Ultima Oră

Mită de 1,4 milioane de euro

Director din Hidroelectrica şi un consilier al ministrului Niţă, reţinuţi de DNA

Remus Vulpescu, denunţătorul în dosarul Hidroelectrica. Clujeanul Rareş Criste, cheia mitei de 1,4 milioane euro. Stenograme

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi vâlceanul Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi, miercuri, de DNA, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane euro.

Consilierul ministrului Niţă acuzat de mită a fost concediat iar directorul Hidroelectrica ar putea fi demis.

Ioan Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean, de complicitate la luare de mită şi la dare de mită, se precizează într-un comunicat de miercuri seară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit anchetatorilor, luna aceasta, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

"Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A şi membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica SA. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice", mai arată DNA.

Procurorii anticorupţie precizează că potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, arată DNA, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Brădean Eugen, mai precizează DNA.

Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În această anchetă, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Hidrolectrica: Directoratul a respins propunerea unui membru de a vinde energie de 263 milioane de euro

Directoratul Hidroelectrica a respins propunerea unui membru privind participarea companiei cu o ofertă pe bursa OPCOM pentru vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane de euro, la cererea firmei Energon Power&Gas, considerând că încheierea contractului ar produce pierderi semnificative.

"În data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat în discuţie propunerea cu privire la avizarea participării Hidroelectrica cu o ofertă de vânzare, la cererea de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare în perioada 2014-2017, la preţul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)", se arată într-un comunicat transmis de Hidrolectrica.

Directoratul a respins propunerea cu 3 voturi "împotrivă", o abţinere şi 1 vot "pentru", fiind astfel consemnată o majoritate care a considerat că un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.

Comunicatul Hidroelctrica nu menţionează votul dat de fiecare membru al directoratului. Din directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stănculescu, Aurel Cocoş, Eugen Brădean, Mihai Teleanu şi Ovidiu Agliceru.

"Acest gen de contracte au generat în trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia stării de insolvenţă. Având în vedere faptul că Hidroelectrica are o conducere în sistem dualist, Directorat şi Consiliu de Supraveghere, propunerea unui singur membru al Directoratului nu reprezintă punctul de vedere al companiei. Astfel de iniţiative individuale sunt dezavuate şi sunt considerate inacceptabile, în raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la ieşirea din insolvenţă şi cu obiectivele stabilite de către actuala conducere a companiei", se menţionează în comunicat.

Clujeanul Rareş Criste, cheia mitei de 1,4 milioane euro

Reţinerea de către DNA a vâlceanului Mihăilă Ioan, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, şi a lui Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. şi membru în cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, vin în urma implicării unei firme clujene. Este vorba de Energon Power&Gas SRL Cluj a enigmaticului om de afaceri Rareş Criste.

“În luna octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. şi consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (denunţător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica”, se arată în comunicatul DNA.

Practic firma în cauză nu dorea altceva să facă decât să cumpere energie la preţ mic, sub preţul pieţei şi în defavoarea Hidroelectrica, şi apoi să o revândă la preţ mult mai mare pentru a face profit. Totul Tipic pentru băieţii deştepţi din Energie. În cea ce priveşte bani, Clujul, acest izvor nesecat de afaceri dubioase, urma să scoată din pălaria de Famiglia portocalie un sfert de MILIARD de euro, plus iată, o mită de 1,4 milioane euro! Ce mai contează însă un comision şpagă de 5%.

Iar firma în cauză, Energon Power&Gas SRL, aparţine clujeanului Rareş Criste, care, aşa cum anunţa Hotnews, a depus pe bursa energiei OPCOM o ofertă de cumpărare de energie în valoare de 1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro, adică puţin peste 7 milioane Mwh cu livrare pe perioada 1 ianuarie 2014-31 decembrie 2017. Surprinde atât cantitatea cât mai ales preţul. Cantitatea e imensă: cel mai mare contract anterior de acest tip a fost de 1,8 milioane MWh – februarie 2013 când ArcelorMittal Galaţi a cumpărat de la Nuclearelectrica energie). Iar preţul e mult sub cel al pieţei. Spre comparaţie, ArcelorMittal Galaţi plătise 181 lei/MWh, iar acum firma clujeană vroia energie la 165 lei / MWh.

Firma la care se face referire, Energon Power&Gas SRL, este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Rares Criste are 45 de ani şi este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri clujeni.

Rareş Criste, păotrivit Ziar de Cluj, face parte din prestigiosul club select Aspen Institut, alături de Bogdan Chiritoiu, preşedinte la Consiliul Concurenţei, Eugen Popa, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau omul de afaceri Ion Nestor, partener în NNDKP. În România, Mircea Geoană a popularizat Aspen Institut, iar preşedintele acestei fundaţii este W. Isaacson, consilier şef al preşedintelui SUA Barack Obama pe probleme de mass-media.

