Special

Hărţile de risc din Vâlcea, întocmite doar pentru 7 localităţi

În restul judeţului, alunecările de teren şi pericolul de inundaţii pândesc la tot pasul

Sub 10% din localităţile Vâlcii au întocmite hărţile de risc pentru dezastre naturale. Din 89 de localităţi ale judeţului, doar şapte au beneficiat de finanţarea necesară pentru cartografierea specializată a zonelor ce intră sub ameninţarea iminentă a alunecărilor de teren sau a inundaţiilor. În acest moment, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă existent la nivelul Prefecturii Vâlcea, având membri din partea instituţiilor cu atribuţii în domeniu, are la îndemână o hartă minimală a judeţului, singurele zone pe care s-au făcut studii şi cercetări specifice elaborate de instituţii specializate, materializate prin hărţi de risc natural, fiind Alunu, Goleşti, Muereasca, Runcu, Fârtăţeşti, Păuşeşti şi Băile Olăneşti.

Loteria dezastrelor: 7 din 89

În 2008, cu ajutorul unei contribuţii de 110.000 lei de la bugetul judeţean şi a fondurilor alocate de la Ministerul Dezvoltării Regionale, în valoare de 390.000 lei, şapte localităţi din Vâlcea au beneficiat de întocmirea hărţilor de risc din perimetrul ocupat de ele. „A fost o licitaţie la pachet pentru cele şapte localităţi. Pe baza propunerilor primite de la autorităţile publice locale, coroborate cu evenimentele înregistrate în anii 2004-2007 pe agenda de lucru a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, a fost conturată o Listă cu localităţile judeţului pentru care se impunea elaborarea de hărţi de risc natural la alunecări de teren. Datorită fondurilor insuficiente, necesare realizării hărţilor de risc, pentru toate zonele identificate la nivelul judeţului, comisia constituită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Vâlcea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al Judeţului Vâlcea, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Administraţia Naţională Apele Române - Direcţia Apelor Olt- Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare R.A. - Sucursala Teritorială Dunăre-Olt, Unitatea de Administrare Vâlcea, a stabilit o prioritizare, în funcţie de gradul de risc şi de fenomenele deja produse.
Având în vedere aceste considerente, comisia a stabilit că se impune elaborarea hărţilor de risc la alunecări de teren pentru localităţile Alunu, Goleşti, Muereasca, Runcu, Fârtăţeşti, Păuşeşti şi Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea. Astfel, în anul 2008, Consiliul Judeţean Vâlcea a încheiat un contract de servicii pentru «Elaborare hărţi de risc la alunecare de teren pentru zone cu risc mare şi foarte mare în judeţul Vâlcea» pentru cele şapte localităţi”, explică arhitectul şef din cadrul CJ Vâlcea, Rozalia Harambaşa.

Alte cinci localităţi în aşteptarea fondurilor

"Primarii, din păcate, s-au obişnuit să li se aloce fonduri pentru astfel de proiecte. Ei sunt tentaţi să îşi pună pe lista de priorităţi alte investiţii şi aşteaptă alocarea fondurilor de la minister", Mircea Nadolu, prefectul judeţului Vâlcea.

Întocmirea hărţilor zonelor de risc la alunecări de teren care conţin atât zonele în care au fost identificate alunecări de teren, cât şi zonele în care există probabilitate mai mare sau mai mică de producere a alunecărilor de teren, conform hărţilor de hazard la alunecare. Scopul elaborării acestei documentaţii a fost identificarea, localizarea şi delimitarea zonelor expuse riscurilor naturale la alunecări de teren şi a avut ca obiect, elaborarea hărţilor de risc pentru unităţile administrativ teritoriale, definirea condiţiilor de producere a acestor fenomene la nivelul teritoriului, precum şi de stabilire a programului de măsuri pentru prevenirea şi atenuarea efectelor acestora. În funcţie de condiţiile sesizate în urma întocmirii hărţilor, autorităţile publice locale pot stabili măsurile de prevenire şi atenuare a riscului natural la alunecări de teren, precum şi condiţiile de autorizare a executării construcţiilor în arealele respective. În 2011, Consiliul Judeţean Vâlcea arealele delimitate geografic, materializate prin hărţile de risc natural au fost declarate ca zone de risc natural, în baza hărţilor de risc natural avizate de organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale. „La ora actuală, alte cinci localităţi cu probleme sunt incluse pe lista de priorităţi în ceea ce priveşte acordarea fondurilor pentru elaborarea hărţilor de risc natural la alunecări de teren. Astfel, deşi nu s-a primit niciun răspuns clar până în acest moment, se speră ca în cursul acestui an să se primească finanţare din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru elaborarea hărţilor de risc natural în Călimăneşti, Roşiile, Cernişoara, Stoeneşti, Scundu”, mai spune Rozalia Harambaşa.

Documentaţie învechită

În Prefectura Vâlcea, Laurenţiu Papa, consilier al prefectului Mircea Nadolu pentru Situaţii de Urgenţă recunoaşte că se lucrează în continuare pe hărţi învechite. „În afara hărţilor elaborate deja prin CJ Vâlcea, suntem nevoiţi să lucrăm pe unele hărţi de inundaţii ale Apelor Române sau pe hărţi militare cu o vechime de câteva decenii. Sperăm ca în timp să avem o documentaţie actualizată pentru a controla cât mai bine zonele afectate de alunecările de teren”, recunoaşte inginerul Papa.
Nici prefectul Mircea Nadolu nu are de ce să fie mulţumit de situaţie. „Noi încercăm să actualizăm documentaţia existentă prin vizite în teren la fiecare sesizare venită din teritoriu. Primarii, din păcate, s-au obişnuit să li se aloce fonduri pentru astfel de proiecte. Ei sunt tentaţi să îşi pună pe lista de priorităţi alte investiţii şi aşteaptă alocarea fondurilor de la minister sau de la Consiliul Judeţean. Este într-adevăr o problemă delicată care va trebui discutată cu primarii şi cu reprezentanţii ministerului. Într-adevăr, aşa cum aţi sesizat şi dumneavoastră sumele alocate pentru realizarea pachetului de hărţi de risc pe cele şapte localităţi nu au fost imense. Mă gândesc că se poate iniţia un proiect de lege prin care fiecare primărie să contribuie la realizarea acestor hărţi cu bani de la bugetul local”, explică prefectul Nadolu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...