Ultima Oră

Microbuz cu 16 persoane rămas înzăpezit în Vâlcea

Drumul DN7 (Rm. Vâlcea - Piteşti) este închis în intervalul orar 14.00-17.00 pentru toate tipurile de autovehicule

Locuitorii unui sat din judeţul Vâlcea au rămas fără alimentare cu electricitate, sâmbătă dimineaţă, din cauza viscolului, iar un microbuz care transporta 16 persoane a rămas înzăpezit pe un drum judeţean, fiind scos de pe acea şosea şi direcţionat pe altă rută.

Vântul puternic şi căderile masive de zăpadă au avariat cinci puncte de transformare a energiei electrice în judeţul Vâlcea, aproximativ 600 de locuitori ai satului Geamăna, din comuna Stoileşti, rămânând fără curent electric.

Potrivit prefectului judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, defecţiunea a fost remediată, iar alimentarea cu energie a celor 600 de abonaţi a fost reluată. De asemenea, sâmbătă dimineaţă, un microbuz în care se aflau 16 persoane a rămas înzăpezit, timp de aproximativ o jumătate de oră, pe drumul judeţean 677A, între localităţile vâlcene Creţeni şi Pesceana, în zona comunei Glăvile.

Conform datelor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, deşi microbuzul era echipat cu anvelope de iarnă, maşina nu a avut şi lanţuri antiderapante, motiv pentru care nu a mai putut înainta din cauza drumului aflat în câmp, pe care viscolea puternic.

Trei echipe de la Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri Vâlcea au intervenit, au scos microbuzul din zona în care rămăsese blocat, maşina fiind direcţionată pe o rută ocolitoare.

În judeţul Vâlcea, unde a fost instituit cod portocaliu de ninsori, stratul de zăpadă ajunge până la 39 de centimetri la Obârşia Lotrului, iar pe drumurile judeţene şi naţionale se circulă în condiţii de iarnă.

Avertizarea de cod portocaliu de viscol a fost extinsă, sâmbătă, la 18 judeţe din sudul şi sud-estul ţării, până duminică la ora 22.00, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Potrivit noii avertizării ANM, se află sub cod portocaliu de viscol până duminică seară judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Girgiu, Dâmboviţa, Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Vrancea şi Galaţi.

Viscolul puternic va continua în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi zonele montane aferente, precum şi în nordul Dobrogei, informează ANM. În aceste regiuni vântul va sufla în rafale de peste 70 - 80 km/h, ninsoarea va fi puternic viscolită şi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

Bătrân găsit mort în zăpadă

Centrul Operaţional Judeţean Mehedinţi a fost sesizat, sâmbătă, 25.01.2014, la ora 10.47, prin SNAU 112, de o persoană cu privire la faptul că un bătrîn este căzut în curtea casei sale din localitatea Stângăceaua, judeţul Mehedinţi. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi care a constatat că cetăţeanul în vârstă de 82 ani, nu avea semne vitale, era acoperit cu un strat consistent de zăpadă, iar pământul de sub victimă era uscat. Se ia în calcul ipoteza ca decesul să se fi produs înainte de căderile de zăpadă. Din informaţiile pe care le avem, cetăţeanul se afla în evidenţa Serviciului Judeţean de Ambulanţă cu boli cronice (hipertensiune arterială).
La faţa locului se află echipajul de ambulanţă împreună cu specialişti din cadrul I.P.J. Mehedinţi, care efectuează verificări cu privire la cauzele decesului.

Zăpadă de aproape un metru la Obârşia Lotrului

În urma precipitaţiilor sub formă de ninsoare căzute în intervalul 24.01.2014 – 25.01.2014 şi ca urmare a instituirii Codului Portocaliu, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a centralizat la nivelul Secretariatului Tehnic Permanent din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea, următoarele date:

- conform situaţiei meteorologice, stratul de zăpadă a înregistrat valori cuprinse între 39 cm. la Obârşia Lotrului şi 6 cm. la Vaideeni;
- alimentarea cu energie electrică în comuna Stoileşti, sat Geamana este parţial întreruptă, cinci puncte de transformare fiind nefuncţionale. Pentru remedierea situaţiei o echipă compusă din cinci persoane din cadrul CEZ acţionează pentru remedierea defecţiunilor;
- la nivelul judeţului, pe arterele rutiere naţionale şi judeţene se circulă în condiţii de iarnă, acestea nefiind blocate.
Pentru menţinerea în stare de operaţionalitate se acţionează cu material antiderapant astfel:
- pe drumurile naţionale cu 32 de autovehicule şi 50 de persoane;
- pe drumurile judeţene cu 56 de autovehicule şi 126 de persoane;
Până în acest moment s-a folosit o cantitate de 126 de tone de material antiderapant.
- pe DJ 677A (Creţeni - Pesceana) pe raza comunei Glăvile, ca urmare a configuraţiei terenului şi a căderilor de zăpadă viscolită, în jurul orei 05.30-06.00, un microbuz cu 16 persoane nu a putut înainta spre comuna Pesceana, deoarece acesta deşi avea anvelope de iarnă nu avea lanţuri antiderapante. Pentru remedierea situaţiei trei echipe din cadrul RAJDP Vâlcea au acţionat pentru restabilirea circulaţiei, microbuzul fiind redirecţionat pe o rută ocolitoare.

În cadrul întrunirii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de la ora 15.00 în sistem videoconferinţă, la nivelul judeţului Vâlcea luând parte toţi factorii de decizie din cadrul CJSU Vâlcea, sub coordonarea domnului prefect Mircea Nadolu, preşedinte al CJSU, s-a dispus executarea în continuare a acţiunilor de deszăpezire pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale; acordarea unei atenţii deosebite persoanelor care fac dializă, gravidelor şi cazurilor sociale.

