Opinii

 

Da, creşterea accizelor nu se vede în preţuri pentru că economia este în criză. Dar creşterea accizelor o să adâncească criza

Propaganda Guvernului încearcă să ducă discuţia despre povara fiscală în altă direcţie. De exemplu, un articol publicat în ZF de un consilier al PM-ului ne prezintă 8 motive pentru care creşterea accizelor nu se va vede în preţuri. Toate opt motivele pot să fie reduse la câteva: cererea inernă în scădere şi preţurile materiilor prime în scădere. Mai clar, domnul consilier găseşte un motiv de “bucurie” în CRIZA economică prin care trece România: creşterea taxelor nu se vede în preţuri.

Totuşi, creşterea taxelor şi a accizelor are efecte negative pentru economie. Este adevărat că s-ar putea să nu vedem în preţuri efectul maxim al creşterii aceostora datorită faptului că economia este încă în CRIZĂ. Astfel, în loc să facă tot posibilul să împingă economia din criză (să elimine deficitul de cerere) Guvernul şi tehnocraţii din jur folosesc CRIZA pentru a creşte taxele.
Creşterea accizelor, dar şi a altor taxe, nu este neutră pentru economie. Aşa cum au fost implementate deciziile de politică fiscală în ultimele 12 luni ele au efecte negative pentru economie. Deja avem două exemple clare: şomajul şi deficitul de cerere, ambele au crescut în 2013. Creşterea accizelor, mai ales pentru bunuri, cu cerere inelastică creşte evaziunea fiscală dar mai ales mănâcă din profiturile companiilor. Cu profitul în scădere, sau fără profit, aceste companii vor reduce planurile de investiţii şi numărul de angajaţi. Tot timpul trebuie să le amintim celor care propun creşteri de taxe că România se află încă în CRIZĂ, iar companiile din sectorul privat (nu cele de la stat) se află după 5 ani de restructurări.

Concluzia este simplă. Da, creşterea accizelor s-ar putea să nu se vadă în preţuri pentru că economia este în CRIZĂ. Dar creşterea accizelor se va vedea în profituri mai mici, evaziune fiscală mai mare, şomaj ridicat şi deficit de cerere mai mare = adâncirea CRIZEI. Şi pentru că politica monetară nu este independentă, pe termen lung această creştere de accize se va vedea şi în inflaţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...