Special

Cosa Nostra de Severin, Mafia evazionistă care a bubuit statul

Cea mai mare organizaţie de criminalitate financiară din Severin a fost destructurată după ce ani la rând a acţionat nestingherită printr-o încrengătură specifică grupărilor mafiote

34 de persoane, majoritatea bogătaşi, care făceau parte dintr-o organizaţie evazionistă de tip mafiot au tremurat săptămâna trecută din toate încheieturile şi în perioda următoare nu vor mai dormi liniştiţi. Procurorii DIICOT Mehedinţi, cu suportul SRI şi sprijinul poliţiştilor de la BCCO Craiova şi al SCCOMehedinţi au definitivat instrumentarea unui dosar complex de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de circa 10 milioane de euro. Oameni de afaceri cu greutate din Severin, în frunte cu şeful Poliţiei Locale, Nicolae Micşoniu, funcţionari bancari, un avocat influent şi romi de la Strehaia au fost nevoiţi să dea cu subsemnatul în faţa organelor de anchetă. Dintre cei 34 de audiaţi, 12 persoane s-au ales cu câte o pereche de cătuşe şi au fost nevoite să doarmă o noapte la răcoare. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a admis propunerea de arestare în cazul a trei persoane, pentru celelalte nouă prelungindu-se agonia că poate la recurs vor avea aceeaşi soartă ca a colegilor din organizaţia de criminalitate financiară.

O mare parte dintre oamenii de afaceri din Severin care s-au constituit într-o organizaţie de criminalitate financiară pentru a fura statul român au primit cadou acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, un ditamai dosar penal. Unii dintre ei au ajuns deja în arest. Alţii vor fi judecaţi în stare de libertate. Este vorba de un dosar complex instrumentat de procurorii DIICOT Mehedinţi, cu suportul tehnic al SRI şi cu sprijinul poliţiştilor de la BCCO Craiova şi SCCO Mehedinţi. În acest dosar au primit calitatea de inculpat nume grele care până acum parcă ar fi beneficiat de o oarecare imunitate în nelegiuirile lor. Este vorba despre Tiberiu Giuca, patronul firmei de contrucţii Building Exim, care a construit eurogara Severin şi blocurile ANL din municipiu, Constantin Isvoranu, patronul Alfa Construct Sistem SA, cel care a cumpărat combinatul „Celrom” cu 10 milioane de euro şi care a benficiat de contracte de milioane în Mehedinţi şi Gorj, Apostol Vaciu Tache, patronul de la „SC Tandreţe Impex SRL”, Dan Bălănoiu, patronul de la „Vulturul Pleşuv”, oamenii de afaceri Valentin Daba, Florin Mangu, Eugen Ţuţurică, Nicolae Popescu, om de afaceri din Motru, Florin Curelea, Dorina Damaschin, Ion Frâncu, Dinu Gheorghe. Toţi cei 12 au fost încătuşaţi imediat după audieri adică reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore şi duşi ulterior la Curtea de Apel Craiova cu propunerea de arestare preventivă. Umilinţă mare pentru ei. Acolo, magistraţii au admis mandate de arestare pentru eveziune fiscal şi spălare de bani doar pentru 3 persoane: Gheorghe Dinu, Ion Frâncu şi Eugen Ţuţurigă. Restul au fost lăsaţi să fie judecaţi în stare de libertate. În afară de cei 12 reţinuţi la sediul DIICOT Mehedinţi, au mai făcut pelerinaj şi alte nume grele, probabil unii inculpaţi, alţi martori. Este vorba despre şeful Poliţiei Locale Severin, Nicolae Micşoniu şi soţia sa, care deţine cea mai tare firmă de pază din judeţ „Vigilent Security”. Această firmă este beneficiară de contracte grase cu statul şi este suspectată că ar fi implicată în reţeaua firmelor evazioniste. Alt personaj interesant adus la audieri a fost şoferul preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, despre care se bănuieşte că are o serie de contracte dubioase cu Primăria Severin printr-o firmă la fel de dubioasă. Calitatea de inculpat i s-a atribuit şi avocatului Sorin Crudiu, un apropiat al primarului Constantin Gherghe. Crudiu a fost chemat să dea explicaţii în privinţa achiziţionării a trei maşini de lux din Germania, la volanul uneia dintre ele fiind văzut şi primarul Constantin Gherghe. Alt personaj important audiat pentru eveziune fiscală a fost omul de afaceri Constantin Bădescu. Bădescu, în anul 2010, figura ca cel mai bogat mehedinţean, conform revistei „Forbes”.

