Opinii

 

Influenţa sectorului agricol asupra creşterii economice

Consilierul personal al premierului pe probleme economice ne spune că “Dacă din punct de vedere economic, Guvernul USL a identificat trei domenii majore asupra cărora îşi apleacă atenţia, respectiv Energia, Agricultura şi Fondurile Europene,…” (Agerpres).

Nu mi-am schimbat părerea despre FE, aşa că nu am să mai comentez alocarea de resurse, şi aşa limitate, pentru acest sector.

În schimb, vreau să mă uit la importanţa agriculturii pentru economie şi mai ales contribuţia acestui sector la creşterea economică. În formarea PIB importanţa agriculturii a scăzut de la 10-12% la 4-6%. Dar observăm că în ultimii ani acest sector influenţează foarte mult rata de creştere economică anuală. Acest lucru este normal, deoarece rata de creştere economică este foarte scăzută şi astfel o contribuţie foarte mare din partea unui sector foarte mic se vede în cifre.

Câteva observaţii:
- când rata de creştere economică este mică, contribuţia agriculturii o face mai volatilă;
- rata medie de creştere economică fără agricultură este puţin mai mare decât atunci când includem ţi sectorul agricol (0.6% vs 0.5% pentru perioada 2008-2013);
- în 2013 deja se observă că fără contribuţia agriculturii rata de creştere economică se apropie de ZERO. Astfel putem să explicăm şi veniturile la buget sub aşteptări.

Concluzie:
Această analiză simplă arată că Guvernul nu trebuie să-şi folosească resursele limitate pentru a dezvolta un anumit sector, fie el şi sectorul agricol. Strategia guvernului trebuie să elibereze resursele captive din economie (în sectorul bugetar sau în credite neperformante) pentru a obţine rate de creştere economică în medie de 5% pe an. Când economia creşte şi PIB-ul potenţial este mare, înfluenţa sectorului agricol (volatitlitate şi imagine distorsionată a creşterii economice) este minimizată de restul sectoarelor din economie.

Surse: INS, BNR, FCA

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...