La Ţară

Creatoarea de vieţi pentru apicultori

Cristina Moraru regretă că nu are timp pentru a acoperi cererea de regine

Să ai cerere de zece ori mai mare şi să nu poţi face faţă... asta i se întâmplă Cristinei Moraru din Horezu, care în această perioadă nu ştie cum să îşi împartă timpul pentru a da viaţa cât mai multor regine pentru stupii apicultorilor din întreaga ţară, dar şi din Franţa. Clienţii fideli de peste 20 de ani sunt primii serviţi cu programare, iar dacă pe parcurs mai apar cereri, acestea nu prea pot fi onorate.

Cererea din acest an este mai mare ca niciodată, ne mărturiseşte Cristina Moraru, mâhnită că se vede nevoită să refuze tot multe persoane care apelează la serviciile acesteia. Anul a fost destul de ploios, ceea ce cam dă bătăi de cap apicultorilor din întreaga ţară, iar faptul că la ora actuală prea puţini sunt cei care se mai ocupă de regine spre a le da celor aflaţi la nevoie le îngreunează şi mai mult munca.

Muncă titanică

Aproximativ 1.000 de regine sunt “create” într-un sezon pe an, o muncă titanică, după cum o apreciază doamna Moraru. „E muncă pentru femei, nu pentru bărbaţi. E o muncă ce îţi solicită foarte multă răbdare, e migăloasă rău. Trebuie să ştii cum să alegi larvele ce în timp vor deveni regine. Acum nimeni nu mai vrea să înveţe, iar tinerii cred că într-o săptămână-două capătă dexteritatea necesară, dar nu este deloc aşa”, ne explică doamna Cristina.

"Consider că ar fi trebuit să fi fost introduşi într-un plan intensive de şcolarizare pentru că apicultura nu se învaţă peste noapte aşa cum mulţi au crezut atunci când au intrat în această lume" - Cristina Moraru

Apicultori nespecializaţi

Mâhnirea îi este cu atât mai mare cu cât îşi dă seama pe zi ce trece că această îndeletnicire riscă să se piardă, la ora actuală, în întreaga ţară, regăsindu-se doar trei pepiniere de gen. „Tind să cred că dacă nu se va face ceva şi în acest sens, respectiv o pregătire a unor persoane în domeniu, nu vom mai avea în ţară oameni specializaţi pe „crearea” reginelor pentru stupi. Altădată, existau acele licee apicole, dar acum nu mai găseşti deloc tineri care să se simtă atraşi de această lume destul de pretenţioasă. Chiar dacă au aplicat ei pentru acele proiecte europene, nu ştiu mai nimic despre apicultură. Consider că ar fi trebuit să fi fost introduşi într-un plan intensiv de şcolarizare pentru că apicultura nu se învaţă peste noapte aşa cum mulţi au crezut atunci când au intrat în această lume o dată cu obţinerea fondurilor europene”, îşi exprimă nemulţumirea Cristina Moraru.

Crează regine pentru salvarea apiculturii din Franţa

În asemenea condiţii, creatoarea noastră de regine se vede nevoită să muncească ore întregi pentru a onora cererile care vin din întreaga ţară şi pentru care există programări încă de anul trecut. Mai mult de atât, în ultima perioadă, cererile au început să vină şi din Franţa, acolo unde supraagricultura a dus la reducerea efectivelor de albine. „Cea mai mare satisfacţie a mea este de fapt o insatisfacţie, oftează doamna Moraru. Îmi pare rău că trebuie să refuz zeci de persoane care au într-adevăr nevoie de aceste regine, vitale pentru apicultori, însă nu pot face faţă. Aici nu mai depinde doar de mine. Statul ar trebui să facă ceva şi în acest sens, să pregătească oameni pentru aşa ceva. E drept că mai sunt şi pepiniere private, dar forţa pe care o au reginele «create» aici la noi, la Horezu, îi face pe clienţii lor să ne caute, în cele din urmă, tot pe noi”, conchide Cristina Moraru.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...