Special

Soluţia genială a salvării câinilor: „Exportăm maidanezi, importăm iubire”

Un grup de patru prieteni din Rm. Vâlcea a ajuns la concluzia că bunătatea împacă toate neînţelegerile şi limpezeşte ceea ce e încurcat. Aceştia au descoperit de multă vreme că animalele, ca şi oamenii, merită a doua şansă.

Există mulţi români care au ieşit pe bulevarde din poziţia de apărători ai animalelor. Există mulţi alţii care condamnă autorităţile şi sistemul bolnav în care ne zbatem, dar care pleacă fruntea în faţa primului obstacol. Există însă şi tineri care, mai presus de vocea străzii, au găsit soluţii pentru căţeii abandonaţi. Pentru că, în viziunea lor, moartea nu e o soluţie. Printr-un act civic de o nobleţe ieşită din comun, câţiva vâlceni au găsit „părinţi” în marile oraşe occidentale sutelor de maidanezi uitaţi în adăposturi. Îi iubesc şi îi îngrijesc, după care îi transportă peste graniţe unor familii generoase care plătesc bani grei pentru a oferi iubire şi o casă patrupedelor din Vâlcea. Drumul binefacerii nu este unul uşor şi nici ieftin. Citiţi o poveste emoţionantă despre ce înseamnă să ai prieteni necuvântători şi cum este să împarţi totul cu fiinţe care nu te vor putea lăuda niciodată celorlalţi…

Un grup de patru prieteni din Râmnicu Vâlcea au ajuns la concluzia că bunătatea împacă toate neînţelegerile şi limpezeşte ceea ce e încurcat. Adrian, Cristina, Nicoleta şi Monica au descoperit de multă vreme că animalele, ca şi oamenii, merită a doua şansă. Merită să trăiască, precum oricare altă vietate şi s-au asigurat că munca lor benevolă va fi în primul rând una asemănătoare misiunilor de salvare de la care nu putem da înapoi. Uniţi de dragostea şi nevoia de a da un exemplu pozitiv celor care cred că soluţiile radicale aduc schimbarea în bine, cei patru şi-au luat angajamentul de a se îngriji de patrupedele aduse la Adăpostul Canin de la Feţeni. Din banii lor, le-au dus căţeilor mâncare, medicamente şi i-au protejat ca şi când ar face parte din propria familie. Dar iniţiativele lor nu s-au oprit aici. Au studiat legea, au căutat portiţe şi au reuşit să ofere spre adopţie comunitarii unor persoane de peste hotare, pentru a-i scăpa de crunta eutanasiere. „În fiecare zi de marţi noi avem câte o acţiune, hrănim câinii de la adăpost. De câteva luni, colaborăm cu un grup de femei din Germania, Olanda şi Anglia. Doamnele adoptă câinii de la Feţeni, după ce noi le facem fotografii şi le expunem pe Facebook. Ele îşi aleg singure. Aceste grupuri suportă toate cheltuielile cu doctori, paşapoarte, mai puţin transportul, dar am rezolvat şi cu asta. Mi-am aranjat o dubiţă pentru transportul căţeilor şi am autorizat-o. E dotată cu aerisire, cuşti, ventilator, tot dichisul. Nu e deloc uşor, dar nu am renunţat. Săptămâna trecută am dus 28 de căţei în Germania”, mărturiseşte Adrian Eftimie, unul dintre iubitorii de animale. Calculând repede, Adrian spune că până acum a dus vreo 100 de maidanezi în Germania şi Olanda şi alţi 50 în Anglia. E mândru de fapta sa şi de ajutorul pe care îl primeşte de la prietenele sale, mereu pe drumuri între adăposturi.

„Într-o astfel de iubire nu te aştepţi la vreo răsplată. O faci pentru că vrei şi atât.”

