Investitorul polonez care deţine Uzinele Sodice Govora (USG) şi-a manifestat intenţia de a face concedieri colective în următoarea perioadă, printr-o notificare către sindicate şi ITM Vâlcea. Reprezentanţii grupului polonez Cieh Chemical vor să treacă la concedierea a 50 de angajaţi din judeţul Vâlcea după ce, în luna septembrie, alţi 20 de salariaţi au fost daţi afară.
„Abia am primit notificarea şi trebuie să studiem în ce măsură se respectă legislaţia în vigoare. Până la data de 14 octombrie vom stabili dacă vom relua sau nu protestele. Cred că măsura e o batjocură la adresa angajaţilor”, a declarat pentru „Adevărul” liderul Sindicatului „Sodistul”, Adrian Mujoiu.
Între angajaţii şi patronii USG a existat în acest an un conflict de muncă din cauza unor prevederi din contractul colectiv de muncă. În urma negocierilor, muncitorii au semnat contractul, dar au rămas fără prime de „Ziua Sodistului” şi de Crăciun. Societatea din judeţul Vâlcea mai are în acest moment mai puţin de 800 de angajaţi, faţă de 3.200 salariaţi cât avea în anii ’90.
Lipsa de contracte, cauza reducerilor de personal
Şi Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea intenţionează concedierea a 60 de persoane în preajma sărbătorilor de iarnă. Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea motivează că aceste concedieri sunt ca urmare a lucrărilor foarte puţine pe care le-a contractat Regia de Drumuri în anul 2013. “Regia de Drumuri nu a avut lucrări anul acesta pentru că, la primării, au fost bani puţini pentru investiţii. Am discutat în consiliul de administraţie să facem reducerea de personal în condiţiile legii. Vor fi concediate persoane care vor să plece cu salarii compensatorii şi cele aflate în pragul pensionării, în jur de 50 sau 60 de angajaţi. Anul viitor, dacă vom avea lucrări, se poate reveni asupra măsurii”, a declarat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Preşedintele CNSLR Frăţia, filiala Vâlcea, Constantin Pîrvu, crede că trebuie să se găsească soluţii pentru a se renunţa la aceste concedieri sau să plece doar cei care plimbă hârtii dintr-un birou în altul. „Eu cred că, dacă trebuie să plece cineva, atunci să plece cei cu salarii mari, cei care plimbă hârtii dintr-un birou în altul”, susţine Constantin Pîrvu. În 2013, RAJDP are o cifră de afaceri de doar 20 de milioane de lei, faţă de 40 de milioane de lei, cât se estima la începutul anului.