Eveniment

Presupuse rude ale cerşetoarei în casa căreia au fost găsiţi 100.000 de lei revendică banii

Sacul cu bani a fost ridicat de poliţişti, iar bancnotele erau înfăşurate în hârtie de ziar şi legate cu sfoară

Mai multe persoane s-au prezentat la Primăria Târgu Cărbuneşti, dar şi la un notar din oraş, pentru a se declara rude ale bătrânei de 88 de ani, cunoscută drept cerşetoare, în locuinţa căreia autorităţile locale au descoperit, după decesul femeii, un sac în care erau peste 100.000 de lei.

Un bărbat în vârstă, din Craiova, care a precizat că este frate al Elenei Gărăiacu, a declarat pentru că nu a ştiut de moartea surorii sale şi că nu a fost anunţat de nimeni despre acest lucru, recunoscând că nu a păstrat legătura cu femeia. Bărbatul nu a apucat să vorbească mai mult pentru că un tânăr care s-a prezentat ca fiind rudă a acestuia l-a urcat într-un autoturism înmatriculat în judeţul Dolj, interzicându-i să mai vorbească.
Tânărul respectiv a spus ulterior că bătrânul nu are nimic de declarat pentru că „nu poate să vorbească”, el menţionând că are documente care să îi ateste gradul de rudenie cu Elena Gărăiacu. Acesta s-a prezentat cu fratele decedatei şi cu alte două femei la sediul Primăriei Târgu Cărbuneşti, precum şi la un notar din oraş, la notarul respectiv făcându-şi apariţia şi un alt pretins nepot al femeii decedate, care a menţionat că se numeşte Dan Gorgotă. Bărbatul a declarat că el este rudă cu bătrâna întrucât mama sa a fost soră cu fostul soţ al femeii decedate. Gorgotă a spus că în familia sa mai există încă cinci-şase nepoţi care doresc să revendice moştenirea Elenei Gărăiacu, acesta precizând că nu cunoaşte niciuna din persoanele venite de la Craiova.
Primarul oraşului Târgu Cărbuneşti, Viorel Mihai Mazilu, a declarat, la rândul său, că nu îşi imagina că moştenitorii bătrânei vor apărea atât de repede în condiţiile în care nimeni nu a vizitat-o niciodată pe aceasta în timpul vieţii, angajaţii de la Protecţie Socială din cadrul Primăriei fiind singurii care au avut grijă de Elena Gărăiacu. ”Nu voi discuta cu niciunul dintre ei până nu o să îmi arate acte clare din care să reiasă gradul de rudenie pe care îl au cu defuncta. Acum, după ce au văzut în mass-media că bătrâna avea atâţia bani, vin tot felul de rude. O să le spun să le fie ruşine pentru simplul fapt că au lăsat-o în mizerie şi nu s-au interesat de ea nici măcar o clipă, iar acum au descoperit dintr-odată că sunt neamuri bune”, a precizat primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

Autorităţile locale îi aduceau mâncare bătrânei

Elena Gărăiacu, în vârstă de 88 de ani, a fost înmormântată, luni, pe cheltuiala Primăriei Târgu Cărbuneşti, după ce angajaţi ai instituţiei au avut grijă de ea în ultimii ani ai vieţii, aducându-i mâncare caldă şi ceai pe perioada iernii. În locuinţa bătrânei, autorităţile locale au descoperit, după decesul acesteia, circa 100.000 de lei, cash şi în cecuri, femeia fiind însă una dintre cele mai cunoscute cerşetoare din zonă, deşi ea primea lunar o pensie de 1.100 de lei, bani pe care însă nu îi cheltuia. Conform spuselor primarului Viorel Mihai Mazilu, bătrâna primea asistenţă socială din partea Primăriei Târgu Cărbuneşti, toată lumea cunoscând-o pe Elena Gărăiacu drept o persoană săracă. Femeia a fost ajutată de autorităţile locale inclusiv să îşi reînnoiască documentele de identitate, la două zile ea primind acasă mâncare caldă, oferită persoanelor asistate social. ”Venea tot timpul cu o plasă sau un sac în spinare, peste umăr, şi cerşea ori bani ori o bucată de pâine sau ce îi mai dădeau oamenii. Noi am ajutat-o cât am putut, iar acum, când a decedat, asistenta de la primărie care se ocupa de ea a mers acasă ca să îi caute nişte haine mai bune pentru a o înmormânta. Aşa a găsit în sacul mamaiei fix 72.000 de lei şi 19 cecuri, valoarea totală de acolo fiind de peste 100.000 de lei”, afirmă primarul.
Banii găsiţi în locuinţa bătrânei au fost număraţi de trei poliţişti şi trei localnici pe parcursul a peste patru ore, unul dintre martorii oculari, Constantin Cocheci, care este şi consilier local şi vecin cu decedata, precizând că bancnotele erau înfăşurate în hârtie de ziar şi legate cu sfoară. ”Trei poliţişti, eu şi încă doi vecini am stat aici la ea în casă peste patru ore ca să desfacem toate motoşinele cu bani pe care le avea. Nu ne venea să credem că sunt atâţia bani. Îi avea înveliţi în ziare şi erau legaţi cu sfoară. Erau şi cupoanele de pensie, nici nu se atingea de vreun leu. Cum îi dădea poştaşul aşa îi împacheta şi îi băga în sacul cu care mergea la cerşit”, a spus Cocheci. Banii au fost ridicaţi de poliţişti şi predaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti, care, la rândul său, a dispus depunerea sumei într-un cont bancar, aceştia putând fi revendicaţi de eventuale rude în următorul an.

Presupusele rude trebuie să aducă acte valabile

Primarul Viorel Mihai Mazilu declara, săptămâna trecută, că bătrâna nu avea rude şi că, cel mai probabil, după ce se vor încheia problemele cu succesiunea, banii vor reveni autorităţilor locale. ”Ei au fost şase fraţi, dar niciunul nu a avut copii. Mai are un frate în vârstă la Craiova, dar le-a spus poliţiştilor că nu-l interesează absolut nimic, pentru că şi el este pe moarte. Dacă peste un an de zile, când banii ar putea ajunge în posesia Primăriei, noi vom deveni legal moştenitorii acestei sume, vă asigur de pe acum că toată suma va fi păstrată în acel cont şi folosită doar pentru cazuri sociale. De pomană au venit, pe pomeni se vor duce”, mai spunea primarul din Târgu Cărbuneşti. Edilul a declarat, miercuri, după apariţia pretinselor rude, că le va cere moştenitorilor să suporte cheltuielile de înmormântare şi alte cheltuieli făcute de Primăria Târgu Cărbuneşti, valoarea estimată de Mazilu fiind la circa 20.000 de lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...