Politică

Lege pentru ucenicia la locul de muncă

Experienţa în domeniu, atât de mult solicitată de angajatori, va putea fi obţinută mai uşor de tinerii absolvenţi de învăţământ superior, susţine senatorul liberal Dan Niţu, care a anunţat că Legea 172/2013, care reglementează modalitatea de efectuare a stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, a trecut de Senat. Practic, această lege, aprobată cu majoritate absolută în plen de senatori, dă şansa viitorilor absolvenţi-stagiari să înveţe meserie direct de la profesionişti, la locul de desfăşurare a activităţii lor, iar angajatorilor şansa de a-şi forma profesionişti în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară. Salarizarea stagiarului va fi şi ea stabilită prin negociere şi va fi corespunzătoare nivelului de calificare obţinut prin studii. Vechimea în specialitate a stagiarului va fi recunoscută dacă acesta obţine calificativul “corespunzător”. ”Legea urmăreşte asigurarea accesului la formare pentru stagiar, direct la locul de muncă, sub îndrumarea angajatorului. Activitatea stagiarului se desfăşoară sub îndrumarea unui îndrumător desemnat de angajator, care poate coordona maximum 3 stagiari. Surse financiare pentru efectuarea stagiului: bugetul angajatorului, Fondul Social European (parte din fondurile structurale), bugetul asigurărilor pentru şomaj (lunar, angajatorul poate primi o sumă egală cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă), sponsorizări ale persoanelor fizice şi juridice, alte surse, potrivit legii. Contractul de stagiu este de şase luni, cu excepţia situaţiilor reglementate prin legi speciale”, a precizat senatorul liberal.

Bani şi pentru elevii de 9.90?

Aflat printre cei 105 senatori care au votat favorabil proiectul de lege pentru aprobabrea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2013 care prevede premierea elevilor care au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat cu câte 3.000 de lei, senatorul liberal şi-a exprimat dorinţa ca astfel de recompense să se acorde, pe viitor, şi absolvenţii cu medii peste 9. ”Elevii care au au obţinut la examenul de maturitate 9.90 sau 9.80 sunt la fel de merituoşi”, a precizat parlamentarul vâlcean. Potrivit acestei Ordonanţe Guvernamentale, premierea elevilor cu note mari la Bacalaureat ar urma să aibă loc în fiecare an.

Sprijin pentru agricultori

Veşti bune şi pentru agricultori aduse de senatorul liberal Remus Daniel Niţu din Senatul României. Legea Camerelor Agricole - OUG nr. 58/2013 privind modificarea Legii nr. 283/2010 a fost adoptată în Senat, în perioada următoare urmând să fie înfiinţate aceste Camere în toate judeţele ţării. Actul normativ a intrat în vigoare în luna iunie, iar alegerile, conform prevederilor legale, ar fi trebuit organizate până în luna septembrie, însă, pentru că doar două judeţe s-au conformat acestor prevederi – Timiş şi Suceava, senatorul Niţu a susţinut ca termenul de implementare a legii să fie prelungit. ”Având în vedere această situaţie, am promovat şi am susţinut în Comisia de Agricultură un amendament la această lege, care prevede ca alegerile să se desfăşoare în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 58/2013. Aşadar, înfiinţarea camerelor agricole va mai întârzia un timp”, a precizat senatorul. Tot pentru sprijinirea agricultorilor, senatorul Niţu a susţinut în Comisia pentru Agricultură proiectul de lege privind dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea la finanţare a fermierilor, inclusiv în vederea achiziţionării de teren. Este vorba de OUG 43/2013. ”Aceste prevederi vor avea drept consecinţe creşterea atragerii fondurilor europene, preocuparea faţă de micii producători agricoli, realizarea unui sector eficient şi rentabil. Vor fi astfel disponibile măsuri de garantare şi măsuri de microcreditare”, a mai adăugat parlamentarul vâlcean. Un alt lucru bun pentru fermieri este şi OUG 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale în vederea acordării de compensaţii financiare membrilor acestora pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, plantelor sau de un incident de mediu. Acest fond mutual va proteja agricultorii de riscuri, asigurându-le continuitatea producţiei agricole. Actul normativ a fost adoptat de Senat în forma susţinută la Comisia de Agricultură.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...