Ultima Oră

Revoltă mocnită în organizaţiile PNL din Oltenia

Întâlnirea de la Râmnicu Vâlcea l-a pus pe Crin Antonescu în ipostaza de a fi criticat inclusiv pentru nemulţumirile legate de liderii judeţeni

Râmnicu Vâlcea a fost, joi, 13 martie, locul de întâlnire a conducerii naţionale a PNL cu lideri şi reprezentanţi din întreaga Oltenie. Deşi organizatorii au anunţat, iniţial, că la întâlnirea de la ora 12.00 din Sala Mare a Consiliului Judeţean Vâlcea vor participa şi preşedintele Crin Antonescu, dar şi prim – vicepreşedintele Klaus Iohannis, cel de-al doilea a ajuns doar la evenimentul programat a avea loc în aceeaşi seară, la Teatrul “Anton Pann”, cu începere de la ora 17.00, organizat de Tineretul Naţional Liberal în deschiderea Şcolii Politice “I. Gh. Duca”, pe tema “România pentru infrastructură”.

Reprezentanţii presei au consemnat absenţa nemotivată de la “regională” a mai multor figuri reprezentative din întreaga Oltenie, printre care şi numeroşi primari. Culmea, cei mai mulţi au fost chiar cei din judeţul Vâlcea! Mulţumirile politicoase ale oaspeţilor pentru găzduirea evenimentului şi aprecierea filialei vâlcene ca prima din Oltenia, după rezultatele electorale obţinute de-a lungul timpului au fost umbrite astfel. Neaşteptata palmă morală a fost atribuită vizibil preşedintelui PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican. Dezamăgirea audienţei a atins cote alarmante în momentul în care a devenit limpede că preşedinta CSL, Claudia Benchescu, este preferată, fără dezbateri în acest sens cu “talpa” formaţiunii, pentru un loc elegibil pe lista pentru Parlamentul European în defavoarea propunerii PNL Vâlcea, Victor Giosan, vechi membru de partid, economist cu vastă experienţă în administraţie, dar şi în domeniul politicilor publice şi asta chiar la nivel european. Vâlceanului i s-a garantat, până la urmă, doar poziţia cu numărul 13 pe listă. Dintre potenţialii eurocandidaţi cu şanse mari pentru eligibilitate, în faţa publicului oltean s-a prezentat şi Cristian Buşoi, fosta ministră a Transporturilor Ramona Mănescu ajungând, la fel ca Iohannis, doar la întâlnirea organizată de TNL. Supliciul la care a fost expus Crin Antonescu din cauza stângăciilor organizatorice ale gazdelor a devenit evident în timpul conferinţei de presă, moment în care nici deputatul Buican nu a fost menajat de jurnalişti.

Filiala Vâlcea, demobilizată de criteriile de promovare naţională

Din conducerea naţională a PNL, la întâlnirea regională de la Râmnicu Vâlcea au mai fost prezenţi vicepreşedinţii Florin Alexe (deputat, preşedinte TNL) şi Marian Petrache (preşedinte CJ Ilfov, coordonatorul campaniei electorale pentru PE). “Delegaţia” doljeană a fost cel mai numeros reprezentată la vârf, în frunte cu vicepreşedintele Mihai Voicu (preşedinte PNL Dolj), secretarul Senatului, senatorul Mario Ovidiu Oprea şi fostul ministru Gigel Ştirbu. De asemenea, nelipsită a fost şi preşedinta Cluburilor Studenţeşti Liberale, Claudia Benchescu, logodnica lui Mihai Voicu (el însuşi fost preşedinte... în 1994, al Tineretului Universitar Liberal, vechea denumire a structurii). Şi liderii filialelor din judeţele Olt şi Gorj s-au prezentat în număr mare, mai puţini fiind cei de la Mehedinţi.

Principala temă a expunerilor a fost legată de campania electorală pentru alegerile europarlamentare, cea secundară ţintind vechii parteneri de guvernare din USL, în special PSD şi premierul Victor Ponta. În ciuda eforturilor lui Marian Petrache de la întâlnirea cu preşedinţii filialelor, nu s-a ajuns la un numitor comun în ce priveşte obiectivele electorale asumate de fiecare. Vâlcea, spre exemplu, speră să obţină primul loc pe Oltenia, însă nu-şi asumă niciun procent realizabil. Cumva, poziţia adoptată de Cristian Buican este pragmatică, foarte mulţi dintre cei prezenţi la întâlnire afirmând că nu se consideră motivaţi să se mobilizeze pentru alegerile pentru PE, în condiţiile în care regiunea Sud-Vest Oltenia nu e reprezentată realmente printr-o nominalizare pe o poziţie eligibilă pe lista PNL.

