Administraţie

Canalizarea, cea mai costisitoare necesitate a comunei Stăneşti

Primarul localităţii vâlcene insistă la Consiliul Judeţean pentru asigurarea cofinanţării de 1,7 milioane de lei din proiectul în valoare de 5,9

Originar din Moldova, undeva lângă Piatra Neamţ, când a renunţat la haina militară şi s-a retras cu soţia în comuna natală a acesteia, Ionel Michiu, actualul edil-şef din Stăneşti, se gândea să aştepte în tihnă pensia. Cu banii obţinuţi în baza ordonanţei de guvern ce recompensa cadrele militare ce aleg să treacă în rezervă înainte de vârsta limită de pensionare îşi deschisese un mic magazin în comună, unde lucra soţia sa şi şi-a renovat casa şi gospodăria. Apoi şi-a depus CV-ul, a dat concurs la Craiova şi a obţinut un loc bun de muncă la APIA. Primar a ajuns în 2008 şi, de atunci, locuitorii din Stăneşti îl susţin. Cu puţinii bani ai unei comune de grad trei şi cu multe proiecte pe fonduri guvernamentale şi europene, a reuşit în aceşti şase ani lucruri frumoase pentru localitate, vizibile cu ochiul liber, deşi, la nivel judeţean şi naţional, sorţii politici n-au fost, în general, de partea sa. Îşi aminteşte cu tristeţe faptul că multe alte proiecte la care a trudit împreună cu ceilalţi aleşi ai localităţii şi angajaţii primăriei nu s-au materializat, finanţarea asigurată tehnic dispărând în ultima clipă din diverse interese politice. Cu perseverenţa caracteristică unui militar, a continuat munca la cârma destinelor comunei. Acum, Stăneştiul se poate mândri cu cămin cultural, şcoală, grădiniţă, dispensar, farmacie, toate cu dotări moderne. Chiar şi cochetul sediu al primăriei, împărţit cu proprietarul de drept, Direcţia Sanitar-Veterinară Vâlcea, a fost renovat şi îngrijit, deşi biroul primarului a rămas unul modest.

Clădiri şi spaţii publice ireproşabile

Bisericile au fost renovate, iar spaţiile verzi sunt îngrijite şi ele ca la manual, de parcă administraţia locală şi-ar permite un departament stufos de administrare a domeniului public. Secretul ni l-a dezvăluit, fără reţineri, chiar primarul. “Chiar dacă durează mai mult, şi cu bani puţini se poate îngriji bine avutul localităţii. Cei 45 de cetăţeni din comună care beneficiază de ajutor social în baza Legii 416 ne-au fost de mare folos. Am avut norocul că sunt toţi inimoşi şi pricepuţi şi iată ce lucruri importante am reuşit cu micul nostru buget!”, ne-a explicat edilul-şef. Printre alte proiecte de viitor pe care Ionel Michiu ni le-a enumerat, am reţinut că îşi doreşte foarte mult să construiască un sediu nou pentru primărie, acum, că a pus la punct toate celelalte obiective administrativ-culturale din Stăneşti. “Vechiul sediu al primăriei este o clădire construită acum o sută de ani. Este improprie oricărei activităţi. Am hotărât, în Consiliul Local, să o demolăm şi să folosim terenul pentru construirea unui nou sediu al primăriei, puţin presaţi şi de dorinţa, pe bună dreptate, a DSV, de a intra în posesia acestui întreg imobil, de care se foloseşte şi primăria, în prezent. Mai vrem să amenajăm o mică piaţă agro-alimentară tot aici, în centrul localităţii, pe un teren pe care îl prelucrăm, după cum aţi observat, pentru a-l ridica la nivelul carosabilului”, ne-a explicat edilul-şef.

Situaţia alimentării cu apă şi cea a drumurilor au fost ameliorate

"Îmi doresc ceea ce-şi doresc toţi primarii de comună, să aduc utilităţile localităţii la standarde normale pentru anul în care trăim.", Ionel Michiu, primar al comunei Stăneşti

Ionel Michiu a recunoscut şi că nemulţumirile sale legate de conducerea politico-administrativă a judeţului sunt pornite tot de la dorinţa de a face mai multe lucruri importante pentru Stăneştiul anului 2014. “La capitolul utilităţi, ne concentrăm în prezent pe extinderea reţelei de apă în ultimele două sate, Cioponeşti şi Bărcăneşti, din cele nouă care alcătuiesc comuna. În 2008, doar două sate beneficiau de această facilitate. Cei 220.000 de lei alocaţi de Consiliul Judeţean se duc direct la investiţiile pe Ordonanţa 28, datorii n-am avut. Asfaltăm 2 drumuri anul acesta. Dar ne dorim să introducem şi canalizarea. Avem un proiect de amenajare a unei reţele în toată comuna, foarte costisitor, în valoare totală de 5,9 milioane de lei, bani europeni, din care cofinanţarea este de 25%, cam 1,7 milioane. Aici avem nevoie de mai mult sprijin din partea autorităţilor judeţene şi politice, în general”, ne-a mai spus primarul comunei.

“Am fost primar mai mult în Opoziţie!”

Ionel Michiu a primit propunerea să intre în politică în 2004, din partea conducerii din acea vreme a PNL Vâlcea, care-şi dorea o organizaţie mai puternică în această localitate din sudul judeţului, dominat de PSD. A candidat prima dată la funcţia de primar în acelaşi an, pierzând “la mustaţă” în faţa unei candidate a PSD. Nu s-a resemnat şi şi-a luat revanşa patru ani mai târziu, devenind primar. În vara lui 2013 a fost ales şi membru în Biroul Politic Teritorial al PNL Vâlcea, forul judeţean de conducere al formaţiunii. “Din 2008 şi până în prezent, dacă faceţi un calcul simplu, am fost primar aproape numai în Opoziţie. În 2008, am prins ultimele şase luni ale Guvernului Tăriceanu, iar acum, am prins un an şi jumătate cu PNL la putere în cadrul USL. Nici la nivel judeţean nu au stat altfel lucrurile. Nu m-am plâns şi nici n-am părăsit partidul. Dimpotrivă, m-am ambiţionat. De la bun început am privit cât se poate de onest politica, drept dovadă că am recunoscut şi meritele unor reprezentanţi ai unor formaţiuni politice adverse atunci când ajutorul acestora s-a simţit în investiţiile făcute în comună. Cred că şi domnul Cîlea (preşedintele CJ şi al PSD Vâlcea, n.r.) şi domnul Jurcan (fost senator şi preşedinte al PDL Vâlcea, până în 2012) pot confirma ce spun. Acum îmi doresc ceea ce-şi doresc toţi primarii de comună, să aduc utilităţile localităţii la standarde normale pentru anul în care trăim”, a concluzionat edilul-şef din Stăneşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...