Administraţie

Prefectul de Mehedinţi are un consilier incompatibil

Avocatul Dan Nedelcia a fost prins de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate

Prietenul prefectului Drăghiea, Dan Nedelcia, consilier juridic în Prefectura Mehedinţi, a fost declarat incompatibil de ANI. Prefectul Nicolae Drăghiea a sărit să-l apere, spunând că posibila „suprapunere“ de funcţii a lui Nedelcia de care anunţă ANI –avocat, consilier juridic la Primăria Eşelniţa şi consilier juridic la Prefectura Mehedinţi –s-a petrecut înainte de angajarea în Prefectura Mehedinţi. Însă incompatibilitatea nu are legătură cu Prefectura, aşa că nu va lua nicio măsură împotriva lui.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate, a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, precum şi a conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Dan Nedelcia, consilier juridic în cadrul Prefecturii Mehedinţi. Potrivit ANI, Dan Nedelcia s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 noiembrie 2010 şi până în prezent, întrucât a deţinut, simultan, funcţia publică de consilier juridic în cadrul Primăriei Comunei Eşelniţa, respectiv Instituţiei Prefectului Judeţului Mehedinţi, cât şi calitatea de avocat în cadrul Baroului Mehedinţi.

„La Prefectură nu are nicio incompatibilitate!”

Dan Nedelcia este unul dintre consilierii juridici de bază ai prefectului Nicolae Drăghiea, între cei doi existând o relaţie veche de amiciţie. Contactat telefonic, prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, ne-a declarat că nu-l va băga pe Nedelcia în Comisia de Disciplină, pentru că nu-i permite legea. „În primul rând, este dreptul lui să atace această constatare a ANI la Curtea de Apel Craiova şi, din discuţiile purtate, am înţeles că o va face în timpul prevăzut de lege. Atunci când va pierde procesul cu ANI, dacă-l va pierde, iar Prefectura primeşte sesizarea ANI, urmează ca cei din Comisia de Disciplină a instituţiei noastre să ia o măsură care poate duce până la eliberarea din funcţie. Avertismentul şi mustrarea sunt excluse. În al doilea rând, la nivel de Prefectură nu e nicio incompatibilitate sau conflict de interese legat de persoana lui Dan Nedelcia. Dacă ar fi existat, nu-l mai ţineam o zi. Îl eliberam imediat din funcţie. Poate anterior deţinerii funcţiei de consilier juridic în cadrul Prefecturii Mehedinţi o fi ceva în neregulă, dar nu e problema noastră decât în momentul în care avem un verdict definitiv de incombatibilitate sesizat de ANI”, ne-a declarat prefectul Nicolae Drăghiea.

„Am văzut cu ochii mei!”

Prefectul Nicolae Drăghiea ne-a explicat că Dan Nedelcia a fost angajat consilier juridic la Prefectura Mehedinţi prin transfer de la Primăria Eşelniţa şi că în acel moment, Nedelcia i-a adus şi un act doveditor privind suspendarea lui ca avocat din Baroul Mehedinţi: „Nu i-am semnat transferul de la Primăria Eşelniţa la Prefectură până nu am văzut cu ochii mei documentul de suspendare din Baroul Mehedinţi. De la Primăria Eşelniţa, Dan Nedelcia a venit angajat prin transfer la Prefectura Mehedinţi. Deci suprapunerea sesizată de ANI nu are legătură cu Prefectura, doar dacă prin absurd acel act de suspendare din Barou ar fi unul falsificat. Posibila suprapunere ar putea fi pe consilier juridic la Primăria Eşelniţa şi avocat. Repet, posibilă pentru că, poate nu ştiţi, fostul prefect Ion Mîţu l-a dat afară pe Nedelcia din Prefectură şi atunci omul s-a dus consilier juridic la Primăria Eşelniţa. De acolo a cerut Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici să-l suspende pe 3 ani, i s-a aprobat şi a plecat în avocatură. După aceea, de la avocatură a întrerupt suspendarea din funcţia publică şi s-a întors înapoi la Primăria Eşelniţa, tot consilier juridic. De la Primăria Eşelniţa l-am angajat eu, prin transfer la Prefectura Mehedinţi, cu documentul de suspendare din Baroul de Avocatură Mehedinţi. Cu toate atuurile şi explicaţiile pe care el mi le-a adus, un lucru rămâne cert. Dacă pierde procesul cu ANI voi aplica legea. Concret, va fi băgat imediat în comisia de disciplină din care eu nu fac parte. Iar sancţiunea poate merge până la eliberarea din funcţie”, ne-a declarat prefectul Nicolae Drăghiea.

Prins cu “mâţa-n sac”

Dan Nedelcia a încălcat dispoziţiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţionarii publici [...] pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public [...] potrivit fişei postului”. Acesta a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...