După ce s-a retras anul trecut din prima linie a politicii, timp de aproape 20 de ani ocupând poziţii importante, inclusiv pe cea de ministru al Transporturilor, Radu Berceanu se concentrează pe afacerile personale şi discută cu mai multe bănci o finanţare de 10 milioane de euro pentru reconstrucţia hotelului de trei stele Jiul din Craiova, cel mai mare hotel din acest oraş, pe care îl controlează şi care a fost închis aproape un an.
„Hotelul are 200 de camere şi apartamente, însă are camere mici fiindcă în anii ’68-’75 aşa se construia. Rămăsese foarte mult în urmă, la standarde vechi. L-am închis în decembrie anul trecut pentru că hotelul nu mai producea, altfel îl mai ţineam“, spune Berceanu.
Craiova începe să devină un centru important de afaceri de când cu venirea unor jucători importanţi precum americanii de la Ford, piaţa hotelieră nefiind însă dezvoltată la potenţial maxim. El precizează că familia Berceanu deţine în jur de 87% din acţiunile hotelului, acţiuni cumpărate în urma privatizării prin metoda MEBO după Revoluţie.
La Registrul Comerţului, compania Jiul SA Craiova, care deţine hotelul, apare cu acţionari de tip listă, fără niciun nume. În declaraţiile de avere ale lui Radu Berceanu din perioada 2010-2013 nu figurează vreo participaţie la hotelul Jiul, apare doar un împrumut de 200.000 de euro către Pompiliu Selea, care, potrivit presei locale, ar fi deţinut acţiuni la hotelul din Craiova.