Inedit

Iepuri uriaşi în expoziţie la Drobeta Turnu Severin

Iepurii de rasă sunt o delicatesă în Europa, dar mai puţin în România

Iepuri de peste 9 kg greutate albi, galbeni sau gri din rasa uriaş german au fost atracţia unei expoziţii organizată la Drobeta Turnu Severin de către Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Mehedinţi, la sfârşitul săptămânii trecute. Un astfel de iepure uriaş, cu carne delicioasă şi colesterol mai puţin ca la curcan sau găină, costă în jur de 100 de euro, spun crescătorii. În cuştile speciale au mai fost expuse găini de rasă, porumbei, prepeliţe şi păuni.
Iepurii uriaşi au fost însă punctul de atracţie al expoziţiei. Este vorba de rasele uriaş gri german sau uriaş alb german. Ambele rase sunt la fel de impresionante. O iepuroaică uriaş german cântăreşte peste 9 kg greutate. E un fel de „Godzilla”, cum spuneau, mai în glumă, mai în serios, crescătorii şi cumpărătorii. Dar şi preţurile sunt pe măsură: 100 de euro bucata. Însă un cumpărător îşi poate recupera investiţia în circa 2 luni, pentru că o iepuroaică fată în jur de 8 pui pe lună. Iar preţul unui pui înţărcat de 6 săptămâni este de minim 50 de lei. ”De circa 3 ani cresc iepuri din rasa uriaş german gri, alb şi galben. Am campioni la uriaş gri mascul şi campion colecţie uriaş gri german. Asta e cea mai mare satisfacţie. Când obţii cu iepurele de la arbitri între 94 şi 100 puncte. Aici sunt campionii. Punctajul este însă de la 0 la 100 puncte. Primii iepuri, din rasa comună, i-am avut la vârsta de 10 ani, la ţară, la bunici, la Cocorova. Ţin minte că le căram toată ziua iarbă. Când îţi intră pasiunea în sânge nu te mai poţi lăsa de ei şi nici nu te uiţi la bani când dai de un exemplar de excepţie. Banii obţinuţi sunt investiţi în hrană, vaccinări, deparazitări”, ne-a povestit crescătorul Tilică Dinuţi, de 27 de ani, din Severin. „Eu am iepuri din clasa a IV-a. Îi ţineam la ţară, la Bâcleş. De iepuri de rasă m-am apucat de 4 ani de zile. Îi cresc la marginea Severinului, în cuşti, pe terenul unui prieten. Un uriaş german îl poţi tăia doar după 6 luni. Până la vârsta asta asimilează în jur de 1 kg pe lună greutate. Apoi câte 0,5 kg pe lună până la 1 an. În familia noastră sacrificăm în jur de 2 iepuri pe lună. Au carnea super gustoasă şi cea mai sănătoasă. Are mai puţin colesterol decât carnea de pui sau de curcan. Însă, din păcate, românii nu consumă aşa de multă carne de iepure precum italienii, englezii, spaniolii sau francezii. Probabil este şi o slabă informare. Marea problemă a noastră este că la nivel naţional nu există un centru de colectare sau un abator de iepuri. Sperăm, însă, că pe viitor autorităţile din domeniul agricol se vor gândi şi la acest aspect”, ne spune alt crescător de iepuri renumit în branşă, Damian Popescu, din Severin.

Preşedintele asociaţiei are găini de rasă

O iepuroaică, rasa ”uriaş german” e un fel de „Godzilla”, cum spuneau mai, în glumă, mai în serios, crescătorii şi cumpărătorii. Dar şi preţurile sunt pe măsură: 100 de euro bucata. Însă un cumpărător îşi poate recupera investiţia în circa 2 luni, pentru că o iepuroaică fată în jur de 8 pui pe lună. Iar preţul unui pui înţărcat de 6 săptămâni este de minim 50 de lei.

Paul Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Mehedinţi, ne-a declarat că vizitatori au fost peste aşteptările organizatorilor: „Această expoziţie, ediţia a treia, este de fapt o competiţie între membrii noştri crescători, în care se dau medalii, cupe, diplome. La eveniment au participat 26 de membri crescători din judeţele Mehedinţi şi Gorj şi 5 arbitri din Lugoj, Bocşa şi Caransebeş. Au fost aduse 250 de exponate, din care 150 de păsări, 50 de iepuri şi 50 de porumbei. Locaţia găsită a fost sala mare a Liceului Decebal din centrul Severinului.Crescătorul are posibilitatea de a-şi pune în valoare exponatul la această întrecere, iar publicul larg poate să cumpere iepuri, găini sau porumbei de rasă. Din cotizaţiile membrilor noştri şi cu spijinul Camerei Agricole Judeţene Mehedinţi şi a conducerii Liceului Decebal, am reuşit să organizăm expoziţia”, ne-a declarat preşedintele ACPAMR Mehedinţi, Paul Constantinescu. Acesta ne-a dezvăluit că pasiunea lui este creşterea găinilor de rasă Brahma. ”Am 30 de găini rasa Brahma, trei varietăţi de culori. Le cresc acasă, în Tabaci, pe strada Pandurii numărul 8, la mine acasă. Sunt cheltuieli minime cu spaţiu, tratament şi hrană. Satisfacţia cea mai mare e pasiunea, nu banii. Dar pasiunea aduce şi bani”, ne-a mai spus preşedintele asociaţiei, Paul Constantinescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...