În acelaşi timp, până la îmbunătăţirea vremii, se apelează la cetăţeni să nu părăsească localităţile de domiciliu, decât în cazuri urgente. Dacă acest lucru se impune, autovehiculele cu care vor circula trebuie să fie echipate pentru condiţii grele de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopeţi, îmbrăcăminte groasă, rezerve de apă, alimente şi carburant).
De asemenea se recomandă evitarea în totalitate a traseelor turistice montane din judeţ, acestea fiind în totalitate închise deoarece există posibilitatea producerii unor avalanşe, riscul fiind de grad III pe o scară de I la V.

La ora 18.00, drumurile naţionale şi judeţene din Vâlcea sunt acoperite cu zăpadă şi se circulă în condiţii de iarnă.
Pentru menţinerea căilor rutiere în stare practicabilă se acţionează în continuare cu utilaje şi cu material antiderapant astfel:
- din partea RAJDP, 132 de persoane şi 66 utilaje;
- din partea SDN, 77 de persoane şi 41 autospeciale
- din partea MApN, 7 persoane cu un autogreder, o autospecială Tatra şi un echipaj de Poliţie Militară în sudul judeţului Vâlcea (pe DJ 677, în localităţile, Creţeni, Mădulari şi Şuşani);
La limita judeţelor Vâlcea şi Argeş s-a impus închiderea traficului rutier în urma producerii unui accident pe raza localităţii Cotmeana din judeţul Argeş.

Tot pe DN 7, la ora 15.00 traficul rutier a fost îngreunat la intrare în localitatea Brezoi, în urma căderii mai multor copaci pe carosabil. La ora 16.20, pe raza localităţii Călimăneşti, în punctul Seaca, traficul rutier a fost perturbat în urma ruperii unor copaci care au căzut pe carosabil. Pentru înlăturarea acestora s-a acţionat cu ajutorul moto-fierăstraielor.

În acest moment nu mai sunt drumuri naţionale şi judeţene blocate, cu excepţia DN 7 la limita celor două judeţe menţionate.

În cea de-a doua parte a zilei precipitaţiile căzute au dus şi la întreruperea alimentării cu energie electrică în localităţile: Căzăneşti, Mălaia, Brezoi, Voineasa, Sălătrucel, Budeşti şi Olanu, numărul total al consumatorilor afectaţi fiind de 25.800. Pentru remedierea defecţiunilor, 17 echipe ale CEZ lucrează până la revenirea situaţiei la normal.

Pentru a preîntâmpina şi combate efectele precipitaţiilor căzute pe teritoriul toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din judeţul Vâlcea au fost înştiinţate cu privire la instituirea permanenţei la sediile primăriilor, asigurarea primei intervenţii cu personal din cadru SVSU din fiecare localitate şi pregătirea tuturor mijloacelor din dotare pentru intervenţie.

Şcolile ar putea fi închise luni din cauza zăpezii

Şcolile ar putea fi închise luni din cauza ninsorilor abundente, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale.
Inspectoratele şcolare judeţene trebuie să menţină legătura permanentă cu toate instituţiile care răspund de situaţiile de acest gen (Prefectura, Primăria, Consiliul Judeţean, Poliţia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă) - şi au obligaţia de a raporta, periodic, Ministerului Educaţiei Naţionale evoluţia situaţiei din teritoiu şi măsurile care se impun cu privire la frecventarea cursurilor pentru luni, 27 ianuarie. ”Ministerului Educaţiei Naţionale atrage atenţia că deciziile inspectoratelor şcolare trebuie să aibă ca punct de plecare siguranţa elevilor şi a personalului didactic şi nedidactic”, se precizează în comunicat.
În funcţie de situaţia vremii de mâine, inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti vor hotărî dacă şi unde se va dispune sistarea cursurilor pentru luni, 27 ianuarie. Deciziile vor fi aduse la cunoştinţa Ministerului Educaţiei Naţionale duminică, cel târziu până la ora 17:00 şi vor fi făcute publice.

58 de localităţi fără energie electrică din cauza ninsorii în Olt

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, în urma căderilor de zăpadă şi a viscolului, au fost închise pentru deszăpezire trei tronsoane de drum judeţean, respectiv DJ 703 C, între localităţile Poboru şi Rusciori; DJ 546 C, între localităţile Potcoava şi Perieţi şi DJ 653, între localităţile Stoicăneşti - Crăciunei – Radomireşti, iar 58 de localităţi din Olt sunt nealimentate, parţial, cu energie electrică.

Trenuri anulate pe rutele Bucureşti-Piteşti-Craiova şi Bucureşti-Râmnicu Vâlcea

19 trenuri au fost anulate pe mai multe rute din sudul ţării, din cauza zăpezii, a anunţat sâmbătă după-amiază, în cadrul comandamentului de iarnă de la Ministerul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor Ramona Mănescu, informează Mediafax.

Trenurile anulate circulau pe rutele Bucureşti Nord - Constanţa, Buzău - Făureni - Ţăndărei, Bucureşti - Urziceni, Ploieşti - Urziceni, Bucureşti - Piteşti - Craiova şi Bucureşti - Râmnicu Vâlcea, a precizat Mănescu.

În situaţia anulării unui tren, pasagerii vor fi redirecţionaţi către alte trenuri care au aceleaşi destinaţii, a anunţat CFR Călători.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...