Reportaj

Goji de Oltenia

Afacerea cu fructele goji pare destul de profitabilă pentru cultivatorii care au adus pe pământ oltenesc puţin din gustul Chinei

Oltenii fac profit nu doar din zaibăr şi pepeni, ci şi din cultivarea plantelor asiatice. Agricultorii din Vâlcea au început să cultive goji, un arbust cu origini tocmai în China. Fructele sunt la mare căutare în industria farmaceutică şi în medicina naturistă, aşa că fermerii nu duc lipsă de clienţi. Iar câştigul este pe măsură. Un kilogram de fructe de goji se vinde la en-gross cu cel puţin 60 de lei.

Cristian Popa este din comuna Mădulari, judeţul Vâlcea, iar familia l-a învăţat de mic să consume alimente sănătoase. Acum trei ani a aflat despre beneficiile plantelor goji, originare din China, şi s-a gândit să înfiinţeze o plantaţie de astfel de arbuşti. „Am luat doi copăcei să încerc să văd cum se adaptează la clima din România şi aşa am ajuns să am şi eu şi o plantaţie şi o pepinieră”, spune acesta. Cei mai mulţi bani i-a făcut din vânzarea arbuştilor. A dat peste 1.000 de goji altor fermieri. A scos şi fructe din plantaţia sa, însă deocamdată puţine. Abia peste 4-5 ani se va vedea adevăratul profit, când Cristian Popa se aşteaptă să scoată peste două tone la hectar. O plantă se vinde cu preţuri cuprinse între 30 şi 50 de lei, iar un kilogram de fructe de goji ajunge şi la 100 de lei, în magazine, dacă sunt de calitate. „Am fost contactat de un laborator farmaceutic. Voiau să cumpere fructe uscate, proaspete, chiar şi praf de goji. Spuneau ei că măcinate, nu contează, important e să avem de vânzare. Le-am spus că în viitorii 2-3 ani o să-i contactez eu”, mai spune Cristian Popa.

Descrierea pomului goji

Cristian Popa se aşteaptă să scoată peste două tone la hectar. O plantă se vinde cu preţuri cuprinse între 30 şi 50 de lei, iar un kilogram de fructe de goji ajunge şi la 100 de lei, în magazine, dacă sunt de calitate.

Goji este un arbust rezistent şi nepretenţios. Goji este un arbust peren, care se cultivă relativ uşor. Planta preferă zonele cu grad total de expunere solară şi un grad moderat de umiditate a solului, rezistând şi la seceta excesivă şi soluri nisipoase. Productivitatea plantei este maximă în solurile bine drenate, dar cu umiditatea necesară. Creşterea plantei Goji nu presupune dificultăţi, aceasta rezistând cu succes la temperaturi scăzute de -25 grade C (în primii doi ani) şi până la -30 după aceea, iar maximele suportate sunt până la +38 - 40 grade Celsius. Goji începe să înflorească cel mai devreme în mai şi să rodească din iunie până în noiembrie, în funcţie de soi, având în acelaşi timp boboci, flori, fructe verzi şi fructe coapte. Goji este originar din China, însă planta în sine se adaptează relativ uşor condiţiilor climatice şi de sol din România. Fructul Goji este roşu şi zemos, cu o formă alungită. Când este copt are mărimea unei boabe de strugure. Beneficiile acestui fruct asupra sănătăţii sunt bine cunoscute de mii de ani.

Cultivatorul dezvăluie reţetele minune cu goji

„Goji rezistă şi s-a aclimatizat cu succes în România, pentru cei care au dubii, pot să caute pe site-uri străine, deoarece în ţări precum Ungaria, Anglia, Spania, Croaţia, Bulgaria, Grecia, Franţa şi în Germania încă din anul 2008 este cultivat pe 8 Ha. Iar ca o notă care întăreşte regula, eu cresc în grădină această plantă de trei ani şi a rezistat cu brio peste ierni, aşadar pot împărtăşi cu dumneavoastră experienţa creşterii de goji în România”, povesteşte cultivatorul vâlcean. Acesta ne-a mai dezvăluit că, din experienţa proprie, poate vorbi despre nişte reţete delicioase cu goji. „Din fructele goji se poate obţine un suc foarte bun şi sănătos. Uscate la soare sunt iarăşi bune, cel mai bine am observat că se usucă într-o seră sau solar, fiind protejate de insecte, la aproximativ 30-40 grade Celsius, iar procesul durează câteva zile. Pentru a reuşi să ne bucurăm de fructele goji proaspete în alte perioade ale anului, am încercat să le congelez ca pe cătina albă. Menţionez că merg foarte bine congelate, însă sunt foarte perisabile după decongelare, circa o zi, aşadar am luat hotărârea să le transform în suc, care, ţinut la rece, rezistă câteva zile. Dulceaţa de goji este de asemenea foarte bună, mai ales dacă se foloseşte zahăr brut în loc de zahăr obişnuit la preparare”, a explicat Cristian. Specialiştii în medicină naturistă spun că fructele de goji sunt miraculoase pentru sănătate. Au un conţinut ridicat de antioxidanţi şi conferă energie organismului. Soţia lui Cristian Popa a înţeles acest lucru şi a găsit metode inedite de a introduce goji în alimentaţia familiei. România este ţara unde s-a reuşit înfiinţarea unor plantaţii de goji, alături de Germania şi Grecia. Costul unei astfel de culturi este de 30.000 de euro la hectar.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

22.01.2018 - 16:15Goji Bio Brasov:Putem oferi, celor interesati de acesta cultura toate informatiile necesare dezvoltarii si administrarii plantei de goji. Tehnologie de cultura si consultanta gratuita. Plante goji certificate. www.plantatiegoji.ro

05.01.2014 - 17:00popa cristian:daca doriti sa cumparati plante goji sunati la 0726800601

26.11.2013 - 22:29Popa Cristian:www.plantegojibig.ro

Pagina 1 din 1 (3 comentarii din 3)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...