Reportaj

Bujorii de munte din Vâlcea, protejaţi de publicul larg

Accesul în zona Sitului Parâng Natura 2000 se va face pe bază de legitimaţii şi avize speciale

Deşi a fost declarată monument al naturii, floarea roşie cu petale mici şi cu un miros îmbătător nu este ocrotită de nimeni în vârful munţilor din nordul judeţului Vâlcea. Oricine o poate rupe sau călca în picioare şi asta din lipsa unei delimitări a zonelor cu bujor. În acest sens, reprezentanţii Sitului Parâng Natura 2000 din trei judeţe s-au întâlnit pentru al treilea an consecutiv la finele săptămânii trecute, chiar pe creasta munţilor Latoriţei pentru a lua măsuri privind protejarea ariilor cu bujor de munte.

Măsurile gândite de către reprezentanţii Sitului Parâng Natura 2000, dar şi ai fundaţiei care se ocupă de administrarea zonei cu bujor protejate nu au întârziat să apară, iar acestea se vor regăsi şi în planul de management al suprafeţei aflată sub protecţia Guard Forest. Cu toţii vor face demersuri pentru îngrădirea rezervaţiei de bujori de munte, astfel încât publicul larg să aibă acces pe viitor numai pe bază de legitimaţie sau avize speciale.

Acces doar pe bază de legitimaţii şi avize speciale

Decizia a fost luată după ce în zonă oricine poate pătrunde fără a fi tras la răspundere dacă rupe o floare sau devastează plantaţii întregi prin păşunat. „În alte ţări sunt rezervaţii declarate şi este un acces restrictiv. La noi, însă, se circulă cu animalele prin bujor, floarea se scutură şi este distrusă de multe ori tocmai de cei care păşunează în ideea de a mări suprafaţa de păşunat. Vrem să tragem un semnal de alarmă pentru că aceasta este o plantă rară şi este singura care creşte la noi în munte, celelalte specii de bujor nu cresc în zona montană”, ne-a declarat Gheorghe Deaconeasa, custodele sitului Parâng şi directorul fundaţiei Guard Forest.

„De multe ori am solicitat doar oamenii noştri, renunţând la pompieri pentru că am reuşit să ne descurcăm. Avem monitorizare zilnică, iar prin planul de management am cerut montarea unor camere pe satelit şi acum încercăm să stabilim o zonă a rezervaţiei de jnepeni Miru Bora şi în partea cealaltă a Căldării Latoriţei, să avem şi o altfel de monitorizare permanentă. Vrem să apelăm şi la ajutorul constructorului pârtiei de schi de la Vidra, unde există camere instalate până când vom face noi monitorizarea exactă în teren”, ne-a mai spus Deaconeasa.

Delimitarea zonelor cu bujori de munte

Bujorul de munte este originar din ţări precum China, India şi Japonia, iar reprezentanţii sitului Parâng consideră că este de condamnat faptul că la ora actuală zeci de suprafeţe cu această floare pot fi distruse din cauza omului. „Este păcat să îl distrugem. Aşa că vom face tot posibilul pentru ca zonele cu bujor să fie unele protejate, astfel încât să există o cale de acces pe care să meargă turiştii şi să admire bujorul de munte. Va trebui să oferim anumite condiţii pentru că una e să vii şi să ştii că e o zonă protejată şi alta este să treci pe aici, să vezi cât de frumos e, iar după doar două minute să vină animalele şi să distrugă totul”, ne-a mai precizat Gheorghe Deaconeasa.

Zonă monitorizată prin satelit

Mai mult, cei care s-ar fi gândit că în zona unde bujorul de munte se regăseşte, respectiv în nordul judeţului Vâlcea, nu veghează nimeni pentru protejarea lui, îşi fac iluzii, după cum ne-a precizat conducerea fundaţiei în a cărei administrare se află suprafaţa cu acea floare ocrotită de lege. În fiecare zi rangerii sunt în teritoriu şi acţionează la stingerea incendiilor provocate de către ciobani sau de cei care preferă să facă grătare în vârf de munte fără a realiza efectele pe care le produc.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...