Opinii

 

Consumul trebuia susţinut din 2008

Guvernatorul BNR a folosit ultimele apariţii publice pentru a spune că în 2014 susţine stimularea consumului prin intervenţii ale politicilor economice. În acelaşi timp, a încercat să explice de ce NU a susţinut stimularea consumului în 2011.
Mesajul în sine este tulburător pentru că este o recunoaştere publică a modului în care un planificator central decide cum să folosească DISCREŢIONAR politica monetară şi fiscală. (O altă discuţie)
Revenind la consum, eu am tot susţinut, chiar şi la BNR în 2011, că politicile economice (fiscală şi monetară) au influenţat NEGATIV consumul şi cererea internă după octombrie 2008. Am prezentat câteva sugestii pentru politica fiscală şi monetară (ignorate din 2008 şi până acum). Ideea nu este de a stimula consumul, ci de a opri politicile economice care îl sufocă. (pe blog sunt foarte multe analize care examinează acest punct de vedere). În plus, datele BNR arată că, dacă era un moment bun pentru “stimularea” consumului, atunci 2011 era mult mai potrivit decât 2014.
Mă refer aici la deficitul de cerere. BNR estimează o anumită traiectorie pentru dinamica preţurilor (inflaţie). Cea mai importantă variabilă din modelele BNR care influenţează inflaţia pe termen mediu este DEFICITUL DE CERERE. Un deficit de cerere mare, estimat să rămână semnificativ, nu creşte aşteptările inflaţioniste.
Deficitul de cerere în 2011 era estimat să rămână DUBLU faţă de cel din 2014. Altfel spus, în 2011 BNR putea să stimuleze consumul cu toate resursele din dotare pentru că pe termen mediu presiunile inflaţioniste ar fi fost aproape de zero. În 2014 avem o altă poveste, iar deficitul de cerere (nu neapărat mai mic pentru că a crescut economia, dar poate pentru că a scăzut PIB potenţial) este mai mic şi asta înseamnă că o stimulare a consumului s-ar putea să împingă economia într-o nouă perioadă de avânt-prăbuşire (boom-bust).
Din nou, realitatea nu este de acord cu domnul guvernator: dacă statul voia să stimuleze consumul, 2011 era un moment mai bun din punct de vedere al presiunilor inflaţioniste decât 2014.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...