Economic

Preşedintele Ciech a venit în România să rezolve problemele de la USG

Grupul Ciech: Cheia rezolvării impasului în care se află USG stă în respectarea parteneriatelor şi garantarea acestora

Polonezii de la Ciech, care deţin pe plan local Uzinele Sodice Govora (USG), cel mai mare producător de sodă calcinată din România, spun că nu intenţionează să închidă fabrica aflată an de an pe pierdere de la preluarea acesteia, în 2006, urmărind în continuare restructurarea companiei în vederea rentabilizării după ce grupul a trecut recent printr-un proces similar. În perioada 2007 – 2012, USG a cumulat pierderi de circa 96 milioane euro, susţinute în totalitate de grupul Ciech, care a finanţat compania cu 570 milioane lei (circa 130 milioane euro), potrivit datelor de la finele anului trecut. Grupul Ciech s-a confruntat la nivel internaţional cu probleme financiare. Anul trecut, grupul a raportat afaceri de 1,07 miliarde euro şi pierderi de 107 milioane euro. Cei mai mari acţionari ai grupului sunt statul polonez, cu 39% din acţiuni, şi fonduri de pensii poloneze. Aceştia l-au numit în poziţia de preşedinte al consiliului de administraţie pe Dariusz Krawczyk, care a susţinut implementarea unor măsuri dure de restructurare şi a redus numărul angajaţilor grupului cu 35%, din mai 2012 până în prezent. Krawczyk a venit săptămâna aceasta pentru prima dată în România pentru a descurca situaţia încâlcită a USG, a cărei activitate a fost grav afectată şi de intrarea în insolvenţă la începutul anului a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, în condiţiile în care cele două companii erau principalii clienţi ai CET Govora şi Salrom pentru furnizarea de abur şi saramură, materiile prime de bază necesare producţiei în sectorul chimic.
Preşedintele Ciech crede că parteneriatul este cheia pentru continuarea activităţii USG
Preşedintele Grupului Ciech, Dariusz Krawczyk, a anunţat, în timpul vizitei sale la Râmnicu Vâlcea, că Grupul doreşte să sprijine în continuare dezvoltarea USG dacă echipa locală îşi va continua eforturile de eficientizare şi dacă partenerii locali se pot angaja la o cooperare pe termen lung.
Anunţul vine după 6 luni de eforturi intense pentru echipa locală a USG în sensul asigurării reducerii costurilor şi restructurării, ceea ce a implicat: reducerea consumului, externalizarea unor activităţi, reducerea cu aproape 25% a personalului până la sfârşitul anului, stabilizarea situaţiei în uzină prin semnarea Contractului Colectiv de Muncă în iulie şi reeşalonarea datoriilor istorice în cadrul unui protocol cu CET Govora. “Ciech îşi doreşte un parteneriat pe termen lung cu judeţul Vâlcea, iar acest lucru a fost demonstrat de sprijinul constant acordat în ciuda a şase ani de pierderi, mediu economic dificil, presiuni. Consiliul de Administraţie al Ciech intenţionează să încurajeze şansele de evoluţie care au fost câştigate prin efortul extraordinar făcut de echipa USG şi caută parteneriate solide pentru a decide dacă se vor face viitoare investiţii, a spus preşedintele Grupului, Dariusz Krawczyk.
Grupul Ciech se află, începând cu 2012, într-un proces de restructurare profundă. Ca urmare a măsurilor de eficientizare, profitul net al grupului, utilizat pentru calculul preţului per acţiune, a crescut de la 117.248.000 de zloţi, în iunie 2012 la 240.278.000 de zloţi în iunie 2013.
Analiştii apreciază că rezultatele Grupului ar fi fost şi mai bune dacă nu ar fi fost necesară acoperirea pierderilor USG. De aceea avem nevoie de o aliniere rapidă la transformările realizate de întregul grup”, a mai spus Krawczyk.
Pentru a primi o decizie finală din partea Consiliului de Administraţie al Ciech privind angajamentul său de viitor, USG trebuie să continue restructurarea şi să asigure materia primă şi aburul pentru producţie. Acestea implică garanţia continuării cooperării cu firme locale, cum sunt Exploatarea Minieră şi CET. Pe de altă parte, USG are nevoie de soluţii pentru a acoperi noile cheltuieli privind taxele de mediu, cum sunt certificatele CO2, implementate începând cu acest an.
“Vizita mea reprezintă o invitaţie deschisă spre cooperare cu partenerii noştri şi cu autorităţile locale pentru a găsi soluţii pe termen lung pentru toate companiile implicate. Dinamica economiei locale trebuie consolidată între toţi cei implicaţi şi suntem gata să ne oferim sprijinul. Totuşi, nu putem să atingem stabilitatea fără un mediu de afaceri stimulativ şi garanţia unor parteneriate eficiente”, a spus Krawczyk.

"Negocierile pentru încheierea unui nou protocol între USG şi CET nu s-au întins decât pe durata câtorva ore. Preşedintele Dariusz Krawczyk nu a ezitat să semneze cu conducerea CET Govora un contract pe patru ani pentru furnizarea aburului tehnologic la un preţ corect negociat, angajându-se, totodată, să plătească integral certificatele de mediu în valoare de 1,5 milioane euro pe an, precum şi achitarea eşalonată a datoriilor faţă de furnizorul de energie termică. ", Ion Cîlea, preşedinte CJ Vâlcea

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...