"De câteva luni colaborăm cu un grup de femei din Germania, Olanda şi Anglia. Doamnele adoptă câinii de la Feţeni, după ce noi le facem fotografii şi le expunem pe Facebook. Ele îşi aleg singure. Aceste grupuri suportă toate cheltuielile cu doctori, paşapoarte, mai puţin transportul, dar am rezolvat şi cu asta", Adrian Eftimie.

Adrian povesteşte că astfel de gesturi nu se pot face la îndemnul cuiva, sunt întâmplări şi fapte care vin din suflet. Nu s-a alăturat marilor voci din stradă care au mărşăluit în capitală. Poate pentru că acţiunile sale se derulau cu mult înainte de izbucnirea scandalului cu copilul ucis şi pentru că vocea străzii fără un plan roditor se pierde în van. „E greu să militezi în pieţe şi pe bulevarde. Unii te arată cu degetul şi prea puţini înţeleg. Pentru mine e clar, s-a urmărit politic această tragedie şi s-a stors tot ce se putea stoarce din ea. Noi iubim pur şi simplu animalele. Imaginează-ţi că avem 15 pisici în apartament pentru adopţie. Ne împărţim spaţiul cu ele. Sunt pui drăgălaşi şi îi ducem gratis în Germania. Mult timp, dădeam poate şi 4-5 milioane de lei vechi din buzunar ca să sterilizăm animalele, să le deparazităm, să le vaccinăm şi să le tratăm pe cele bolnave. Înainte mai făceam şi joia câte o chetă de hrană de la prieteni. Ne duceam cu câte 16-17 saci de mâncare. Într-o astfel de iubire nu te aştepţi la vreo răsplată. O faci pentru că vrei şi atât”, explică Adrian Eftimie, entuziasmat că cineva în sfârşit acordă atenţia cuvenită acestui subiect. Îi este greu să descrie vreuna din situaţiile în care câinii săi l-au lăsat fără cuvinte. Poate pentru că vrea să fie puternic şi să nu întristeze pe nimeni. „Numai când le vezi privirile triste din adăpost şi după ce vezi filmuleţe şi poze însoţiţi de un stăpân… te bucură cu bucuria lor şi te trec toţi fiorii. Încurajez foarte mult primăria şi primăriile în general să permită adopţiile la distanţă. Nu costă o avere să faci nişte padocuri, pentru ca apoi cei cu inima mare să contribuie lunar cu o sumă pentru întreţinerea animalelor. La Feţeni ne-ar trebui un spaţiu de 15-20 de boxe, pentru a ne putea desfăşura activitatea şi pentru a salva de la moarte cât mai mulţi câini. Este soluţia care ne-ar conveni tuturor”, a adăugat Adrian, care în acelaşi timp ţinea legătura cu prietenele sale aflate la adăpost.