În ceea ce priveşte afacerile lui Criste din domeniul energetic, acesta se întrepătrund cu nume grele, precum cel al fiului lui Virgil Ardelean, fostul şef al celebrei Doi şi un sfert. Ardelean deţine 25% dintre acţiunile SC Ten Transilvania Energy, care face parte din Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, un fel de club al “băieţilor deştepţi”. Directorii acestei firme sunt persoane foarte bine înfipte în afacerile cu acest profil. Rareş Cristian Criste este unul dintre cele mai suspuse personaje din domeniul afacerilor cu energie electrică, la fel ca şi directorul SC Ten Transilvania Energy, Sorin Piciu. De asemenea, Ardelean a fost asociat în firma Energon GET GAS&Emissions Trading, care este deţinută de acţionarul majoritar Energon Holding Delft B.V, o firmă olandeză. Şi în această filială a olandezilor, acelaşi Rareş Criste este administrator. După o perioadă, Ardelean şi-a vândut acţiunile lui Criste. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.

Energon Power&Gas SRL Cluj, firma lui Criste care a dorit contractul de la Hidroelectrica, este deţinută de o companie off-shore, înregistrată în Cipru. Firma a fost înfiinţată în 2007.

Potrivit bilanţurilor depuse, Energon Power&Gas SRL Cluj a avut anii trecuţi, cu 9-6 angajaţi cifră de afaceri de 37-16 milioane euro şi profituri de 400.000- 35.000 euro. În 2010 a fost pe pierderi.

2012:
Cifră de afaceri: 168.988.531
Profit: 1.767.321
Număr angajaţi: 9

2011:
Cifră de afaceri: 72.435.722
Profit: 151.672
Număr angajaţi: 6

2010:
Cifră de afaceri: 44.174.240 lei
Pierdere: 338.767 lei
Număr angajaţi: 8.

Remus Vulpescu, denunţătorul în dosarul Hidroelectrica

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului finantelor, Daniel Chitoiu, este denuntatorul in cazul dosarului de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro intre Hidroelectrica si firma Energon Power&Gas SRL, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate cazului.

Denuntul la DNA a fost facut miercuri dimineata. Precizam ca Remus Vulpescu este unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, fiind cel caruia i s-a promis suma de 1.400.000 euro pentru a vota in favoarea contractului cu Energon. Ramane insa un semn de intrebare legat de Rares Criste, cel care controleaza firma Energon. Deocamdata, nu au aparut informatii legate de un posibil rol al sau in acest dosar.

Borza: Alţi directori Hidroelectrica din gaşca lui Mihăilă vor fi revocaţi dacă nu îşi dau demisia

Şi alţi directori ai Hidroelectrica vor fi revocaţi din funcţie în şedinţa Consiliului de Supraveghere care va avea loc luni, iar până atunci se aşteaptă demisia lor de onoare, a declarat joi, pentru AGERPRES, Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

Aceasta după ce Consiliul de Supraveghere i-a revocat din funcţie în şedinţa de joi pe Eugen Brădean, directorul de furnizare, şi pe Ovidiu Agliceru, directorul Direcţiei Control Intern.

"Pe Agliceru l-am revocat pentru că, în şedinţa din 22 octombrie, s-a abţinut la propunerea lui Brădean (privind încheierea unui contract cu Energon Power & Gas — n.r.). Trebuia să voteze împotrivă, nu să se abţină. Directorii Hidroelectrica au fost numiţi acolo pentru a-şi asuma decizii, nu să se abţină", a declarat Borza.

Potrivit sursei citate, la şedinţa de luni, 28 octombrie, alţi directori urmează să fie revocaţi. Întrebat care vor fi aceştia, Borza a răspuns: "Toate la timpul lor. Ei se ştiu care sunt, cei din gaşca lui Mihăilă. Cine a venit pe prietenii o să plece. Aici se munceşte, nu accept să existe hoţi în Hidroelectrica. Aşteptăm demisiile lor de onoare în acest weekend", a mai spus Borza.

STENOGRAME

Informaţii noi în dosarul mitei de la Hidroelectrica. Un referat al procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezvăluie modul în care şpaga era negociată şi, ulterior, împărţită, de către "băieţii deştepţi".

