Inedit

„Roua cerului”, o atracţie sălbatică în Vâlcea

O rezervaţie cu totul aparte - o reală destinaţie sălbatică pentru cei care caută linişte şi un loc nu atât de expus turiştilor. Un loc umbros şi departe de agitaţia cotidiană-rezervaţia naturală „Mlaştina Mosoroasă”, singurul loc din judeţul Vâlcea unde creşte o plantă carnivoră, cunoscută sub numele de „Roua cerului”.

Din păcate pentru cei care şi-ar dori să exploreze un loc atât de inedit, autorităţile nu s-au îngrijit de promovarea acestei rezervaţii nici măcar prin amplasarea unor panouri informative. Totuşi, biologii susţin că acest spaţiu ar putea fi o adevărată carte de vizită pentru zona Băilor Olăneşti pentru cei dornici să îşi petreacă fie şi câteva ore într-o zonă unde insectele nu vă vor da prea multe bătăi de cap, iar ochii vor fi încântaţi la vederea plantei carnivore.

Rezervaţia Mosoroasa - un adevărat tezaur al florei

Mica rezervaţie, după cum o cataloghează autorităţile, ar merita toată atenţia, mai ales dacă ar fi să ne luăm după biologii care au studiat-o ani îndelungaţi şi pentru care, roua cerului reprezintă o adevărată „comoară” ce ar merita un alt loc şi nu cel pe care îl ocupă acum, şi de care nici măcar oamenii locului nu au auzit. „Este un loc extrem de pitoresc, dar care se autoprotejează pentru că este înconjurat de un lac circular. În mijloc se află insula acoperită de muşchi şi de numeroase alte plante, îndeosebi plante iubitoare de umezeală, care adăpostesc, evident, şi renumita roua cerului. Aceasta din urmă este un adevărat tezaur şi constituie, în acelaşi timp, un document în studiul istoriei florei noastre. Este o adevărată podoabă”, ne explică biologul Gheorghe Ploaie.

"Măsurile care se impun luate în prezent sunt promovarea unei campanii de informare şi conştientizare a publicului asupra regulilor şi restricţiilor", Alina Istocescu, Agenţia Judeţeană de Mediu Vâlcea.

Sit protejat, ignorat de autorităţi

Totuşi, autorităţile nu o văd chiar aşa şi sunt de părere că pentru o rezervaţie atât de mică din punct de vedere al întinderii nu se pot implica decât în supravegherea conservării ei. Este cazul celor de la Agenţia de Mediu Vâlcea, care recunosc că în zonă nu există turism, nu există panouri informative, dar că trebuie făcut ceva în acest sens, însă, din lipsa banilor, ei nu pot pune la punct niciun proiect pentru a promova suprafaţa declarată rezervaţie şi care se află sub directa oblăduire. Ba mai mult, reprezentanţii Agenţiei de Mediu mai spun că administraţiile locale din Vlădeşti şi Băile Olăneşti sunt cele care ar trebui să investească în rezervaţia “Mlaştina Mosoroasa” sau alte ong-uri. În aceste condiţii, cei de la Mediu rămân doar la stadiul de a constata ce este şi ce trebuie făcut în zonă. „Nu se constată existenţa de indicatoare care să semnaleze existenţa în zonă a unei arii protejate inclusă în reţeaua naţională, turismul este inexistent. Măsurile care se impun luate în prezent sunt promovarea unei campanii de informare şi conştientizare a publicului asupra regulilor şi restricţiilor necesar a fi respectate în ariile protejate”, ne-a declarat Alina Istocescu, putătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Mediu Vâlcea.

Rezervaţia, aflată în apropiere de Rm. Vâlcea

Mlaştina Mosoroasa se află pe raza satului cu acelaşi nume din judeţul Vâlcea, la altitudinea de 700 m. Zona a primit denumirea de rezervaţie naturală botanică datorită frumuseţii sale şi a speciilor de plante ocrotite prin lege ce cresc aici.
Rezervaţia conservă un habitat format din mlaştină şi specii provenite din epocile geologice glaciare, precum Drosera Rotundifolia, planta carnivoră. Accesul se face pe DN64, Rm. Vâlcea-Olăneşti, din dreptul localităţii Vlădeşti urmând indicatoarele către Schitul Lacul Frumos, iar de la lăcaşul de cult, pe un drum forestier aproximativ un kilometru.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...