Prejudiciu de 10 milioane de dolari

Printr-un comunicat de presă, DIICOT anunţă cum operau membrii reţelei evazioniste de tip mafiot cu sediul central la Severin. Ei beneficiau de sprijinul unor funcţionari bancari, dar şi de protecţia unor oameni politici cu greutate despre care nu se face referire în acest document: „În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei, au emis facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea. Pentru a da o aparenţă de realitate a tranzacţiilor comerciale, grupul infracţional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor este achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente. Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute. Astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 28.900.000 lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal. S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la un număr de 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv «borderouri achiziţii fier vechi», cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari” se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

Micşoniu, un şef de poliţie arogant

Şeful Poliţiei Locale Turnu Severin, Nicolae Micşoniu şi soţia acestuia au fost lăsaţi în libertate după ce au fost audiaţi de procurorii DIICOT Mehedinţi. Nicolae Micşoniu, cel care conduce Poliţia Locală din Turnu Severin încă de la înfiinţarea acestei instituţii, dar şi soţia acestuia, administratorul firmei de pază Vigilent Security, sunt cercetaţi în libertate în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 10 milioane de dolari. Întrebat în ce calitate a fost audiat în acest dosar, Nicolae Micşoniu a răspuns cu aroganţă „îndrăzneţului” jurnalist: „Când o să aflu, bă, în ce calitate am fost audiat o să-ţi spun şi ţie!”, a spus în sictir Micşoniu. Şeful Poliţiei Locale Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, este un apropiat al primarului municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe. Un fel de câine credincios, care profită de această funcţie pentru a obţine cât mai multe contracte de pază pentru firma soţiei sale. La iniţiativa primarului Constantin Gherghe, Poliţia Locală din Drobeta Turnu Severin are la dispoziţie lunar 6100 litri de carburanţi pentru autoturismele aparţinând instituţiei, o cantitate mare, achitată din bani publici. Primarul Constantin Gherghe a propus ca cele 17 autoturisme aparţinând acestei instituţii să aibă fiecare la dispoziţie, lunar, câte 350 de litri de carburanţi. În plus, Touaregul cu care circulă şeful Poliţiei Locale, Nicolae Micşoniu, are la dispoziţie o jumătate de tonă în fiecare lună. Şi asta în timp ce un poliţist local primeşte un salariu de mizerie, un salariu umilitor pentru un funcţionar care trebuie să aplice legea în oraş. Dintr-un simplu sergent angajat la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, de unde a fost dat afară după comiterea unei infracţiuni la regimul circulaţiei, acesta a devenit patronul celei mai importante firme de pază din Turnu Severin. După ce a plecat din Jandarmerie, Micşoniu a fost asociat într-o firmă de pază, după care s-a despărţit de asociatul său şi a înfiinţat firma de pază “Vigilent Security”. Ulterior, a devenit şeful Poliţiei Locale şi între timp a absolvit şi Colegiul Naţional de Apărare. Firma de pază, administrată de soţia acestuia, a câştigat ani de-a rândul cele mai importante contracte cu statul. Numai din contractul cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, firma familiei Micşoniu câştiga anual 1 milion de euro.

Pentru prima dată este scuturat şi Izvoranu

Pentru prima dată unul dintre cei mai tari milionari ai Severinului, Costi Izvoranu, patronul firmei de construcţii Alpha Construct Sistem, este luat în colimator. În ultimii ani, firma sa a câştigat contracte importante de reabilitare şi asfaltare de drumuri atât de la Consiliul Judeţean Mehedinţi, cât şi de la Primăria Drobeta Turnu Severin. Anul acesta, inspectorii guvernamentali un arătat într-un raport de control că firma SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA a încheiat, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2012, 45 de contracte cu SC Complexul Energetic Oltenia SA, în valoare de 82.167.904,25 RON fără TVA, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 49.101.578,07 RON fără TVA. În acelaşi document se mai arata că în perioada 1 iunie 2012 – 31 octombrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a încheiat cu firma lui Izvoranu şi cu o altă firmă din judeţul Gorj, SC Trustul penru Servicii cu Utilaje Diverse Bâlteni 9 contracte, cu o valoare totală contractată de 45.589.030,76 RON fără TVA, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 6.539.129,29 RON fără TVA.

