Special

Cazul Ionuţ Anghel scindează întreaga ţară

Drama copilului ucis de câinii maidanezi se transformă în bisturiu pentru societate. Vinovaţii se fac pierduţi în spatele actelor, iar tragedia copilului de patru ani mai este resimţită doar în stradă.

Nu a trecut decât o săptămână de când Ionuţ Anghel a fost sfâşiat de câinii maidanezi din Parcul Tei şi, după o primă furtună mediatică, pe ecranele TV, moderatorii şi invitaţii lor par să fiu uitat raportul medicilor legişti: 100 de muşcături pe corpul micuţului. Noi audieri se desfăşoară în cazul copilului ucis de maidanezii lăsaţi pe străzi, dar, ca în orice stat din lume, când vrei să îngropi o problemă convoci o comisie sau mai multe.

Oprescu a convocat un referendum pentru a ascunde indolenţa autorităţilor în luarea unor decizii radicale după mai multe evenimente tragice petrecute în Bucureşti, în timp ce la Parchetul ICCJ, şefa fundaţiei Caleidoscop şi administratorul firmei pe terenul căreia îşi făceau veacul câinii vagabonzi dau declaraţii în faţa procurorilor. În Oltenia, reacţiile sunt împărţite: în Craiova autorităţile locale tac mâlc, în timp ce la Râmnicu Vâlcea pe siteul Primăriei a fost publicat noul regulament de funcţionare al adăpostului de câini care prevede şi eutanasierea acestora.

Manda, pro-eutanasiere

Deputatul Claudiu Manda, vicelider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, a declarat că nu îşi doreşte să asiste pasiv la tragediile care se întâmplă pe străzile din România din cauza câinilor fără stăpân, motiv pentru care ar vota oricând o lege care să permită eutanasierea acestora. „Îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat cu Ionuţ, copilul de patru ani, care a fost sfâşiat de câini. Am şi eu un copil, de nouă ani, şi nici nu vreau să mă gândesc ce aş putea să fac dacă ar fi atacat de un câine şi ar păţi ceva. Pot să spun însă cu certitudine că voi vota oricând o lege care să permită autorităţilor locale să eutanasieze câinii fără stăpân şi care să pedepsească proprietarii care nu au grijă de ei”, a declarat preşedintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda. Liderul social-democrat a mai adăugat: „Eu, unul, îmi doresc să găsim cât mai rapid în Parlament o soluţie în acest sens, pentru că astfel de tragedii nu sunt tolerabile”. În Dolj, autorităţile asistă neputincioase la înmulţirea rapidă a haitelor de maidanezi, aceştia ocupând deja şi zone întregi din comunele limitrofe Craiovei.

Maidanezii râmniceni trăiesc periculos

Câinii comunitari încep să îi dea bătăi de cap primarului interimar Ion Gigi Matei. Cu o săptămâna înainte de tragica moarte a lui Ionuţ Anghel, acesta s-a văzut nevoit să cheme la ordin reprezentanţii Direcţiei Administrării Domeniului Public, ai Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân şi ai Direcţiei Juridice pe tema adoptării unor măsuri pentru rezolvarea problemelor cauzate locuitorilor oraşului de câinii comunitari. Discuţiile purtate cu personalul din aparatul primarului au reliefat că Regulamentul de funcţionare a ecarisajului local şi a Adăpostului de câini de la Feţeni trebuie repus în contextul legislaţiei în domeniu, respectiv art. 4 şi 7 din OUG nr. 155/2001, aprobată de Legea nr. 227/2002 şi modificată de Legea nr. 391/2006. „Legea este foarte exactă, un câine comunitar poate părăsi adăpostul sub trei forme: adopţie, revendicare sau eutanasiere, dacă nici una din primele două variante nu se petrece într-un interval de 7 zile”, a subliniat primarul interimar Gigi Matei. Conform evidenţelor furnizate de spitalul municipal, în cursul anului 2012, aproape 900 de locuitori ai Râmnicului au necesitat îngrijiri medicale ca urmare a faptului că au fost muşcaţi de câini, dintre care 250 au fost copii. ”La presiunea actuală a opiniei publice, nu vom avea de ales decât să propunem Consiliului Local modificarea regulamentului de gestionare a câinilor fără stăpân”, a adăugat viceprimarul Matei.

