Opinii

 

BNR şi bunăstarea clienţilor bancari

În 2008, BNR a sacrificat economia aruncând-o într-o recesiune mai adâncă decât dacă nu intervenea pentru a salva pe cei cu credite în euro. Intervenţia BNR a fost formată din intervenţie directă în piaţa valutară şi controlul capitalului prin intermediul câtorva bănci locale. Oficial, BNR spune cam acelaşi lucru, mai puţin partea cu recesiunea.
Retorica BNR este susţinută de un studiu publicat recent de Lucian Croitoru, care spune: “Pe de altă parte, rata dobânzii relativ înaltă a contribuit la minimizarea efectelor contracţioniste. Rata relativ înaltă a dobânzii şi vânzările de valută ale băncii centrale au împiedicat o depreciere relativ mare a leului, care ar fi tensionat bilanţurile firmelor şi gospodăriilor puternic îndatorate în valută. Astfel, politica monetară a evitat adâncirea recesiunii. Efectele expansioniste ale unei rate a dobânzii mai mici ar fi fost întrecute de efectele contracţioniste ale unei deprecieri mai mari a leului.”
Totuşi, în noiembrie 2013, stocul creditelor în euro era mai mare atât pentru persoane fizice cât şi pentru corporaţii faţă de decembrie 2008. Dar în 2013 guvernatorul BNR susţine o depreciere a RON faţă de EUR şi se teme de apreciere. Este clar, din punctul meu de vedere, că pentru BNR nu a contat niciodată riscul valutar pentru clienţii băncilor. Motivele pentru intervenţia în piaţa valutară au fost de natură politică (Walter 2006) sau chiar efectul unei panici la vârful BNR (Bracha, Weber 2012).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...