Opinii

 

Contrar promisiunilor, datoria publică totală creşte, nu scade

Un guvern care favorizează cheltuielile publice din ce în ce mai mari se poate finanţa din taxarea generaţiei curente şi/sau taxarea generaţiilor viitoare. Guvernul actual a ales ambele variante, dar, cum era de aşteptat, având în vedere anul electoral 2014, s-a folosit mai mult de taxarea generaţiilor viitoare.
Strategia Fiscal Bugetară (SFB) prezentată în mai 2012 (roşu) arată o evoluţie descrescătoare a datoriei publice totale. Această strategie era agreată cu FMI şi ţinea cont de o consolidare fiscal bugetară reală (din punctul meu de vedere). În ianuarie 2013 (verde), guvernul actual, după ce a mărit cheltuielile publice, a prezentat o nouă traiectorie a datoriei publice totale, de această dată crescătoare. Este important de observat că datoria publică totală creşte ca procent din PIB din 2012 (faţă de estimări) de la 34% la 38%.
Creşterea salariilor pentru sectorul bugetar, cheltuielile administrative mai mari, subvenţiile, arieratele, etc. sunt plătite atât de generaţia noastră (35 de noi taxe), dar şi de cele care o să urmeze (datorie publică mai mare). La schimb, ambele generaţii primesc cea mai săracă ţară din UE, cu un PIB potenţial aproape de zero şi un sector bugetar care consumă din ce în ce mai multe resurse.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...