Avocatul Crudiu explică de ce a fost pus sub acuzare

Avocatul Sorin Crudiu, cel care deţine un cabinet de avocatură în Drobeta Turnu Severin, s-a declarat nevinovat, adăugând că anchetatorii au verificat actele contabile ale Biroului de Avocatură din perioada 2009-2012. „S-a efectuat o percheziţie la sediul firmei mele de avocatură, s-au ridicat documente şi înscrisuri din perioada 2009-2012, se fac verificări de rutină, după părerea mea. Am achiziţionat două sau trei maşini AUDI din Germania şi acuzaţia celor care instrumentează acest dosar este că am achiziţionat aceste maşini de la firme din Strehaia. N-am nicio legătură cu grupul respectiv decât că îi reprezint de peste 10 ani în toate dosarele penale pe care le au, atât la nivelul judeţului Mehedinţi, cât şi la celelalte instanţe şi probabil nu s-a dorit ca eu să nu-i pot reprezenta în acesta dosar”, a declarat Sorin Crudiu la ieşirea de la audieri, de la DIICOT Mehedinţi. Sorin Crudiu este şi avocatul omului de afaceri Constantin Bădescu, cel care l-a reprezentat pe acesta în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 12 de milioane de euro, deschis de anchetatori în noiembrie 2012. În data de 3 noiembrie 2012, Constantin Bădescu a fost arestat preventiv şi eliberat în data de 30 decembrie 2012.

Ce spune Curtea de Apel Craiova în motivarea soluţiei

Soluţia pe scurt a Curţii de Apel Craiova în privinţa propunerii de arestare a celor 12 reţinuţi din acest dosar este următoarea: ”Admite în parte propunerea formulată de DIICOT Biroul Teritorial Mehedinţi, numai cu privire la inculpaţii ŢUŢURIGĂ EUGEN, FRÎNCU GHEORGHE ION, DINU GHEORGHE. În baza art. 148 lit. f C.p.p. rap. la art. 143 C.p.p., dispune arestarea preventivă a inculpaţilor ŢUŢURIGĂ EUGEN, FRÎNCU GHEORGHE ION, DINU GHEORGHE, pe o durată de 29 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatelor de arestare. Dispune emiterea mandatelor de arestare corespunzătoare. Respinge propunerea de arestare preventivă formulată cu privire la inculpaţii Apostol Vaciu Tache, Popescu Nicolae, Bălănoiu Dan, Mangu Florin Ionel, Giuca Trandafir, Izvoranu Constantin, Daba Ion Valentin, Curelea Bogdan Alin, Damaschin Dorina. În baza art. 149 indice 1 alin. 12 rap. la art. art. 146 alin. 11 indice 1 şi art. 145 indice 1 C.p.p., dispune luarea faţă de inculpaţii Curelea Bogdan Alin şi Damaschin Dorina a măsurii obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei, pe o durată de 30 de zile, de la data de 23.11.2013 şi până la data de 22.12.2013 inclusiv. În baza art. 145 indice 1 alin. 2 rap. la art. 145 alin. 1 indice 1 şi alin. 1 indice 2 C.p.p., dispune ca pe durata acestei măsuri inculpaţii Curelea Bogdan Alin şi Damaschin Dorina să respecte următoarele obligaţii : - să se prezinte la instanţă sau la organul de urmărire penală ori de câte ori vor fi chemaţi; - să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea – Poliţia oraşului Balş, jud. Olt, pentru inculpatul Curelea Bogdan Alin, respectiv Poliţia mun. Dr Tr Severin, pentru inculpata Damaschin Dorina, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi; - să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; - să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. - să nu comunice între ei, cu celelalte persoane învinuite în cauză sau cu martorii din cauză. Atrage atenţia inculpaţilor Curelea Bogdan Alin şi Damaschin Dorina că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, se va lua faţă de aceştia măsura arestării preventive. În baza art. 192 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, suma de 1200 lei reprezentând onorarii apărători oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi, urmând a fi virată din fondurile MJ către Baroul Dolj. Cu recurs în 24 de ore. Pronunţată în şedinţă publică, azi 23 noiembrie 2013, orele 14.00”, se arată în motivarea magistraţilor Curţii de Apel Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

