Administraţie

Duducea, de la rege al asfaltului la rege al gunoaielor

Afaceristul arestat în vară pentru evaziune fiscală este ajutat de baronii locali din Mehedinţi să prospere în continuare, graţie unor contracte cu dedicaţie

Firma Via Vita, patronată de regele asfaltului din Mehedinţi, Sorin Duducea, arestat în vară pentru o evaziune de peste două milioane de euro, a reuşit să obţină un contract plătit din fonduri europene pentru ecologizarea unei gropi de gunoi. Mai mult, Duducea a câştigat şi un alt contract prin care va construi staţii de sortare la Orşova şi Baia de Aramă. Astfel, firma Via Vita Construcţii va încasa circa 14 milioane de lei.

Omul de afaceri severinean trimis în judecată pentru evaziune fiscală, Sorinel Duducea, supranumit şi regele asfaltului din Mehedinţi, nu stă cu mâinile în sân şi face în continuare bani şi mai mulţi. Recent el a avut norocul să câştige contracte babane pe deşeuri de la CJ Mehedinţi. Ministrul Rovana Plumb a venit în august în Mehedinţi pentru a semna cu baronul de la CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, un contract pentru ecologizarea gropilor de gunoi de la Orşova, Baia de Aramă, Strehaia şi Vânju Mare, precum şi pentru construirea unei staţii de sortare şi a uneia de tratare mecano-biologică la Malovăţ, dar şi a altor patru staţii de transfer deşeuri la Orşova, Baia de Aramă, Strehaia şi Vânju Mare. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu Axa 2 şi are o valoare de circa 22 de milioane de euro. La scurt timp după ce a fost semnat angajamentul, Consiliul Judeţean Mehedinţi a scos la licitaţie contractele respective. Astfel, pe 15 septembrie, Consiliul Judeţean Mehedinţi a atribuit contractul pentru „Proiectare şi execuţie de lucrări aferente proiectului «Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din localităţile Baia de Aramă, Strehaia, Vânju Mare, judeţul Mehedinţi»” în valoare totală de 6,1 milioane lei. Contractul a fost împărţit în loturi, iar SC Via Vita SRL l-a câştigat pe cel din Strehaia, în valoare de 2,9 milioane de lei, fără TVA. Celelalte două loturi au fost câştigate de Trustul de Construcţii Drobeta SA şi au în total o valoare de 3,2 milioane lei, fără TVA. Ulterior, pe 7 octombrie, Consiliul Judeţean Mehedinţi a semnat un nou contract în valoare de 14,1 milioane de lei. Şi acesta a fost împărţit în loturi, dar nu s-a organizat licitaţie. Astfel, firma lui Sorinel Duducea, SC Via Vita Construcţii SRL, şi-a adjudecat contractele pentru construirea staţiilor de transfer de la Orşova şi Baia de Aramă, în valoare totală de aproape 8 milioane de lei, fără TVA. Al treilea obiectiv - în valoare de 3,4 milioane de lei - i-a revenit Trustului de Construcţii Drobeta SA.

Sorinel Duducea nu stă cu mâinile în sân şi face în continuare bani şi mai mulţi. Recent, el a avut norocul să câştige contracte babane pe deşeuri de la CJ Mehedinţi.

Duducea, un afacerist „cu bube”

Regele asfaltului din Mehedinţi, Sorinel Duducea, a fost arestat pe 6 iunie 2013, pentru 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii DIICOT susţin că Duducea face parte dintr-un grup infracţional constituit din 20 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Pe 5 iunie 2013, procurorii DIICOT au efectuat 24 de percheziţii pe raza judeţelor Mehedinţi (21), Dolj (una) şi Olt (două), la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând mai multe societăţi comerciale, controlate direct sau prin persoane interpuse, prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi fiscale aferente unor operaţiuni comerciale fictive, în cuantum de peste 29.000.000 de lei, pentru care au dedus în mod ilegal TVA şi au diminuat impozitul pe profit. DIICOT susţine că activitatea infracţională a fost sprijinită de comisarul-şef Gheorghe Huza, din cadrul Gărzii Financiare Mehedinţi, şi de fostul director executiv în cadrul DGFP Mehedinţi, Violeta Crăciun. Prejudiciul cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat depăşeşte 2.200.000 de euro. Sorinel Duducea nu stă prost la capitolul bogăţie. El a încasat de la Consiliul Judeţean Mehedinţi şi Primăria Drobeta Turnu-Severin, în ultimii trei ani, pe contracte de infrastructură, 4,5 milioane de euro pentru reabilitare de drumuri, prin firma Via Vita Construcţii SRL. Via Vita, firma soţiei sale, Manuela, a încasat 7 milioane de euro din contracte pentru reabilitare sau întreţinere drumuri şi infrastructură de la CJ Mehedinţi şi 1,9 milioane lei de la Direcţia Regională de Drumuri Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...