30 de zile de discuţii

Noul regulament al adăpostului de câini din Feţeni a fost pus pe site-ul Primăriei Râmnicu Vâlcea, începând de luni, 09 septembrie, timp de 30 de zile, acesta urmând să fie supus dezbaterii publice. „Din octombrie vom putea adopta, sper şi măsuri mai drastice în această privinţă. La Feţeni, în adăpostul de câini s-au făcut şi sterilizări şi deparazitări, atât la cerere, contra cost, cât şi în cazul capturării unor animale noi de pe străzile Râmnicului. Din păcate, ne confruntăm cu un număr foarte mare de câini fără stăpân în oraş. Sperăm ca aceasta să fie soluţia cea mai bună”, a completat viceprimarul Eduard Vârlan.

"Am şi eu un copil, de nouă ani, şi nici nu vreau să mă gândesc ce aş putea să fac dacă ar fi atacat de un câine şi ar păţi ceva. Pot să spun însă cu certitudine că voi vota oricând o lege care să permită autorităţilor locale să eutanasieze câinii fără stăpân!", Claudiu Manda, deputat PSD

Râmnicenii, nervoşi pe edili

Cu toate că au pus la dispoziţia publicului o linie TelVerde, rezultatele în capturarea câinilor agresivi din oraş nu dau roade. „Eu locuiesc pe Mihai Eminescu şi în spatele blocurilor avem haite noi de câini care apar săptămânal. Am sunat la numărul de telefon pus la dispoziţie de Primărie, dar nu am văzut nicio maşină venind să ridice aceste animale”, se plânge Maria Şogor, o localnică din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, alţi cititori ai site-ului saptamana.net ne-au sesizat faptul că numărul câinilor fără stăpân din zona Dacia a crescut îngrijorător. „Am dat mail-uri, am sunat la telefon. Nu răspunde nimeni”, se plânge un cititor din Râmnicu Vâlcea. În zona Dacia funcţionează una dintre cele două autogări ale municipiului. Lângă cealaltă autogară, Traian; situaţia este similară. „Cei de la primărie chiar nu au niciun inspector zonal care să-i înştiinţeze că în fiecare zi sunt aduşi câini din comunele limitrofe şi aruncaţi lângă autogară. Cei care îi aduc fac bani pentru un câine transportat, iar noi riscăm să murim sfâşiaţi. Suntem în al 12-lea ceas. Dacă nici acum nu tranşează această problemă îi voi bombarda cu plângeri la toate instituţiile de control”, explică şi Ioana Popescu.

Stârpiţi doar în vreme de rabie

Un inventar al colţoşilor de pe străzile Râmnicului nu există nici până în prezent, cu toate că în fiecare campanie electorală maidanezii au fost monedă bătută de orice aspirant la fotoliul de primar. „Acum doi ani am reuşit să mai stârpim din ei în timpul unei epidemii de rabie. A fost o metodă pe care am putut-o aplica fără vreo oprelişte. Nu am făcut o inventariere clară a câinilor fără stăpân din oraş. Oricum, nu cred că ajunsesem la cifra de acum”, explică fostul primar din Râmnic, Romeo Rădulescu.

„Au eutanasiat legea!”

Colegul său de partid, fostul deputat PDL, Samoil Vâlcu, îl găseşte vinovat pe actualul premier Ponta, care, în goană după voturi, a semnat în 2011 un protocol cu reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor şi a atacat legea privind gestionarea maidanezilor la Curtea Constituţională. „A trebui să moară un copil nevinovat pentru ca autorităţile să redeschidă discuţia asupra acestui punct sensibil. Am avut în urmă cu câţiva ani sprijinul unor primari PSD, Tudor Pendiuc a fost unul dintre aceştia. A făcut demersurile necesare şi am reuşit cu voturile unor deputaţi de-ai lor să trecem acest proiect de lege. Ponta a semnat, ulterior, un protocol cu reprezentanţii asociaţiilor care se ocupă de protecţia animalelor şi a atacat Legea la Curtea Constituţională. Au eutanasiat legea, asta au făcut ei!”, susţine fostul deputat de Vâlcea.

Morişca de bani

Serviciul de ecarisaj din cadrul Direcţiei Administrării Domeniului Public din Râmnicu Vâlcea funcţionează şi în prezent cu cinci hingheri. Lunar, aceştia reuşesc să consume combustibil de peste 4.000 lei. Rata săptămânală a capturilor nu depăşeşte 15 exemplare. Pe tot parcursul anului 2012, cheltuielile cu asistenţa sanitar veterinară, medicamentele şi hrana câinilor din adăpostul de la Feţeni au atins cifra de 213.705,80 lei. Peste 900 de persoane din Râmnicu Vâlcea au reclamat în cursul anului trecut că au fost muşcate de câinii fără stăpân.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...