03.12.2014 - 11:18mirica a gheorghe: nui dati decoratia ca deveniti complice cu el , nicolaie balanoiu dan daca erea revolutionar dadea caseta cit a fost primaf vine unul face nebun sau bolnav pe mirica iar balanoiu pune botu pai daca este fals revolutionar se ridica unul pe altul parchet ploiesti hai sai scuturam de frunze pe acesti falsi revolutionari cu pile cu tot vrei medal;i vrei banii ti da FRONTUL DEMOCRAT ROMAN la parchet inainte sa faci nebun pe unul chear cu acte vedel mai intii daca are dreptate astazi pe internet poti fi si inparat si proretat dar dedesupt ramii un hot dai caseta lui mirica a gheorghe balanoiule ca de scapat tot nu scapi falsuriiiiii mafia revolutionarilor va ridicati unul altuia osane dar vedeti voi le-ati cladit ppe un toclu mincinos chear daca ati corupt adevarati revolutionari scapare nu avetiiiii semneazaFRONTUL DEMOCRAT ROMAN

03.12.2014 - 11:18mirica a gheorghe: nui dati decoratia ca deveniti complice cu el , nicolaie balanoiu dan daca erea revolutionar dadea caseta cit a fost primaf vine unul face nebun sau bolnav pe mirica iar balanoiu pune botu pai daca este fals revolutionar se ridica unul pe altul parchet ploiesti hai sai scuturam de frunze pe acesti falsi revolutionari cu pile cu tot vrei medal;i vrei banii ti da FRONTUL DEMOCRAT ROMAN la parchet inainte sa faci nebun pe unul chear cu acte vedel mai intii daca are dreptate astazi pe internet poti fi si inparat si proretat dar dedesupt ramii un hot dai caseta lui mirica a gheorghe balanoiule ca de scapat tot nu scapi falsuriiiiii mafia revolutionarilor va ridicati unul altuia osane dar vedeti voi le-ati cladit ppe un toclu mincinos chear daca ati corupt adevarati revolutionari scapare nu avetiiiii semneazaFRONTUL DEMOCRAT ROMAN

03.12.2014 - 11:18mirica a gheorghe: nui dati decoratia ca deveniti complice cu el , nicolaie balanoiu dan daca erea revolutionar dadea caseta cit a fost primaf vine unul face nebun sau bolnav pe mirica iar balanoiu pune botu pai daca este fals revolutionar se ridica unul pe altul parchet ploiesti hai sai scuturam de frunze pe acesti falsi revolutionari cu pile cu tot vrei medal;i vrei banii ti da FRONTUL DEMOCRAT ROMAN la parchet inainte sa faci nebun pe unul chear cu acte vedel mai intii daca are dreptate astazi pe internet poti fi si inparat si proretat dar dedesupt ramii un hot dai caseta lui mirica a gheorghe balanoiule ca de scapat tot nu scapi falsuriiiiii mafia revolutionarilor va ridicati unul altuia osane dar vedeti voi le-ati cladit ppe un toclu mincinos chear daca ati corupt adevarati revolutionari scapare nu avetiiiii semneazaFRONTUL DEMOCRAT ROMAN

27.11.2013 - 01:43Cosmin:Aha... deci daca au creat locuri de munca au voie sa si fure nu?

Ce gandire de sclav prost.

Sa iti dea si tie sanatate si creier ... vai de capul tau!!!

26.11.2013 - 20:34STEFAN Silvia:Ar fi bine sa va documentati si cate locuri de munca au creat, Costi Isvoranu la Alpha Construct Sistem si CELROM, Tache la SC Tandreta si Tibi Giuca la Building, dar asta nu ar vinde bine ziarul. Sa-i dea Dumnezeu sanatate si putere lui Isvoranu sa redeschida complet CELROMUL.

Pagina 1 din 2 (5 comentarii din 6)

< înapoi12
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...