Special

Gazde primitoare şi nu prea

Oferta în turismul balnear din Vâlcea variază de la o staţiune la alta

În judeţul Vâlcea, se poate spune că turismul balnear funcţionează la parametrii normali, însă aceştia diferă de la o staţiune la alta. La Călimăneşti-Căciulata, de exemplu, numărul turiştilor a crescut considerabil în ultimii ani. Pe de altă parte, Băile Govora îşi aşteaptă turiştii în acest an cu şantiere peste tot, staţiunea aflându-se într-un plin proces de restaurare al infrastructurii turistice. Cât despre Băile Olăneşti, aceasta este staţiunea cu cel mai mare grad de ocupare în perioada pe care o traversăm, ocupare care este însă umbrită de mâhnirea celor care ajung aici şi se văd nevoiţi să plătească 10 lei pentru fiecare sticlă de apă de la orice izvor.

Oferte diverse pentru atragerea turiştilor

Cei care aleg să vină în vacanţă în Călimăneşti-Căciulata sunt cei care au la dispoziţie numeroase oportunităţi pentru a-şi petrece timpul liber în zonă. Managerii hotelurilor şi pensiunilor din zonă susţin că zona critică financiară pe care o traversăm o fost unul dintre criteriile de bază pentru conceperea ofertelor. „Avem pachete de şapte zile, pachete de nouă zile, pachete de 14 zile. Am făcut oferte pentru personalul didactic. Care cum au dorit, cu masă, fără masă, cu tratament, fără tratament. Cred că avem 20-30 de oferte, astfel încât să încercăm să acoperim toate solicitările, dar şi lipsa aceasta a banilor care ne afectează, vrem, nu vrem, pe toţi”, ne-a precizat Constantin Necşoiu, directorul general al unui important lanţ hotelier din staţiunea Călimăneşti-Căciulata.

Atmosferă stricată de plata apei de izvor

"Vrem să introducem şi aspectul de relaxare, cură de sănătate, spa, wellness, chiar cabinete de întreţinere şi înfrumuseţare", dr. Teodor Veleanu.

În ciuda acestei crize financiare, la ora actuală, spaţiile de cazare din Băile Olăneşti sunt ocupate aproape în totalitate. Totuşi, plata la toate cele 35 de izvoare ştirbeşte bucuria celor veniţi să îşi petreacă timpul liber în zonă. „Niciodată, eu, ca locatar, de când mă ştiu, nu s-au plătit apele aici. Bolnavii care vin aici trebuie să plătească şapte lei pe zi. Pentru anii viitori, lumea nu o să mai vină aici pentru că nu le convine”, ne-a mărturisit un localnic. Aceeaşi idee este împărtăşită şi de turişti. „Sunt din Prahova şi am venit de foarte multe ori şi înainte de Revoluţie şi după, dar acum a fost o surpriză, dar, începând de anul viitor, nu mai venim. Mi se pare foarte mult şapte lei pe zi. Izvoarele sunt bogăţia noastră, a tuturor”, ne-a mărturisit o pensionară venită la tratament din Ploieşti.
Pe de altă parte, firma concesionară susţine că apele în Olăneşti s-au plătit mereu, doar că acum preţul este mult mai ridicat. „Exploatarea resurselor minerale se face în baza legii minelor, noi trebuind să plătim redevenţa către stat în fiecare an. Numai cei care stau la casele particulare sunt cei care plătesc pentru apa de la izvoare”, explică conducerea firmei concesionare.

Şantier în aşteparea turiştilor

Dacă la Băile Olăneşti turiştii vin într-un număr destul de mare în ciuda acestei situaţii, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei care ajung în staţiunea Băile Govora. Aici, turiştii sunt mult mai puţini. Lipsa investiţiilor în infrastructura turistică este doar una dintre cauze. Totuşi, în momentul de faţă, staţiunea s-a transformat într-un adevărat şantier. Investiţiile vizează în primul rând refacerea aleilor către izvoare şi cele de cură. „Vrem să fie un curs în echilibru cu tendinţa internaţională a staţiunilor balneare în sensul că, pe lângă factorul terapeutic, pe lângă tratamentul balnear, acea cură balneară, de recuperare, vrem să introducem şi aspectul de relaxare, cură de sănătate, spa, wellness, chiar cabinete de întreţinere şi înfrumuseţare”, a explicat doctorul Teodor Veleanu, medic specialist în balneofizioterapie. Toate acestea urmează a fi finalizate în maxim un an de zile, când se speră ca staţiunea Băile Govora să fie pusă din nou pe harta celor mai importante staţiuni balneoclimaterice din Europa.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...