Din interceptările efectuate în această cauză de SRI, sub coordonarea procurorilor anticorupţie, reiese că Remus Vulpescu, denunţător în această cauză, a solicitat mita în avans, comunicându-le intermediarilor că nu are încredere să primească banii după încheierea contractului, pentru că nu ar fi avut, spune el, nicio garanţie că banii vor mai ajunge la el. Pe de altă parte, cei care intermediau, ca Eugen Brădean, i-au comunicat lui Vulpescu că banii nu sunt numai pentru el, ci şi pentru alte 3-4 persoane implicate în această afacere, susţinând că şi ministrul Constantin Niţă ar fi implicat.

Până la această oră nu există niciun punct de vedere al ministrului Niţă vizavi de aceste acuzaţii.

Mita totală era de 2,8 milioane de euro şi urma a fi împărţită între trei-patru persoane cu putere de decizie. Confirma Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Constantin Niţă.

BRĂDEAN EUGEN: Păi, asta e! Şi înseamnă doi virgulă opt! Plus-minus! Da’ am zis doi virgulă opt, ca să nu ne încurcăm! Asta înseamnă jumate, care ce… o concesionez eu, unu virgulă patru milioane de euro!

MIHĂILĂ IOAN: Deci, tu te descurci cu dumnealui pe aceşti doi euro!
BRĂDEAN EUGEN: Păi, da! Păi, da! Asta am spus!

MIHĂILĂ IOAN: Deci, jumătate din cei doi euro… unu’… din… adică, pe cei
doi lei…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Din un… doi lei…

MIHĂILĂ IOAN: Deci, un leu e al dumneavoastră… care se înmulţeşte cu două sute şi cu o mie… cu opt mii şapte sute… de patru ori. Eu am transmis că se vrea…

BRĂDEAN EUGEN: Şi atâta vine. Vine între doi şapte sute şi trei milioane de euro ...[neinteligibil].

VULPESCU DUMITRU REMUS [se adresează lui BRĂDEAN EUGEN]: Stai, mă, că nu…!

MIHĂILĂ IOAN: Eu am transmis că se vrea în avans de către un partener… n-am dat nume… o sută cincizeci de mii în avans… de… de euro.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da’ eu am zis douăzeci la sută…poa’ să fie…

MIHĂILĂ IOAN: Am zis o sută cincizeci de mii!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun!

BRĂDEAN EUGEN: O.K.!

MIHĂILĂ IOAN: În momentu’ în care… eu am întâlnire azi-mâine cu ei, Nu m-am văzut, nu ştiu c-am venit. Le-am transmis telefonic, destul de codificat să aducă aceşti bani! Eu am să cer mai mult, pentru că şi mie şi nu ţi-o spun că… Tu eşti mai copilu’ lu’ tata, ai alte relaţii, eu tre’ să îi muncesc banii! Dacă se aduc o sută cincizeci, ăia sunt ai dumneavoastră! Dacă se aduc mai mult, îi iau eu! Asta ar fi…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pe toţi?

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu am spus? …[râde]… Dacă aduc mai mult de trei sute, iar împărţim în două!

BRĂDEAN EUGEN: Nu! Asta e de… de la… de peste limita ta, partea!

MIHĂILĂ IOAN: Nu! Staţi! Avans! Avans! Deci, eu dacă… eu n-am dorit această cifră… De-aia am zis să facem calculu’…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră ştiţi cu cine vorbiţi! Eu nu!

MIHĂILĂ IOAN: Eu ştiu cu cine vorbesc…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu nu!

MIHĂILĂ IOAN: Până la urmă tre’ să deschidem cartea asta …[neinteligibil]… Eu nu sunt un tip …[neinteligibil]… Dar este un început foarte bun! Dacă mi-aduc o sută cincizeci şi eu zic că-mi aduc… o să vi-i dau dumneavoastră! Dacă aduc mai mult, până la trei sute, iau eu o sută cincizeci… dacă aduc peste trei sute, iar împărţim în două! Corect? Asta este ceea ce vorbim şi ceea ce o să discutăm şi cu ei!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun! Acuma, mare atenţie! Eu nu umblu cu bani! Deci, mie îmi spuneţi când, trimit pe cineva, vă spune...

MIHĂILĂ IOAN: Vreţi banii afară?

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Aş prefera!

MIHĂILĂ IOAN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Deşi, ştiţi cum e cel mai bine ca să nu ne complicăm? Faceţi un offshore şi mi-l predaţi cu tot cu acte şi cu extrasu ' de cont. Sau dacă n-aveţi gata făcut şi durează discutăm altfel.

MIHĂILĂ IOAN: Nu, atuncea facem aşa! O să opereze această afacere cineva, ăştia care ţi-au adus contractul. În acest contract o să se facă nişte contracte de comision. Şi atuncea vă fac un offshore, e o explicaţie, care operează direct în contract. Deci, ce rău e în asta?

