Ultima Oră

ÎPS Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, a trecut în nefiinţă

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală “Sfântul Nicolae”. ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei va fi Locţiitor de Arhiepiscop

În dimineaţa zilei de miercuri, 9 aprilie, a trecut la cele veşnice Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului. Acesta fusese convalescent o lunga perioadă de vreme, recent revenind la Râmnicu Vâlcea după un tratament la o clinică în străinătate. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 12 aprilie, slujba fiind organizată la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, cu începere de la ora 11.00.

Potrivit prevederilor Statutului BOR şi legiuirilor bisericeşti, până la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, locţiitor de Arhiepiscop al Râmnicului va fi Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care va fi pomenit la sfintele slujbe ca Locţiitor de Arhiepiscop al Râmnicului, în toate bisericile şi mănăstirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii.

Evocarea înaltului ierarh pe siteul Arhiepiscopiei

“Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului anunţă cu durere trecerea în patria cerească a venerabilului lor Păstor sufletesc Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Gherasim, în dimineaţa zilei de 9 aprilie 2014.

Înaltpreasfinţia Sa Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a născut la data de 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului, judeţul Ialomiţa, din părinţii Dumitru şi Maria Cristea, ca al doilea copil şi a primit la botez numele Gheorghe.

În 1934, a devenit căugăr, fiind primit în obştea monahală de la Mânăstirea Cernica de lângă Bucureşti. A urmat cursurile seminarului monahal de aici şi ale seminarului “Nifon Mitropolitul” din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1942. În anul 1948 a fost declarat licenţiat în Teologie la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti.
După 36 de ani de viaţă monahală Sfântul Sinod îl alege în demnitatea de Arhiereu-vicar al Eparhiei Dunării de Jos, cu titulatura de Constănţeanul.

În toamna anului 1975, la 16 octombrie, a fost ales în demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, cu titulatura de Piteşteanul.

În ziua de 30 septembrie 1984, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Râmnicului şi Argeşului, fiind înscăunat în scaunul chiriarhal râmnicean la data de 2 decembrie 1984.

În data de 19 iunie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ridicarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim în demnitatea de Arhiepiscop al Râmnicului.

Preoţii, călugării, călugăriţele şi credincioşii deplâng cu durere această pierdere a Păstorului lor.
Dumnezeu să-l odihnească în pace şi veşnică să-i fie pomenirea!”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Arhiepiscopiei Râmnicului.

NE-A PĂRĂSIT ÎNVĂŢĂTORUL ...

Vestea trecerii la cele veşnice a preabunului nostru părinte duhovnicesc, Înalt Preasfinţitul arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului, GHERASIM CRISTEA, ne-a cernit peste suflet multă întristare şi durere. Zile în şir am aşteptat minunea lui Dumnezeu, singurul care îi ridică din patul suferinţelor trupeşti pe cei pe care doctorii nu-i mai pot ridica, însă minunea a întârziat, iar trudnicul nostru învăţător în tainele vieţii şi ale ortodoxiei n-a mai fost săltat de pe serdarul bolii.
Prin plecarea Înalt Preasfinţitului GHERASIM, noi muritorii de rând am rămas singuri, cu taina neînţeleasă a vârstelor şi timpurilor, dar nici n-am avut norocul vieţii sale neîmbătrânitoare spre a ne domoli şi de aici pe mai departe patimile care ne dezbină şi ispitele care ne înrăiesc.
Au fost ani când vremuri neprielnice ne-au sărăcit casa, însă Înalt Preasfinţia Sa ne-a mângâiat părinteşte, ne-a învăţat a ne îngriji să nu sărăcim spiritual, să păstrăm nestinsă făclia sufletului şi să ne ducem mai departe pe cărarea cinstei şi milosteniei.
Azi, fără Înalt Preasfinţitul nostru, rămânem singuri în pustiul neliniştilor, sperând ca de-acolo din înălţimea unde i se va odihni în veci sufletul bun şi curat, să ne mai dea semn de speranţă şi de încredere.
Acoperă-l, Doamne, pe robul Tău, GHERASIM CRISTEA, cu lumina şi căldura lacrimilor noastre şi mai spune-i că-i vom păstra amintirea cât timpul ne va preumbla pe pământ", a precizat Ion Cîlea, presedintele CJ Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

26.04.2014 - 21:21Daniela:Hristos a inviat! Va rog, sa retineti un lucru foarte important ÎPS Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, a trecut în vesnicie si NU "nefiinţă" cum gresit ati scris. Un om cand vine in aceasta lumea a luat fiinta de la Dumnezeu si nu poate merge in "nefiinta" cand pleaca din aceasta lume. Odata veniti in lume, deci luand fiinta, nu mai putem mege in nefiinta... ESTE GRESITA ACEASTA EXPRIMARE! Cer iertare, dar ar fi bine sa va documentati referitor la utilizarea acestui "cuvant" care aci este rau, gresit utilizat!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...