Economic

Teoria managementului privat cade, vin administratorii speciali

Pedersen & Partners, compania care trebuia să selecteze managerii privaţi pentru mai multe companii de stat, a anunţat rezilierea contractului cu Ministerul Economiei

Ministerul Economiei şi Pedersen & Partners au încetat la finele lunii mai, în „condiţii amiabile”, contractul de consultanţă privind atragerea de manageri profesionişti la companiile de stat, din cauza unor modificări promovate de reprezentanţii instituţiei, a anunţat compania de executive search. „Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), împreună cu Pedersen & Partners şi subcontractorii săi, Roland Berger Strategy Consultants şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), au decis în 31 mai, prin acordul comun al părţilor, încetarea contractului de consultanţă având ca obiect recrutarea de management profesionist la companiile de stat. Decizia a avut la bază hotărârea Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului de consultanţă şi implicit în obiectul acestuia”, se arată într-un comunicat al celor trei firme.

Managementul privat, moda iarnă-primăvară

Acordul a fost încheiat în luna octombrie a anului trecut. Printre companiile din regiune pentru care Pedersen & Partners şi subcontractorii săi trebuia să recruteze manageri privaţi se numără Oltchim şi SNLO. Numirea personalului profesionist la aceste companii reprezintă un angajament al Executivului faţă de Fondul Monetar Internaţional. „Contractul s-a încheiat în condiţii amiabile, ambele părţi apreciind sprijinul reciproc acordat pentru derularea contractului până la acest punct. Pedersen & Partners şi subcontractorii săi speră că iniţiativele ce vor urma cu privire la recrutarea de personal de conducere pentru companiile de stat vor fi finalizate cu succes, indiferent de format, de către minister şi alte părţi implicate pe viitor”, se mai arată în comunicat. Până în prezent, niciuna dintre companiile menţionate nu are un manager selectat pe criterii de profesionalism.

La Oltchim vine un administrator special

Oltchim Râmnicu Vâlcea va intra în administrare specială în vederea privatizării, a declarat Remus Vulpescu, directorul general al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). „Oltchim urmează să intre în administrare specială, iar procedura va fi demarată în zilele următoare, fiind aprobată de Guvern”, a subliniat acesta. Administrarea specială înseamnă analizarea situaţiei companiei şi găsirea unor mecanisme financiare prin care să fie rezolvată situaţia dificilă a combinatului, plata salariilor restante şi găsirea lichidităţilor care să susţină producţia. Şeful OPSPI a confirmat faptul că Ministerul Economiei încearcă să privatizeze Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim, existând încheiat cu Petrom un acord de principiu în acest sens. Vulpescu a mai spus că Ministerul Economiei doreşte privatizarea rapidă a Oltchim şi că, dintre investitorii interesaţi, doi au un potenţial real de a investi în companie şi de a-i menţine activitatea. Potrivit oficialului OPSPI, mai sunt şi alţi investitori interesaţi de Oltchim, companii din Europa şi din zona Mării Caspice. Remus Vulpescu a mai declarat că va fi rezolvată şi problema conversiei datoriilor Oltchim în acţiuni.

"Oltchim urmează să intre în administrare specială iar procedura va fi demarată în zilele următoare, fiind aprobată de Guvern.", Remus Vulpescu, director OPSPI

Între insolvenţă şi furie sindicală

Săptămâna trecută, Ministerul Economiei a fost pichetat de Sindicatul Liber Oltchim, care a solicitat un program coerent de măsuri care să vizeze privatizarea societăţii în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim şi plata salariilor restante. Protestul angajaţilor din combinatul chimic vâlcean a fost generat de anunţul făcut de ministrul Chiţoiu privind posibila declarare a insolvenţei la Oltchim SA. Sindicaliştii din Oltchim au mai reclamat întârzierea plăţii salariilor cu două luni şi a blocării activităţii combinatului, care are nevoie de o infuzie de capital de cel puţin 40 milioane de euro pentru a susţine producţia. La sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a creanţelor Oltchim la AVAS. Din cauza faptului că această conversie nu s-a făcut în timp util privatizarea combinatului a fost amânată pentru finele lunii septembrie a acestui an. Sindicaliştii susţin că autorităţile le-au spus că nu pot converti datoriile în acţiuni pentru că nu au modificat legea societăţilor comerciale. În lege este stipulat că pentru asemenea operaţiuni trebuie să existe acordul a minim 75% din acţionariat, mai spun sindicaliştii. Ori statul nu deţine decât 54% din combinat.

PCC ameninţă statul român cu un proces

Într-un interviu acordat presei centrale Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, acţionarul minoritar al „Oltchim”, a precizat că se ia în calcul varianta ca această companie să dea în judecată statul român, dacă acesta nu îşi va respecta, nici de această dată, angajamentul să privatizeze combinatul vâlcean, până în luna septembrie, acuzând că a pierdut deja foarte mulţi bani şi numeroase oportunităţi de afaceri. Zaremba se arată stupefiat de insolvenţa Hidroelectrica şi spune că România arată nu numai că este impredictibilă, ci că este şi foarte periculoasă pentru investitori. În urma acordului semnat cu Fondul Monetar Internaţional, statul şi-a asumat responsabilitatea că, până la sfârşitul lunii aprilie, va vinde pachetul de 54,8% din capitalul combinatului vâlcean, însă noul Guvern a amânat acest termen până în luna septembrie. Pe lângă stat, în acţionariatul combinatului vâlcean se regăsesc compania „PCC SE”, care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii „Carlson Ventures”, înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...