Reportaj

Păduri nepăzite cu voia autorităţilor

Nu aplică legea de teama unui judeţ al contravenienţilor

Aproape zilnic, vâlcenii sunt prinşi pe picior greşit cu material lemnos din pădurile judeţului de către oamenii legii, situaţie cauzată de faptul că, la ora actuală, aproximativ 40.000 de hectare de pădure nu sunt păzite, deşi proprietarii ar fi trebuit să se îngrijească de acest lucru, iar autorităţile, în speţă Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Vâlcea, ar fi trebuit să îi amendeze pentru lipsa contractelor de pază. Totuşi, reprezentanţii ITRSV Vâlcea susţin că în momentul de faţă se lucrează împreuna cu cei de la Poliţie la o bază de date cu toţi proprietarii care nu s-au îngrijit de acest lucru, urmând ca în curând să se treacă şi la aplicarea amenzilor.
Deşi autorităţile responsabile au toate pârghiile să aplice legea în domeniul silviculturii şi să îi oblige pe proprietarii de pădure să încheie contracte cu ocoalele silvice din zonă, acest lucru nu se întâmplă în Vâlcea. Motivul? Am avea un judeţ plin de plătitori de contravenţii, după cum susţin cei de la ITRSV Vâlcea, instituţie care este obligată să aplice legea chiar şi în rândul acestor proprietari.

Sustragere de la aplicarea legii

În acest sens, nimeni nu a luat nicio măsură, motiv pentru care, la ora actuală, hectarele de pădure din Vâlcea stau nepăzite, iar drujbele încep să se audă tot mai des în sudul judeţului. „Legea prevede pentru neexecutarea acestor contracte de prestări servicii sau de administrare sancţiuni drastice pentru proprietarul de pădure. Instituţia noastră dacă ar trebui să îşi facă datoria după lege, şi trebuie să şi-o facă, până la urmă, ar trebui să amendăm foarte multe persoane. La cele 40.000 de hectare sunt aproximativ 100.000 de persoane-proprietari. Ar trebui să transformăm o mare parte din proprietarii din judeţul acesta în contravenienţi, dar până la urmă va trebui să facem şi aşa ceva. Altă soluţie nu avem”, este de părere Gheorghe Dinucă, inspectorul şef adjunct al ITRSV Vâlcea.

Dosare penale şi lemne confiscate pentru ilegalitate

Până la aplicarea legii, poliţiştii vâlceni sunt cei care aproape zilnic îi prind pe picior greşit pe cei care taie ilegal din pădurile judeţului. Numai în primele cinci luni ale acestui an au fost întocmite peste 200 de dosare penale. „Au fost înregistrate 213 dosare penale cu privire la infracţiunile prevăzute de codul silvic. Poliţiştii vâlceni au aplicat 170 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de peste 300.000 de lei. De asemenea, a fost ridicată, în vederea confiscării, cantitatea de 258 metri cubi de material lemnos şi lăsată în custodia organelor abilitate, cantitatea de 198 de metri cubi material lemnos.

Poliţiştii vâlceni sunt cei care aproape zilnic îi prind pe picior greşit pe cei care taie ilegal din pădurile judeţului.

Colaborare cu Poliţia

Totuşi, pentru ca din pădurile Vâlcii să nu se mai taie ilegal, dar şi pentru ca acestea să fie păzite într-o proporţie cât mai mare, cei de la ITRSV Vâlcea susţin că în momentul de faţă lucrează în colaborare cu Poliţia pentru întocmirea unei baze de date cu toţi proprietarii de pădure din judeţ care nu au contracte de prestări servicii încheiate cu ocoalele silvice din zonă, fie ele private sau de stat. „N-avem acces la datele de identificare ale proprietarilor de pădure. Avem o experienţă fructuoasă, însă, în alte judeţe. De exemplu, în Gorj, am făcut liste cu toţi proprietarii de pădure pe ocoale silvice. Poliţia judeţeană a împărţit listele la poliţiile locale, iar acestea din urmă, la această oră, cheamă toţi proprietarii şi le pune în vedere obligaţia de a încheia contractele cu acele ocoale silvice”, explică Dinucă.

Alegerile invocate în neaplicarea legii

Acesta susţine că la Vâlcea lucrurile au întârziat din diferite cauze, printre care invocate sunt şi alegerile care au avut loc în data de 10 iunie, dar promite că o astfel de bază de date va fi întocmită cât de curând şi la Vâlcea. „La Vâlcea, suprafaţa este mult mai mică. Toate la timpul lor pentru că a fost şi perioada asta a alegerilor şi nu am vrut să se interpreteze că facem politica vreunui sau altui partid”, mai declară inspectorul şef adjunct al ITRSV Vâlcea. Pe de altă parte, cei care însă vor fi prinşi, dacă legea se va aplica în cele din urmă, vor trebui să suporte contravenţii în valoare maximă de 20 de milioane de lei vechi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...