Opinii

 

Râsu’-plânsu’ pe burta goală...

Românii şi-au ales dregătorii cetăţilor şi judeţelor. Nimic surprinzător, USL s-a umflat, transformându-se din timida broscuţă de opoziţie în ditamai taurul comunal. PDL a pierdut lamentabil, din dulău de casă mare degenerând la rang de maidanez de mahala şi rămâne agăţat într-o periculoasă pendulare între dispariţie şi supravieţuirea pe centura vieţii politice. Vedetele „portocalii” de ieri, ca Elena Udrea, Roberta Anastase, Emil Boc sau Ioan Oltean, cad în dizgraţia colegilor de partid care acuză că eşecul în alegeri a fost provocat de incompetenţa şi impertinenţa fostei elite conducătoare a PDL. Doar Traian Băsescu tace în palat, manifestând, deocamdată, un dezinteres total faţă de soarta foştilor slujitori şi pare a fi mai preocupat de propria supravieţuire politică, grav ameninţată de probabilitatea suspendării şi ulterior, de ce nu, de apariţia unor oarecare dosare în Justiţie. Sintetizând, în termeni fotbalistici: USL–3 / PDL–0!

În tabăra USL, euforia victoriei se stinge şi este treptat înlocuită de târguiala balcanică între parteneri la împărţeala funcţiilor în administraţia locală abia cucerită. Găşti locale şi regionale care se concurau pentru accesul la resursele bugetare sunt obligate acum, cu ordin ”de sus”, să înveţe să împartă prada cu tovarăşii din partidul aliat. Spectacolul grotesc al alegerilor – cu nelipsitele apucături gen mita electorală, afişaj electoral ilegal, ignoranţă civică etc. – a luat sfârşit. Circul se mută din stradă în primăriile, consiliile locale şi judeţene adjudecate de USL care devin arena unui greţos balet diplomatic al împărţirii de sinecuri pentru mercenarii înfometaţi ai PSD, PNL şi PC.
Discrete, deocamdată, dar promiţând să răbufnească în curând, sub forma unor suculente scandaluri, tocmelile pentru împărţirea administraţiei locale între cele trei capete ale USL vor acumula tot mai multe tensiuni. Sunt multe guri de hrănit, mulţi sponsori de recompensat, prieteni, rubedenii, toată şleahta celor care au răbdat atâţia ani, cât partidele lor au fost în opoziţie, iar acum îşi doresc să recupereze atât investiţia, cât şi paguba.

Cetăţeanul român care a votat sperând că scapă de austeritatea bugetară şi de impertinenţa oligarhiei PDL va avea surpriza să descopere că a scăpat de dracu’ şi l-a ales pe frate-su’! Utilizarea bugetelor locale va fi condiţionată de doi vectori: interesele baronilor USL şi exigenţele FMI, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene. Contractele promise ori arvunite ieri din banii publici şi europeni companiilor susţinute de PDL – asfaltări, construcţii civice, amenajări de parcuri, canalizări etc. – vor fi preluate de companiile susţinute de USL. Jefuirea resurselor nu va înceta, ci doar se vor schimba făptaşii. Măsurile de aşa-zisă reformă bugetară cerute de „troica” FMI, CE şi BCE nu vor fi anulate, ci se vor aplica cu o severitate crescută. Traian Băsescu a promulgat Legea pentru ratificarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, cunoscut şi ca Tratatul de stabilitate fiscală, semnat pe 2 martie la Bruxelles. Politica bugetară în România, în conformitate cu acest tratat, va fi deocamdată, una de austeritate.

După alegerile parlamentare din noiembrie, când românii vor vota aflaţi încă sub efectul halucinogen al pomenilor post-electorale, vor suferi şocul dureros provocat de valoarea facturilor la utilităţi, de preţurile la combustibili şi de creşterea şomajului, trezindu-se, în plină iarnă, din somnul raţiunii doar pentru a le intra conştiinţa în comă. Poate că atunci, într-un moment de efemeră luciditate, românii îşi vor reaminti zicala: lupu’şi schimbă părul, dar năravul, ba! Sau poate că vor rămâne nişte amnezici, aşa cum sunt acum, şi vor rânji cu bale la gură, pupând inconştienţi mâna care le compromite existenţa şi le asasinează destinul istoric. Vom afla la iarnă! Până atunci, vă invităm la circ, măcar atâta mulţumire să avem, râsu’-plânsu’ pe burta goală...

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...