Interviu

Rotary Club - competiţie pentru liceeni cu spirit antreprenorial

Constantin Boromiz este preşedintele din 2013 al Rotary Club Râmnicu Vâlcea. În urmă cu câteva luni, la inţiativa sa, Rotary Club Râmnicu Vâlcea, împreună cu Junior Achievement Romania, a iniţiat un curs finalizat cu o competiţie între liceenii vâlceni preocupaţi de antreprenoriat. Constantin Boromiz este cunoscut ca fondator al unei importante afaceri naţionale în domeniul panificaţiei.

Reporter: Cum au primit colegii din Rotary Club ideea acestui proiect?
Constantin Boromiz: Cu maxim interes. După cum ştiţi, din acest club fac parte foarte mulţi oameni de afaceri. Ei au fost primii susţinători ai proiectului.

Reporter: Ni-i spuneţi?
Constantin Boromiz: Dumitru Crăciunescu, în industria produselor din carne, Constantin Popescu – restaurante, Adrian Ciocănău, Doina Negoiţă şi Horia Ciuruş – în arhitectură, Ion Albescu, Ani Antonescu şi Cătălin Daneş - în servicii medicale, Gheorghe Botoran – în metalurgie, Doina Petrescu, Diana Pătru şi Bebe Dicu – textile şi confecţii, Dan Dragomir – instalaţii şi automatizări, Florin Bălan – transporturi de marfă, Dumitru Şteflea – tipografie, Dan Ioan Fiera – formare profesională, Petre Vidu – cartografie digitală, Gheorghe Popa, Dan Ploscă şi Petruţ Constantinescu – comerţ alimentar, Sami Vâlcu – farmacii, Dan Tudor – publicitate, Mariana Gutău – birou notarial, Floriana Marin Vlădulescu – birou avocatură. Lor li s-au alăturat, în perioada cursurilor de antreprenoriat, şi alţi colegi: economişti, bancheri, profesori. Toţi aceştia, am hotărât încă din toamna trecută ca Rotary Club Râmnicu Vâlcea să-şi îndrepte atenţia spre dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândurile elevilor din judeţul Vâlcea.

Reporter: Şi cum s-a derulat acest proiect?
Constantin Boromiz: Cu expoziţia realizată de elevi aici şi întrecerea între proiecte s-a ajuns la capătul proiectului, în etapa sa judeţeană. Rotary Club Râmnicu Vâlcea a susţinut multiplicarea manualelor folosite, a participat prin reprezentanţi la colocviile organizate în licee, este aici pentru a juriza competiţia finală şi a sponsorizat integral premiile care s-au acordat celor mai bune proiecte.

"Cred că obiectivul principal a şi fost atins până la această dată. Până la urma-urmei, cel mai important lucru este să te pui în situaţia de a gândi ca un afacerist. Să îndrăzneşti să gândeşti la profit pe calea producţiei sau a serviciilor aşteptate pe piaţă.", Constantin Boromiz

Reporter: Sunteţi mulţumit de rezultat?
Constantin Boromiz: Cred că obiectivul principal a şi fost atins până la această dată. Până la urma-urmei, cel mai important lucru este să te pui în situaţia de a gândi ca un afacerist. Să îndrăzneşti să gândeşti la profit pe calea producţiei sau a serviciilor aşteptate pe piaţă şi vândute contra unei sume care să te ajute să plăteşti materialele şi oamenii şi să investeşti mai departe pentru dezvoltarea afacerii. Liceenii au putut afla în acest mod ceea ce noi ştim din practica a peste douăzeci de ani. Acum ştiu şi ei că nu poţi oferi produse şi servicii pe care nu le cumpără nimeni, pentru că nu ai nici cum să plăteşti oamenii şi nici ce să investeşti mai departe. Au mai aflat că, dacă ai norocul să vinzi ceva, banii aceia sunt ai furnizorilor, ai fiscului, ai oamenilor care au lucrat, ai utilajelor care s-au stricat şi, dacă mai rămâne ceva, şi ai tăi. Lista celor care iau bani dintr-o firmă nu începe niciodată cu patronul, ci se sfârşeşte cu el, dacă mai e loc pe listă. Şi afacerile tocmai de aceea sunt pasionante. I-aţi putut vedea aici cu câtă pasiune şi-au prezentat proiectele în faţa juriului şi la standuri.

Reporter: Cum vi s-au părut premianţii?
Constantin Boromiz: Mie, foarte buni. Extrem de determinaţi, în primul rând. Originali, şi mă refer în primul rând la echipa „X Innovation”, formată din trei elevi de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, care au câştigat competiţia cu un soft, Smart Flyer, de informare publică. Ei au simţit foarte bine că pe piaţa locală lipseşte o sursă de informaţie care să răspundă nevoilor imediate. Apoi echipa „The Happiness”, de la Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab, care a propus un proiect de obiectiv dedicat divertismentului local şi au făcut-o într-un stil extrem de agreabil. Echipa de pe locul III, „Alteka”, de la Liceul Constantin Brâncoveanu din Horezu, a prezentat o afacere destinată ambalajelor pentru ceramica de Horezu, vândută acum împachetată în ziare vechi. Foarte oportună ideea lor!

Reporter: Ce le-aţi spus celor peste 150 de participanţi, după aprecierea mea: elevi, profesori, însoţitori?
Constantin Boromiz: Am ţinut să le subliniez că afacerile sunt unul dintre cele mai creative domenii. În afaceri se creează nu numai produse, ci idei noi, originale, menite să împingă civilizaţia umană înainte. Nu numai economic, ci tehnologic, în primul rând. În afaceri s-au creat toate tehnologiile pe care le utilizăm astăzi. Lumea însăşi arată mai bine sau mai rău după calitatea afacerilor care se fac în ea. La fel este şi cu judeţul Vâlcea. Prin afacerile pe care le vor face şi ei aici, acest judeţ va fi mai puternic sau mai slab. Mai atractiv sau mai respingător. Eu sunt convins că afacerile imaginate de ei acum şi în viitor vor face din judeţul Vâlcea un loc mai puternic economic şi cultural şi un loc mai atractiv pentru oamenii dispuşi să-şi cheltuiască banii aici.

Reporter: Şi, ceva de final de proiect rotarian.
Constantin Boromiz: Le mulţumesc tuturor celor care au participat la acest curs şi s-au înscris în competiţia finală. Le mai mulţumesc colegilor mei din Rotary Club Râmnicu Vâlcea că au susţinut şi au contribuit la acest proiect. Ţin să apreciez colaborarea cu partenerii noştri, liceele din judeţ şi Junior Achievement Romania, pentru contribuţia lor profesională, foarte experimentată în acest domeniu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...