Eveniment

Procurorii DNA acuză un tun imobiliar de 238.847 euro la Hinova - Mehedinţi

Printr-un lanţ de abuzuri cadastrale, coroborate cu influenţa viceprimarului din Severin şi complicitatea unei notăriţe, statul a fost deposedat de 34.000 mp de teren

Luni, 31 martie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, la Curtea de Apel Craiova, în stare de libertate, a 8 inculpaţi pentru infracţiuni de spălare de bani, abuz în serviciu în formă calificată, participare şi instigare la infracţiuni de abuz în serviciu şi spălare de bani. Nicolae Iancu, registrator-şef la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Mehedinţi, Delia Tudoroniu, Mircea Sevastian Grosu, fost viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Nelu Eugen Spătaru, director al OCPI Mehedinţi, Răducu George Laciu, şef Serviciu patrimoniu în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. – Sucursala Porţile de Fier, Ion Marian Toichescu, persoană fizică autorizată să întocmească documentaţii cadastrale, Teodor Pavelescu, director general la S.C. Hidroelectrica S.A. – Sucursala Porţile de Fier şi Marta Ilinca, notar public, sunt acuzaţi de procurorii DNA de organizarea în grup infracţional cu scopul deposedării statului de 34.000 mp, situaţi pe malul Dunării.

Cum să transformi din pix 300 mp în... 34.121 mp

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul lunii noiembrie 2010, inculpata Delia Tudoroniu, cu rea credinţă, a solicitat OCPI Mehedinţi majorarea suprafeţei de teren, deţinută cu titlu legal, de 300 m.p. până la 34.121 m.p., determinându-l totodată pe inculpatul Nicolae Iancu să emită în mod nelegal încheierea de Carte Funciară nr. 24513 din 22.11.2010. Prin aceste acţiuni, s-a urmărit obţinerea pentru sine, dar şi pentru inculpaţii Mircea Sevastian Grosu, la vremea respectivă viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin şi Nelu Eugen Spătaru, director al OCPI Mehedinţi, a suprafeţei de teren respective. În vederea obţinerii aceleiaşi finalităţi, Mircea Sevastian Grosu l-a determinat pe Teodor Pavelescu să ateste, prin ştampila S.C. Hidroelectrica S.A. – Sucursala Porţile de Fier, că vecinătăţile indicate în cuprinsul procesului-verbal folosit la OCPI pentru emiterea încheierii nr. 24513/22.11.2010 sunt reale şi că este de acord cu acestea. Actul a fost întocmit cu încălcarea atribuţiilor de serviciu de Răducu George Laciu, şef Serviciu patrimoniu în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. – Sucursala Porţile de Fier. Terenul respectiv era, de fapt, proprietatea publică a statului, aflat în administrarea Hidroelectrica. Documentaţia cadastrală ce a stat la baza emiterii încheierii de carte funciară nr. 24513 din 22.11.2010 a fost întocmită, în perioada iulie-noiembrie 2010, de Ion Marian Stoichescu, acesta identificând şi materializând limitele imobilului în disonanţă cu actele doveditoare a dreptului de proprietate prezentate de Delia Tudoroniu.

