Politică

Senatorul de Mehedinţi Chiuariu Tudor, închisoare cu suspendare

Fostul ministru al Justiţiei susţine că este printre puţinii politicieni care nu s-a îmbogăţit din politică

Senatorul USL de Mehedinţi, liberalul Tudor Chiuariu, a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul Poşta Română de completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a dispus un termen de încercare de şase ani pentru parlamentar.

Paraşutat de USL să candideze la Mehedinţi pentru un post de parlamentar la “pachet” cu alţi „venetici”, precum Şerban Nicolae sau Marius Manolache, Tudor Chiuariu a reuşit să cucerească electoratul în pofida dosarului penal care îi atârna de picioare. Dosarul “Poşta Română” a fost soluţionat zilele trecute de completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Inculpatul Chiuariu Tudor, fost ministru al Justiţiei, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare. Pentru Nagy, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus un termen de încercare de opt ani, iar pentru Chiuariu, de şase ani. Mihai Toader, fostul director general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, trei ani şi jumătate tot cu suspendare. În 27 noiembrie 2012, fostul ministrul al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat în acest dosar, pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ÎCCJ. Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, a fost condamnat, tot la fondul dosarului, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Ulterior, la recurs, dosarul a ajuns la completul de 5 judecători ai ÎCCJ. Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005-2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată. Prejudiciul în acest caz este estimat de DNA la 8.619.787 de euro. Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat pe pagina personală dintr-o reţea de socializare că Tudor Chiuariu ar trebui să se retragă. „Fără a comenta deciziile Justiţiei, domnul Tudor Chiuariu trebuie să demisioneze imediat din funcţia de Preşedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, să se retragă din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi din Comisia de Revizuire a Constituţiei”, a scris Cătălin Predoiu.

Chiuariu susţine că a intrat în politică să facă „bine”

Tudor Chiuariu a declarat în instanţă că avizul dat este corect. „Acel aviz este o opinie. O opinie poate fi corectă sau poate fi greşită. Eu cred în continuare că această opinie e corectă pentru că a fost vizată pe acte autentice care se bucură şi astăzi de legalitate”, a spus Chiuariu. De asemenea, fostul ministru a spus că o opinie nu poate produce efecte financiare. „Elementul fundamental e că o opinie ca aceasta nu poate produce efecte financiare, o opinie ca aceasta nu poate produce un abuz şi nu poate avea efecte penale. Cum poate o opinie din 2007 să producă o urmare în 2005? Nu pot să înţeleg lucrul acesta”, a mai arătat Chiuariu. Totodată, acesta a ţinut să arate că nu este singurul care a dat aviz în acest caz. „Pe situaţia pe care eu am dat aviz au fost doi judecători care s-au pronunţat înaintea mea, unul delegat de la Cartea Funciară şi unul delegat de la Registrul Comerţului”, a mai arătat fostul ministru al Justiţiei. Mai mult, Chiuariu a spus că este printre puţinii politicieni care nu s-a îmbogăţit din politică. „Am intrat în politică la 21 de ani, acum 16 ani şi am desfăşurat cu onestitate şi bună credinţă toate funcţiile pe care le-am deţinut. Cred că sunt unul dintre puţinii politicieni din România care nu s-a îmbogăţit din politică. Eu am intrat în politică pentru a schimba lucrurile în bine”, a încheiat Tudor Chiuariu.
Avocatul fostului ministru al Justiţiei, Alexandru Chiciu, a arătat în faţa magistraţilor că un aviz nu poate duce la adoptarea unui proiect. „Un aviz favorabil al ministrului Justiţiei nu conduce la adoptarea unui proiect de aşa natură. Numai primul ministru poate hotărî în numele Guvernului, iar ministrul Justiţiei nu poate face acest lucru”, a spus avocatul. De asemenea, acesta a susţinut că „un aviz din 2007 al Ministerului Justiţiei nu putea produce urmări unei situaţii petrecute în 2005”. Totodată, Chiciu a precizat că procurorii DNA admit că Tudor Chiuariu nu avea cunoştinţă despre litigiul dintre Poşta Română şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Mai mult, apărătorul a precizat că avizul este şi poate însemna o opinie. Procurorii anticorupţie au cerut pentru fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, şi pentru fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, pedepse cu închisoarea de la 5 la 15 ani pentru abuz în serviciu. Fostul ministru al Justiţiei declara în februarie 2011 că implicarea sa în acest dosar este doar o „răzbunare prostească” a procurorului DNA Doru Ţuluş după ce Chiuariu l-a revocat din funcţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...