Opinii

 

Reglementatorul autohton a picat testul (deocamdată) al pieţei de capital

Ziarul Bursa a relatat în ultimele două zile despre o nouă fraudă pe piaţa de capital în care este implicat un SSIF. Detalii în “Păgubiţii de la Harinvest: «BVB – piaţă de hoţi».” Importantă pentru a înţelege ce s-a întâmplat este şi poziţia “Harinvest S.A.”.
Nu sunt surprins de această fraudă. Este efectul natural care apare atunci când ai reglementatori fără experienţă, fără capacitatea de a înţelege instrumentele de pe piaţa de capital şi mai ales cum funcţionează piaţa de capital şi mai ales când aceştia sunt NUMIŢI.
Am scris despre acestea în “Tipul reglementatorului contează” şi în “De ce nu sunt justificate salarii mari la reglementatorii autohtoni”.
Dar mai este un aspect care trebuie înţeles. Cum se finanţează ASF, reglementatorul pieţei de capital?
Uite ce spuneam pe contul meu de FB în preajma înfiinţării ASF:
”ASF este o instituţie care a fost înfiinţată prin legea 113/2013. Este o instituţie autonomă care se autofinanţează. De unde se autofinanţează? Din comisioane de la cei pe care îi reglementează.
Eu văd aici un conflict de interese. O reglementare serioasă, transparentă şi imparţială duce prin competiţie la reducerea marjelor de profit şi poate chiar la falimentul unor firme. Dar asta înseamnă comisioane mai puţine şi implicit salarii mai mici pentru ASF.
Atunci nu este mai uşor să nu «reglementezi» şi să închizi ochii când costul acestor comisioane şi al reglementării este transferat către consumator? Cine ne asigură că acest lucru nu se va întâmpla? Cine îl controlează pe reglementator?”
Ştiu că este un sistem “agreat” în lume, dar tot aşa este şi cel al ratingurilor şi am văzut cu toţii ce probleme a creat.
Recapitulând, eu văd următoarele probleme la ASF:
1) Sursa de finanţare;
2) Lipsa experienţei practice în piaţa de capital (şi nu numai);
3) Numirile pe criterii politice.
Cred că ar fi fost mai simplu pentru toată lumea dacă în loc să creăm această instituţie le strigam oamenilor în fiecare zi că investiţiile de orice fel implică riscuri, chiar şi faliment (Singura reglementare care funcţionează: frica de faliment).
P.S. Din păcate, acest sistem al numirilor în poziţii executive (a unor persoane fără experienţă) cu riscuri pentru sistemul financiar, dar şi pentru cel bancar este foarte răspândit. Astfel, sunt sigur că o să mai am date din economia reală care să-mi susţină cele trei ipoteze exprimate mai sus.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...