Delia Tudoroniu voia să-şi facă o pensiune pe malul Dunării

În cursul anului 2011, Marta Ilinca, în calitate de notar public, la solicitarea Deliei Tudoroniu, a acceptat să dezmembreze terenul în suprafaţă de 34.121 m.p., în patru loturi cu suprafeţe inegale. Ulterior, a transferat loturile rezultate din dezmembrare către alte persoane, prin acte autentice de vânzare-cumpărare, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparenţă de legalitate, în scopul ascunderii originii ilicite a terenului respectiv. Delia Tudoroniu cumpărase de la o persoană fizică, în 25 iulie 2008, suprafaţa de 300 m.p. teren neproductiv aflat pe malul Dunării, dar situat în intravilanul comunei Hinova, învecinată la Nord şi la Vest cu 2 terenuri inundabile, expropriate, aflate în administrarea SC Hidroelectrica SA. Delia Tudoroniu dorea să construiască o pensiune turistică, dar cei 300 m.p. erau insuficienţi realizării obiectivului şi nici nu aveau vecinătate cu fluviul. În acest sens, ar fi apelat la sprijinul rudei sale prin alianţă, inculpatul Mircea Sevastian Grosu, care l-a rândul său ar fi apelat la sprijinul directorului OCPI Mehedinţi, Nelu Eugen Spătaru. Profitând de împrejurarea că terenul proprietatea publică a statului nu era înscris în Cartea Funciară, Nelu Eugen Spătaru ar fi identificat soluţia formulării de către Delia Tudoroniu a unei cereri de modificare a suprafeţei. Tot de la Spătaru ar fi venit şi sugestia ca documentaţia cadastrală ce urma să fie ataşată cererii să fie întocmită de persoana fizică autorizată Ion Marian Stoichescu din Strehaia, acesta fiind perceput ca persoană care s-ar abate uşor de la dispoziţiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale.

Mircea Sevastian Grosu (foto stânga), fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, a fost trimis în judecată în stare de libertate de procurorii DNA pentru infracţiuni de spălare de bani, abuz în serviciu în formă calificată, participare şi instigare la infracţiuni de abuz în serviciu şi spălare de bani.

Mircea Sevastian Grosu a convins şi alţi funcţionari să comită abuzuri

Prin mijlocirea directă a fostului viceprimar Mircea Sevastian Grosu, documentele ar fi ajuns la Teodor Pavelescu, care l-ar fi convocat în biroul său pe şeful Serviciului Patrimoniu, Răducu George Laciu şi i-ar fi cerut să facă cele necesare pentru semnarea procesului-verbal de vecinătate, deşi coordonatele terenului se suprapuneau cu cele ale suprafeţei proprietate a statului. Odată documentaţia “rezolvată”, Mircea Sevastian Grosu s-ar fi preocupat ca PV să fie semnat şi de ceilalţi “vecini”. Documentaţia cadastrală ar fi fost depusă la OCPI Mehedinţi împreună cu cererea de recepţie şi înscriere în 19 noiembrie 2010. Delia Tudoroniu ar fi solicitat recepţia modificării suprafeţei imobilului de la 300 m.p. la 34.121 m.p. şi intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia. Aici, la rugămintea lui Nelu Eugen Spătaru, registratorul şef Iancu Nicolae ar fi ignorat faptul că persoana desemnată cu soluţionarea lucrării avea dubii asupra admisibilităţii cererii. După trei zile, Nicolae Iancu ar fi semnat în locul registratorului respectiv încheierea de Carte Funciară nr. 24513.

Terenul, divizat în patru loturi scoase la “vânzare”

În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvara anului 2011, Mircea Sevastian Grosu, Nelu Eugen Spătaru şi Delia Tudoroniu ar fi decis dezmembrarea suprafaţei de 34.121 mp. şi “vânzarea” loturilor rezultate către alte persoane. Au apelat la notarul public Marta Ilinca, vecină cu părinţii lui Nelu Eugen Spătaru. Ea ar fi acceptat să autentifice înscrisurile chiar şi în lipsa unui titlu valabil de proprietate. Valoarea terenului în suprafaţă de 34.121 m.p., de care statul a fost deposedat prin faptele menţionate în rechizitoriul procurorilor DNA Craiova este de 1.074.620 lei, echivalentul a 238.847 euro, sumă cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatei Delia Tudoroniu, până la concurenţa sumei de 1.074.620 lei. Conform Codului de procedură penală, procurorii fac menţiunea că respectă principiul prezumţiei de nevinovăţie al celor acuzaţi până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

22.02.2018 - 21:45Florin:Sunntem in 2018. Ce noutăţi sunt cu acest dosar ?

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...