Justificări puerile pentru nominalizările pe bază de cumetrie

Dorit metaforic de autoare, discursul preşedintei CSL, Claudia Benchescu, legat de cum a ajuns PNL la guvernare alături de PSD şi care au fost motivele din cauza cărora s-a renunţat la USL şi-a ratat efectul scontat, voci din audienţă murmurând că membrii de partid cunosc foarte bine cât şi cum au muncit în campanii, nu însă şi cu ce folos. Tot în conferinţa de presă ce a urmat întâlnirii regionale, Crin Antonescu s-a arătat vizibil vexat de criticile tot mai frecvente venite din partea opiniei publice pentru criteriile de cumetrie ce par a sta la baza multor nominalizări pentru locuri eligibile pe lista PNL pentru PE. Însăşi soţia sa, Adina Vălean, este una dintre ele, fosta ministră a transporturilor Ramona Mănescu este soţia primarului Sectorului 6, Rareş Mănescu (proaspăt secretar general al partidului). Pentru un loc fruntaş este anunţat şi Mihai Ţurcanu, fratele preşedintelui CJ Botoşani Florin Ţurcanu (recent suspendat pentru 6 luni în urma semnării, în 2011, a unor acte de excludere a unor membri din PNL prin încălcarea procedurilor statutare).

“Adina Vălean şi Ramona Mănescu nu sunt la prima experienţă în Parlamentul European. În 2007, când a fost aleasă Adina Vălean, eu nu eram preşedintele PNL şi nici căsătorit cu Adina Vălean. Ambele au o activitate solidă în acest for. Claudia Benchescu a fost susţinută puternic de Tineretul Naţional Liberal şi Cluburile Studenţeşti Liberale”, a declarat Crin Antonescu.

Nimic despre Mihai Ţurcanu, însă. Chiar şi aşa, patru dintre cele opt poziţii cu şanse de accedere în PE din partea liberalilor sunt ocupate de rude ale unor importanţi lideri ai partidului, amănunt care nu a scăpat necriticat săptămâna trecută nici de publicaţia Eurobserver.

Iohannis l-a eclipsat pe Antonescu

Discursurile de la întâlnirea de la Teatrul “Anton Pann” din Rm. Vâlcea s-au axat pe importanţa demarării investiţiei în realizarea autostrăzii Sibiu – Piteşti. Vedeta evenimentului a fost Klaus Iohannis, aplaudat frenetic şi îndelungat de audienţă, mult mai mult chiar decât Crin Antonescu, deşi în sală majoritatea celor prezenţi erau reprezentanţi ai tinerilor. Edilul-şef al Sibiului a ţinut un discurs scurt, cald, aplicat, despre importanţa viziunii, a seriozităţii şi a determinării pentru modernizarea infrastructurii urbane, neuitând să sublinieze că birocraţia este unul dintre factorii care înfrânează accelerarea acestui proces cel mai puternic. Dezamăgirea a fost aceeaşi Claudia Benchescu, care a reuşit performanţa, e drept şi pe fondul oboselii, de a se bâlbâi de două ori în patru fraze, deşi citea ce-şi propusese a transmite. Până duminică inclusiv, la Grand Hotel Sofianu din Râmnicu Vâlcea au loc seminariile şi colocviile Şcolii politice I. Gh. Duca.

Autostrada Piteşti – Sibiu, prioritatea TNL Vâlcea

Până duminică inclusiv (13 - 16 martie) la Grand Hotel Sofianu din Râmnicu Vâlcea, Cluburile Studenţeşti Liberale România (CSL) şi Tineretul Naţional Liberal (TNL) au organizat Şcoala politică naţională “I. Gh. Duca”, aflată la cea de-a XI-a ediţie. Tema generală a acestei ediţii a fost “Marketing Politic European - Cum promovăm politicile europene de tineret?”. Reprezentanţii Fundaţiei Friedrich Naumann prezenţi la eveniment au fost Daniel Kaddik, director pentru regiunea de sud-est a Europei şi Raimar Wagner, reprezentant pentru România şi Republica Moldova. Tot weekendul trecut, la Râmnicu Vâlcea s-au desfăşurat şi Birourile Naţionale Permanente ale Tineretului Naţional Liberal (TNL) şi ale Cluburilor Studenţeşti Liberale din România (CSL), unde s-au stabilit evenimentele pe care le vor desfăşura tinerii liberali în campania pentru alegerile europarlamentare. “Am avut onoarea de a avea alături de noi, la Râmnicu Vâlcea, peste 150 de tineri din toată ţara la evenimentele pe care le-am organizat, am convingerea că Şcoala Politică I. Gh. Duca se va desfăşura şi de acum înainte cu lectori şi participanţi de asemenea anvergură, ca şi anul acesta, şi am speranţa că dezbaterea găzduită de noi, «România pentru infrastructură», va avea efectele aşteptate în sensul că toţi factorii de decizie trebuie să conştientizeze că autostrada Piteşti-Sibiu este prioritatea principală a României în domeniul infrastructurii”, a declarat Victor Popescu, Preşedintele Tineretul Naţional Liberal Filiala Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...