Economic

Cea mai simplă prezentare a intervenţionismului vine de la BNR (însuşită de BNR)

În prezentările oficialilor BNR, “citadelă a ştiinţei economice unde se cunosc foarte bine cele mai sofisticate funcţii statistico-matematice, inclusiv modele econometrice,” aşa cum s-a exprimat un director de serviciu încercând să ma pună la punct, apare tot mai des graficul alăturat. Nu cred că există un mod mai simplu care să prezinte rădăcinile, adânci, intervenţioniste, ale celor care iau decizii în România.
Sunt două mesaje clare în acest grafic:
1) ciclul economic trebuie evitat şi economiile ar fi “ideal” să aibă o creştere liniară;
2) pentru a ajunge la “ideal” este nevoie de intervenţia statului prin politici economice “anticiclice”.
Ambele merită discutate în detaliu, promit să revin. Referitor la 2) reprezentanţii BNR (deocamdată domnii Florin Georgescu şi Mugur Isărescu) ne spun, implicit, că statul are informaţii în timp REAL despre economie şi mai ales că statul ŞTIE cum să corecteze orice “deviaţie” de comportament a pieţei mai bine decât piaţa liberă (grafic din prezentarea lui Florin Georgescu la acceptarea titlului de Dr. Honoris Causa).
Cât de departe este piaţa liberă de “ideal” în viziunea celor care iau decizii de politică monetară (sunt sigur că nu este diferit în alte instituţii ale statului)! Ce nu spune graficul este dacă, pe termen lung, media economiei care o are piaţa liberă este mai mare decât linia dreaptă prezentată de “ideal”. Până acum toate datele arată că aşa stau lucrurile, iar economiile cu pieţe libere sunt mai bogate decât cele unde statul intervine puternic şi discreţionar.
Politica economică ar trebui să se concentreze pe o rată de creştere economică medie mai mare şi nu pe minimizarea ciclului economic.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...