Chiar dacă „gerul Bobotezei” de altădată a rămas doar o amintire, locuitorii municipiului Calafat au ţinut să fie prezenţi din nou în număr mare la tradiţionala aruncare a crucii în Dunăre de către un preot.
Nu mai puţin de 2.000 de oameni au participat la această manifestare, organizată în fiecare an de către Primăria Municipiului Calafat, care a început cu o slujba religioasă susţinută de un sobor de preoţi şi un recital de dansuri şi muzică populară realizat de către ansamblul local „Rozele Dunării”. Cel care s-a aruncat în apele reci ale bătrânului fluviu a fost Viorel Oanca Daniel, în vârstă de 35 de ani, care astfel a primit şi suma de 700 lei oferită de către primărie.
Pentru prima dată au fost prezenţi şi câteva zeci de turişti bulgari, care au trecut podul Calafat – Vidin pentru a urmări această sărbătatoare a vecinilor de peste Dunăre. În noaptea de luni spre marţi, toate fântânile din frumosul oraş de la malul Dunării vor fi păzite conform unui obicei vechi de sute de ani.
Slujbă de Bobotează la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea
Sute de persoane au participat şi la Rm. Vâlcea la slujba de Bobotează oficiată de un sobor de preoţi la Catedrala Arhiepiscopală din municipiu. În curtea Arhiepiscopiei au fost scoase mai multe butoaie umplute cu peste 2.000 de litri de apă sfinţită, credincioşii nemaifiind nevoiţi să se înghesuie să ajungă primii să ia agheasmă.
La Catedrala Arhiepiscopală „Sfantul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, în prezenţa a sute de credincioşi, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un şobor de preoţi şi diaconi.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit credincioşilor despre praznicul Botezului Domnului, arătând semnificaţia botezului săvârşit de Sfântul Ioan, a Botezului Domnului Iisus Hristos, precum şi a botezului cu care suntem botezaţi noi, cei care am devenit creştini. „Sărbătoarea luminilor, cum mai este numită sărbătoarea Botezului Domnului, ne descoperă lumina iubirii lui Dumnezeu Tatăl, lumina sfinţirii de către Duhul Sfânt şi lumina ascultării Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos Care a pătimit, a primit Crucea, a murit şi a Înviat pentru noi, oamenii. Botezul Domnului se descoperă în Crucea şi Învierea Sa”, a mai spus Emilian Lovişteanul.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul şi soborul Catedralei au săvârşit slujba de sfinţire a Aghesmei Mari. Slujba a fost oficiată la intrarea în Complexul Spiritual „Sfântul Antim Ivireanul” din faţa Catedralei Arhiepiscopale.
La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, împreuna cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, au mulţumit tuturor credincioşilor prezenţi şi i-au binecuvântat stropindu-i cu Agheasmă.