Ultima Oră

Vâlceanul Răzvan Petrescu şi-a sunat tatăl imediat după impact!

Copilotul aeronavei prăbuşite luni în Apuseni a fost primul care, cu ultimele puteri şi schingiuit de dureri, a cerut ajutor, înainte chiar ca medicul Radu Zamfir să sune la 112

Răzvan Petrescu, copilotul aeronavei de tip BN2 aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie implicat în tragicul accident aviatic petrecut zilele trecute în Munţii Apuseni, la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, este vâlcean. Deşi luni, 20 septembrie, la ora 16.15, a fost înregistrat apelul telefonic transmis de medicul Radu Zamfir la 112, primul care a încercat să ceară ajutor a fost chiar vâlceanul care, în ciuda rănilor groaznice suferite, cu ultimele puteri şi-a sunat tatăl, la rândul său, părintele alertând toate autorităţile pe care le-a putut contacta, inclusiv la nivel de minister al Sănătăţii sau al Transporturilor.

Tatăl mentor, comandantul Adrian Iovan profesor

Răzvan Petrescu s-a născut chiar la Râmnicu Vâlcea, are 24 de ani şi este logodit. Din momentul în care a intrat la liceu, s-a mutat în Piteşti, asta şi pentru a fi aproape de tatăl său, Dan Petrescu (53 de ani) şi el aviator cu experienţă, la vremea respectivă instructor în cadrul Aeroclubului “Henri Coandă” din judeţul Argeş, cândva unul renumit în ţară. Acum, tatăl este coleg cu fiul, fiind pilot-instructor la Şcoala Superioară de Aviaţie. Părintele este cel care i-a insuflat încă de mic pasiunea pentru zbor, inclusiv pe planoare fără motor. Rudele din Vâlcea se mândresc cu cei doi, considerându-i fără rezerve oameni excepţionali, puternici, cu foarte multă pasiune în ceea ce fac, dar şi cu echilibru şi stăpânire de sine. În urmă cu doi ani, Răzvan a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Aviaţie, obţinând brevetul de aviator, unde instructor şi al doilea mentor i-a fost chiar cel alături de care s-a aflat luni la manşa unei aeronave vechi de peste 40 de ani, comandantul Adrian Iovan.

Fracturi pe aproape tot corpul

După cum ştiţi deja, accidentul s-a soldat cu doi morţi, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, Răzvan şi alţi patru medici reuşind să supravieţuiască impactului, celor şase ore petrecute în frig, în munţi, cu răni multiple, dar şi scandaloasei incompetenţe în a coordona eficient acţiunea de salvare. Vâlceanul a suferit rănile cele mai grave, ambele picioare cu fracturi deschise, fracturi la bazin, mâini şi coaste. Echipajul decolase luni, la prânz, din Bucureşti, cu destinaţia Cluj Napoca, misiunea fiind prelevarea de organe de la un pacient decedat spre a fi folosite în transplanturi urgente. Răzvan se află în prezent internat la secţia reanimare a Spitalului de Urgenţă Cluj. Potrivit medicilor care îl supraveghează, nu a suferit alte leziuni interne. Este stabilizat, conştient, dar încă netransportabil.

Tatăl copilotului: “Aeronavele sunt nişte vechituri, dar trebuie să ne descurcăm cu ele!”

Alături de Răzvan se află acum şi părinţii, tatăl său, Dan Petrescu, făcând ieri şi câteva scurte declaraţii presei. “A ajuns la spital cu o ambulanţă a SMURD. Medicii m-au asigurat că este stabilizat şi că va fi bine, însă mie încă mi-e teamă de alte simptome cauzate de timpul îndelungat petrecut în frig, aşezat direct pe zăpadă. Vrem să îl luăm la Bucureşti în ideea de a fi toţi aproape unul de celălalt, însă nu acum. Momentan este încă în stare de şoc şi sub efectul sedativelor puternice. Aştept şi eu rezultatul anchetei, voi vorbi şi cu băiatul meu şi abia apoi mă voi pronunţa, eventual, din punct de vedere profesional. E adevărat că avioanele sunt nişte vechituri, dar suntem învăţaţi să nu ne plângem şi să ne descurcăm cu ele”, a declarat Dan Petrescu, tatăl copilotului erou Răzvan Petrescu, promiţând că va da mai multe declaraţii în momentul în care starea de sănătate a fiul său îi va conferi liniştea necesară.

Râmnicenii au aprins candele în centrul oraşului în memoria victimelor

Ca mai toţi românii, cu excepţia unor politicieni şi şefi de autorităţi naţionale, nici vâlcenii nu au rămas indiferenţi în urma tragediei petrecute în Apuseni. Marţi după amiază au apărut în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, “la Ceas”, câteva zeci de candele aprinse în memoria celor decedaţi şi cu dorinţa ca supravieţuitorii să se vindece rapid. Iniţiativa a pornit pe Facebook, la ideea unui tânăr mic întreprinzător, Gili Boruz, care a dorit cu modestie să rămână anonim, fără a-şi asuma alte merite şi a da declaraţii publice în acest sens. Încet, încet, cetăţenii unui oraş, care păreau împăcaţi cu contemplaţia grijilor cotidiene tot mai împovărătoare, încep să-şi recapete simţul reacţiei şi al conştiinţei civice.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...