--

BRĂDEAN EUGEN: Când e vorba de unu virgulă patru… milioane! Nu de zero-opt!

MIHĂILĂ IOAN: Zic: „Lasă-mă, că discut eu! Şi în mine cred că are încredere!”

BRĂDEAN EUGEN: Dacă e aşa. Deci, e vorba de unu virgulă patru! Nu de zero-opt!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Unu virgulă patru…?!

BRĂDEAN EUGEN: De tine vorbesc! Milioane!

VULPESCU DUMITRU REMUS: A!

BRĂDEAN EUGEN: Vorbesc de tine!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Cu mai cine?

BRĂDEAN EUGEN: Cu mine, la fel! Unu virgulă patru cu unu virgulă patru!

VULPESCU DUMITRU REMUS: A! O.K.!

--

Directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Brădean îi spunea denunţătorului Remus Vulpescu că de afacere ar şti inclusiv ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

BRĂDEAN EUGEN: Deci, eu presupun că, în afară de cei patru, cum ar veni, este... părerea mea este şi NIŢĂ(ministrul delegat pentru Energie în Guvernul României) inclus şi... probabil încă... probabil, vreun băiat cu ochii albaştri ...[neinteligibil]...

BRĂDEAN EUGEN: Şi ei sunt convinşi...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Hm?

BRĂDEAN EUGEN: Presupun că mai e şi vreun alt băiat cu ochii albaştri, probabil, cumva, care-l protejează pe el şi nu ştiu ce ci... Acuma, cine, nu ştiu.

--

RĂDEAN EUGEN: Da' nu... da' nu... şi nici nu... da' n-are, n-are legătură cu tine. Nimeni nu ştie ...[neinteligibil]...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi şi eu ce garanţie am că tu...?

BRĂDEAN EUGEN: Da' cu tine... că-ţi dau cuvântul meu, îţi dai seama! Nu se pune problema! Îţi dai seama că nu fac tâmpenii din astea. Că altă variantă n-am. Nimeni n-o să-ţi plătească în avans, îţi dai seama. Nu-i vreun contract de consultanţă sau ceva.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Aşa. Şi eu, dup-aia, dacă îmi iau ţeapă, te alerg pe tine sau ce fac?

BRĂDEAN EUGEN: Da' nu-ţi iei! Al...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, nu!

BRĂDEAN EUGEN: Zi propunerea ta, atuncea, na! Şi o pun, o ridic. Nu-i problemă. Că oricum eu nu folosesc numele tău, îţi dai seama, nu se pune preoblema. Asta e numai între mine şi tine. Nici...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici...

BRĂDEAN EUGEN: Absolut nimeni nu s-ar... şti. Zi-mi propunerea ta şi ce pro...care e propunerea ta, aşa zic şi eu mai departe. Nu-i problemă.
VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu. Nu. Deci... în nici un caz nu merg pe încredere.

--

MIHĂILĂ IOAN: Nu. E o afacere bună! Zic eu un început al colaborării noastre. La noi doi mă refer, că el este un executant, dacă nu e cuminte îl dăm afară(n.n. referire la inculpatul Brădean Eugen)

VULPESCU DUMITRU REMUS: Sau nu-i prelungim mandatu’!

MIHĂILĂ IOAN: Păi, e tot aia! Problema cu… avansamentu' acestei bucăţi lichide n-am luat-o în calcul. Oamenii sunt foarte serioşi, nu e problemă. Eu garantez acea cifră, că nici mie nu mi-ar sta rău. O să am o discuţie zilele ăstea cu… Vorbim aceeaşi limbă, da?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da! Da!

MIHĂILĂ IOAN: Deci, e vorba de o su… de o sumă minimă de o sută cincizeci…

VULPESCU DUMITRU REMUS: De mii de euro!

MIHĂILĂ IOAN: Da! Nu… nu mai pomenim.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da.

MIHĂILĂ IOAN: Care, spun că şi pe mine m-ar interesa…

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Nu, pe mine nu mă interesează asta, pe mine mă interesează…

MIHĂILĂ IOAN: Nu…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Discuţia de ansamblu.

MIHĂILĂ IOAN: Discuţia de ansamblu este cea care v-a prezentat-o, că nu cred că vă minte.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici eu nu cred.

MIHĂILĂ IOAN: Eu nu l-am văzut…

Valoarea contractului care urma a fi încheiat cu Hidroelectrica, la un preţ mai mic decât cel de producţie a energiei, era de 262,98 milioane euro. Denunţătorul Remus Vulpescu cerea mita în avans. În schimb, mituitorii aveau contractele deja făcute, evident de către firma privată beneficiară şi nicidecum de către juriştii instituţiei de stat care urma să fie ţepuită.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...