Primăria Râmnicu Vâlcea răspunde apelului uman

Momentan, adăpostul de la Feţeni are 300-350 de căţei adunaţi de pe străzi. Prea puţini însă ajung să fie revendicaţi. Autorităţile spun însă că ar fi alţi 3.000 de câini vagabonzi în Vâlcea, deşi cifra pare exagerată. Adrian merge mai departe. S-a înscris în Asociaţia Azor şi va lupta pe mai departe pentru drepturile animalelor fără stăpân. Nici Primăria Râmnicu Vâlcea nu a rămas indiferentă înverşunării cu care aceşti tineri vor să salveze necuvântătoarele, aşa că a emis un comunicat prin care transmite că o serie de propuneri, alcătuite în consecinţa ultimelor modificări legislative în domeniu, vor completa proiectul regulamentului de gestionare a câinilor fără stăpân. Printre ele se numără întocmirea de către DADP a unui Registru de evidenţă a câinilor fără stăpân capturaţi, astfel încât această activitate să fie una cât mai riguroasă, dar şi transparentă, stabilirea la Adăpostul de la Feţeni a unui program de adopţii zilnic, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00, iar sâmbăta, de la 10.00 la 14.00, externalizarea – eventual către două societăţi – a activităţii de prindere a câinilor fără stăpân, instituirea unei curse speciale a ETA care să facă legătura între oraş şi Adăpostul de la Feţeni, impunerea necesităţii acordului vecinilor pentru locatarii de la bloc deţinători a mai mult de doi câini şi a asociaţiei de proprietari pentru cei care au un câine, punerea la dispoziţie a unui număr de padocuri pentru organizaţiile de protecţie a animalelor în care aceştia pot promova adopţia câinilor, instituirea unui sistem de ”adopţie la distanţă” pentru cei care doresc să salveze un câine, dar nu au unde să-l ţină şi care vor contribui financiar la întreţinerea acestuia la Adăpostul din Feţeni, precum şi stabilirea de amenzi mari pentru cei care abandonează câinii după adopţie, care abandonează câini pe domeniul public sau care îi hrănesc pe domeniul public. Primarul a mai subliniat că, în consecinţa legislaţiei actualizate, va propune ca un câine să poată fi ţinut la Adăpostul de la Feţeni cel puţin 30 de zile, astfel încât soluţia eutanasierii să fie adoptată doar în ultimă instanţă. De asemenea, primarul Emilian Frâncu a mai adăugat că doreşte ca un reprezentant al ONG-urilor să participe la toate acţiunile desfăşurate de primărie.

Grupul de tineri vâlceni îşi doresşte ca prietenii lor din cât mai multe oraşe să le urmeze exemplul şi să contribuie la adevărata salvare a animalelor. Deviza lor şi mesajul pe care îl transmit se limitează la spusele lui Mark Twain, cum că bunătatea este limbajul pe care surdul îl poate auzi şi orbul îl poate vedea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

22.10.2013 - 11:36sara:Cinste acestor oameni.

09.10.2013 - 21:24Costel:Si iarasi ne jigniti inteligenta cand afirmati ca consiliul local valcea cheltuie miliarde de lei lunar pentru cainii comunitari.

Din pacate pentru dumneavoastra sunt locuitor al acestui oras si am fost de cateva ori la adapostul feteni, daca pentru mizeria aia de adapost se cheltuie atatia bani lunar e clar ce oameni ne conduc.

Stiu chiar mai multe si anume si cum s a inceput sterilizarea cainilor in rm. Valcea si cum veterinarii erau obligati sa coase cainii cu ata de papiota ca era mai ieftin si cum cei care au refuzat au fost exclusi din acel program... Deci nu ne mai mintiti ca suntem satui

09.10.2013 - 21:19Costel:Cred ca dumneata nu ai inteles ce am vrut eu sa spun , citesti printre randuri si nu prea intelegi.

Dupa cum spuneam cred ca acesti bani sunt tocmai din buget din pacate pentru ca imi este greu sa cred ca respectivul arunca mii de euro pe luna din buzunarul propriu pentru asa ceva.

Daca cumva este vreun milionar atunci bravo lui .. Dar mare mi-ar fi mirarea sa aflu ca nu este atat de instarit incat sa-si permita din bugetul propriu, si ca banii astia vin tot din buzunaru nostru si dumnealui prin vreo firma ceva presteaza ceva servicii catre primarie si de fapt incaseaza mai mult de 2000 euro pe luna si de aici rezulta o afacere murdara.

Si mai mult ca sigur exista vreo legatura directa intre dumnealui si vreu edil din rm. Valcea

Este o afacere cusuta cu ata alba din pacate

09.10.2013 - 20:40Pt Costel:Bai, frate? Nici cand face cineva ceva bun nu e bine pt tine? Mai bine platim miliarde lunar din buzunare (adica din bugetul local) pt cainii comunitari! Sau sa-i omoram pur si simplu?

09.10.2013 - 19:46Valer:Eu am incredere ca sunt de buna credinta si as vrea sa-i ajut daca au nevoie.

Pagina 1 din 3 (5 comentarii din 13)

< înapoi123
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...