Opinii

 

Foarte pe scurt despre relaţia “controversată” accize-inflaţie

Ministrul delegat pentru Buget a făcut următorea declaraţie întrebat despre efectul accizei la carburanţi în 2014: “Această măsură are rolul de a evita deflaţia, care este mult mai periculoasă decât inflaţia. Toată Europa are problema asta, până şi Germania se confruntă cu deflaţia. Japoniei i-au luat 20 de ani să iasă din deflaţie. Inflaţia duce la creştere economică, deflaţia la şomaj şi recesiune, nu am auzit de deflaţie care să fi dus la creştere economică. Luptăm şi pe frontul celălalt – reducerea CAS”, a adăugat Liviu Voinea. (economica.net)
Am avut deja câteva reacţii pe Facebook, aşa că le copiez mai jos. Totuşi, mi se pare hilar, ca să fac haz de necaz, cum, după ce a încercat să explice de ce accizele nu se vor vedea în preţuri mai mari, acum LV vine şi încearcă să ne convingă exact contrariul. Preluat de pe pagina personală de Facebook:
1) “Când încurci politica monetară cu politica fiscală sau când nu înţelegi bine cum funcţionează o economie apari cu acest tip de declaraţii LV (despre creşterea accizelor în 2014): «Este o măsură pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la recesiune». (Deflaţia nu duce la recesiune, deflaţia este un efect al recesiunii, dar pe cine mai interesează?)
Este interesant că, până la declaraţia lui LV, Guvernul (chiar şi BNR) susţinea că această acciză NU duce la o creştere a preţurilor în economie.
Cred că NUMAI specialiştii acestui guvern pot să justifice o decizie proastă (cu efecte negative clare pt economie) cu două argumente care se contrazic.
P.S. estimările BNR pentru 2014 arată o inflaţie în creştere, chiar şi fără acciză. Nu este nevoie, domnule LV, se rezolvă, avem o economie prea ineficientă ca să avem deflaţie.”
2) “Întrebare pentru echipa de comunicare a guvernului: Cum poate o economie să fie în acelaşi timp «tigrul Europei de Est» dar să şi rişte deflaţia şi recesiunea?”
3) “Lucrurile sunt mai grave decât par. Din declaraţia lui LV: »Inflaţia duce la creştere economică, deflaţia la şomaj şi recesiune, nu am auzit de deflaţie care să fi dus la creştere economică». (economica.net)
Ca să înţelegem foarte clar ce susţine LV: Guvernul creşte taxele pentru a elimina riscul de recesiune datorat deflaţiei şi pentru a produce inflaţie pentru că INFLAŢIA DUCE LA CREŞTERE ECONOMICĂ. QED. În realitate, totul este exact pe dos.
P.S. Liviu Voinea nu a auzit de deflaţie care să ducă la creştere economică. Nu este singurul, pentru că aşa ceva nu există (recesiunea duce la deflaţie). Dar LV cred că este singurul care a auzit de inflaţie care duce la creştere economică”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...