Inedit

Moş Crăciun vine şi la Penitenciarul Severin

Cadourile către persoanele private de libertate necăutate de familie vin de la organizaţiile nonguvernamentale care susţin drepturile omului

Un număr de 6 deţinuţi care s-au remarcat prin cuminţenie, muncă ori alte activităţi lucrative, vor beneficia de învoiri pentru a petrece în tihnă Crăciunul sau Revelionul acasă, cu familiile. Şi deţinuţii care rămân după gratii de sărbători se vor bucura de mese copioase cu friptură şi gogoşi, de program prelungit la televizor, de o vizită la Mănăstirea Vodiţa, de împodobirea bradului de Crăciun în clubul închisorii şi de multe altele… În plus, aceste persoane private de libertate din Penitenciarul Severin nu vor uita să ducă daruri la bătrânii de la azilul din Vânjuleţ, aşa cum fac în fiecare an.
Moş Crăciun nu-i uită nici pe cei aproximativ 700 de deţinuţi din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin. Un număr de 6 dintre ei care au avut o bună conduită şi au participat activ la activităţi lucrative sau la activităţile de reintegrare socială au fost admişi pentru recompense cu învoire de 1 zi, 3 zile şi chiar 5 zile. Conducerea penitenciarului nu-i lasă de izbelişte de sărbători nici pe ceilalţi deţinuţi. Concret, este vorba de suplimentarea normei de hrană cu carne friptă la cuptor şi cu cozonaci. S-a anunţat deja oferirea a 400 de cadouri persoanelor private de libertate necăutate de familie de către reprezentanţii unor organizaţiilor nonguvernamentale, prelungirea programului de vizionare a programelor tv în celule, împodobirea bradului de Crăciun fie la clubul mare al unităţii, fie la sectorul vizită, organizarea sau intermedierea unor întâlniri între persoanele private de libertate şi copiii acestora, aflaţi în centrele de plasament, la sectorul vizită sau, după caz, în comunitate, în funcţie de regimul de executare, în condiţiile legii. În plus, din colecta cadrelor penitenciarului şi din sponsorizări, un grup de deţinuţi va merge cu daruri la bătrânii din Căminului de Bătrâni din localitatea Vînjuleţ. Nu în ultimul rând, în penitenciar se va organiza un spectacol susţinut de persoanele custodiate, care includ obiceiuri tradiţionale româneşti, specifice sărbătorilor de iarnă: concert de colinde, dansuri populare tradiţionale, Pluguşorul, Sorcova, Ursul, Capra. În programul de sărbători este inclus şi un pelerinaj la Mănăstirea Vodiţa, dar şi o acţiune prin care deţinuţii se pot ruga la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor: organizarea de spovedanii.

Meniu copios de Crăciun cu friptură de porc şi gogoşi

Comisarul Valerică Ciocea, director adjunct Educaţie şi Asistenţă Socială în cadrul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, ne-a declarat că lipsa celor dragi, a familiei este acut resimţită de persoanele private de libertate, motiv pentru care efortul personalului specializat de la nivelul unităţilor de detenţie este de a readuce speranţa, continuând seria de activităţi de promovare a tradiţiilor româneşti şi a obiceiurilor de iarnă. Totodată, Ciocea ne-a spus că în perioada 29.11.2013 – 07.01.2014, la nivelul unităţii severinene, se organizează demersuri specifice Sărbătorilor de Iarnă, prin desfăşurarea unei palete variate de activităţi cu implicarea unui număr cât mai mare de persoane private de libertate. Activiăţile sunt desfăşurate cu scopul cultivării unui comportament bazat pe generozitate şi dragoste faţă de semeni, stimularea creativităţii, a lucrului în echipă, a cooperării şi a toleranţei, prin intermediul activităţilor de reintegrare socială, în rândul persoanelor private de libertate custodiate la nivelul sistemului penitenciar. ”În perioada sărbătorilor, persoanele private de libertate beneficiază de un meniu îmbunătăţit constând în supă cu paste, piure de cartofi cu carne de porc, murături asortate, pilaf cu carne de porc, gogoşi. Pentru bună conduită, stăruinţă în muncă şi participare activă la programele şi activităţile socio educative, în luna decembrie, patru persoane private de libertate au beneficiat de permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi, una pentru trei zile şi una pentru cinci zile.Din partea colaboratorilor Penitenciarului, Culte religioase şi Agenţi economici, 400 persoane private de libertate, în special cei care nu sunt vizitaţi, vor primi cadouri de Crăciun. Ca urmare a prestării de activităţi lucrative la diverşi beneficiari, în luna decembrie s-au realizat 75.000 lei. Unitatea noastră asigură respectarea drepturilor aşa cum sunt specificate în OMJ 433/C/2010. În ceea ce priveşte capacitatea de cazare, nu ne confruntăm cu fenomenul de supraaglomerare”, ne-a declarat comisarul Valerică Ciocea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...