adrian Duicu despre faptul că nu există nicio incompatibilitate în ceea ce îl priveşte. „Consultaţiile juridice s-au dovedit a fi de calitate, judecătorul anticipând cu exactitate soluţia care a fost şi pronunţată de Curtea de Apel Craiova în dosarul inculpatului”, susţin surse judiciare. Inspectorii din cadrul CSM şi ai Parchetului General au demarat o anchetă privind implicarea lui Norel Popescu în cazul Duicu, ştiut fiind faptul că judecătorilor le este interzis prin lege să dea consultaţii juridice. Judecătorul Norel Popescu este membru CSM din februarie 2014.
Duicu, Ponea şi Popescu rămân după gratii
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi, 10 aprilie, contestaţia formulată de Adrian Duicu, Ştefan Ponea şi Constantin Popescu la arestarea preventivă pentru 30 de zile. Completul de judecată a decis ca atât Adrian Duicu, cât şi Ştefan Ponea şi Constantin Popescu să fie cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv.
Decizia ÎCCJ este definitivă. Adrian Duicu este acuzat de fapte de corupţie, din interceptările procurorilor şi motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti de arestare preventivă reiese că preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi şi-a folosit influenţa la cel mai înalt nivel, dând telefoane în care punea la cale funcţiile în Poliţia Română şi în Parchetul General chiar din biroul premierului Victor Ponta. Totodată, Adrian Duicu a dispus închiderea unei firme de construcţii deşi aceasta funcţiona în legalitate. O altă faptă care arată modul în care a ales să folosească puterea dată de electorat a fost aceea de a dispune organizarea unui flagrant în cazul unei asistente de la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin, ca aceasta să fie acuzată de luare de mită pentru simplul motiv că femeia a scris pe Facebook mesaje împotriva lui Duicu. Anchetatorii vorbesc şi despre faptul că mai bine de jumătate din bugetul Casei de Sănătate Mehedinţi a ajuns în conturile firmei de rezonanţă magnetică deţinută de familia lui Adrian Duicu, prin decontarea unor servicii fictive. Pe de altă parte, Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin a fost prejudiciat prin trucarea unor licitaţii.