Actualitate

Taxă de căpuşeală

Vâlcenii care au fost înţepaţi de căpuşe trebuie să plătească 30 de lei dacă ajung la Spitalul Judeţean pentru tratament

În faţa tot mai multor pacienţi care ajung la urgenţe muşcaţi de căpuşe, Spitalul Judeţean Vâlcea a introdus o nouă taxă în valoare de 30 de lei: cea pentru consultaţia pentru muşcătura de căpuşă. În Vâlcea, de la încălzirea vremii, lunar, în medie, ajung la spital, speriaţi de boala provocată de aceste insecte, 80 de persoane.

30 de lei pentru fiecare muşcătură

Victime ale acestor mici insecte au căzut sute de vâlceni. Şi asta numai de la începutul sezonului cald. Chiar şi şeful Salvamont Vâlcea a fost înţepat de o căpuşă. „Am fost pe munte pe Muchia Basarabului. M-au mai muşcat căpuşe până acum, dar acum este isteria aceasta cu atacul căpuşelor asupra oamenilor. Era destul de mare, dar nu ştiu cât era de periculos. Nu am urmat un tratament. Am fost la colegul meu, doctorul Nicolae. El mi-a extras căpuşa şi am făcut un antitetanos. Nu văd rostul unui tratament mai îndelungat, căci nu cred în aceste boli transmise de căpuşe. Trebuie însă să ne ferim şi eu recomand tuturor turiştilor care urcă pe munte să evite zonele unde stau animalele sălbatice. Ele au anumite trasee şi mai scutură câte una”, spune Mircea Lera, şeful Salvamontului din Vâlcea. Recomandarea medicilor este însă ca persoanele înţepate de căpuşe să se prezinte la spital pentru a le fi scoase căpuşa, însă cei care ajung acolo au o problemă, pentru că, deşi aceasta este considerată o urgenţă, şi deci acoperită integral, pacienţii trebuie să plătească 30 de lei ca să fie consultaţi. Taxa se plăteşte indiferent dacă căpuşa a fost sau nu scoasă din piele. Pacientul este văzut de un medic de la Secţia de Infecţioase care îi recomandă un antibiotic, iar după trei săptămâni o serie de analize la un laborator particular. Dar asta numai dacă vrea să fie sigur că nu a contactat boala Lyme. Analizele sunt însă opţionale.

Recomandare: „Păstraţi căpuşa pentru reducere de taxe!”

Boala Lyme, sau borelioza, provocată de muşcătura de căpuşe se manifestă în primele zile ca o gripă de sezon: printr-un eritem sau o roşeaţă, apoi cu dureri de cap şi oboseală pronunţată. Fără tratament adecvat, însă, maladia provoacă tulburări grave, paralizie şi în cele din urmă, moartea. Pentru a preveni astfel de situaţii, cel mai bine ar fi să evitaţi zonele cu vegetaţie bogată. Dacă totuşi mergeţi în astfel de zone asiguraţi-vă că sunteţi îmbrăcat corespunzător: pantaloni lungi cu textură deasă, introduşi în şosete şi pantofi sport fără orificii, exclus sandale şi papuci. Iar când vă întoarceţi acasă, asiguraţi-vă ca aţi uscat şi călcat bine hainele cu care aţi fost în excursie sau la iarbă verde.

Conducerea Spitalului Judeţean Vâlcea a precizat că numai cei care se prezintă cu căpuşa pentru extracţie sunt scutiţi de plata acestei consultaţii, în rest, dacă aţi fost muşcat de o astfel de insectă, dar aţi apucat să o extrageţi singuri, şi vreţi să urmaţi un tratament profilactic împotriva bolii Lyme va trebui să plătiţi consultaţia la medicul de gardă de la Infecţioase. De asemenea, cei de la Casa de Sănătate Publică au precizat că vor verifica dacă această taxă este sau nu legală.

La grămadă la urgenţe!

Taxa pe căpuşă este una profitabilă în momentul de faţă. Zilnic, zeci de persoane se prezintă la camera de gardă. Chiar şi noaptea, spre disperarea medicilor de gardă, care însă îi taxează pentru consultaţie şi pentru eliberarea reţetelor. Media vâlcenilor care ajung lunar la spital după ce au fost muşcaţi de căpuşe este de 80 de pacienţi, cei mai mulţi în zilele de luni, adică după weekenduri. Recomandarea autorităţilor este însă ca oamenii să nu intre în panică. „Eu vreau să menţionez că nu toate căpuşele transmit această boală. Doar 20 la sută dintre căpuşe sunt infectate şi pot transmite boala Lyme. Noi am afişat pe site-ul nostru măsurile care trebuie luate pentru a evita aceste muşcături, dar în situaţia în care o persoană este muşcată de o astfel de insectă, noi recomandăm ca ea să se prezinte la spital, la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde resturile de căpuşă vor fi extrase, dacă persoana nu şi le-a extras singură, dar cel mai bine este să se prezinte la Urgenţe. De aici va fi trimis la medicul infecţionist care îi va prescrie tratamentul”, a precizat Maria Murăruş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...