Inedit

Barajul Porţile de Fier 1 - Mehedinţi, scenă de concert

Eveniment inedit organizat de Clubul Rotary, pe Dunăre, la graniţa dintre România şi Serbia

La evenimentul organizat sâmbătă seara de un club al rotarienilor cu 35 de muzicieni de la Filarmonica din Banat a participat şi ministrul Turismului, Maria Grapini, care a dansat un vals pe melodia „Dunărea Albastă”.
Podul de la Hidrocentrala Porţile de Fier I-Mehedinţi, care leagă Serbia şi România, s-a transformat în scenă de concert. Orchestra Filarmonicii „Banatul” a susţinut, sâmbătă seara, la sfârşitul săptămânii trecute, în premieră internaţională, un concert pe o scenă neconvenţională în cadrul unui eveniment organizat de Clubul Rotary Cetate Timişoara, cu ocazia noului an rotarian. Cei prezenţi au declarat că a fost o seară de excepţie, unică şi inedită, pentru că pentru prima oară în istoria barajului de la Porţile de Fier I s-a organizat aici un spectacol. Şi pentru că podul de peste Dunăre leagă România şi Serbia, invitaţii la concert au fost din ambele state, fiind prezenţi atât primarul oraşului Kladovo (Serbia), dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu. Scena a fost amplasată chiar la mijlocul podului, exact la graniţa cu statul vecin, iar circulaţia autovehiculelor pe pod a fost oprită mai bine de o oră. Nota acestei seri reuşite a fost dată de muzica interpretată de 35 de muzicieni ai Orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Programul a debutat cu o piesă sârbească, solişti Doru Roman – percuţie, Laura Roman – vioară şi Cosmin Bălean – duduk, un instrument armean vechi de 3.000 de ani, iar din repertoriu au făcut piese foarte apreciate de publicul european. Pe acordurile valsului „Dunărea albastră”, ministrul Maria Grapini a valsat cu preşedintele rotarienilor, Ilie Truţ, în aplauzele celor prezenţi. Muzicienii Filarmonicii Banatul au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze la finalul concertului, iar seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

Frigul le-a pus probleme muzicienilor

Directorul Filarmonicii Banatul, profesorul Ioan Coriolan Gârboni, a declarat că vântul puternic şi frigul au dat ceva bătăi de cap muzicienilor săi. „Vântul a bătut foarte tare şi din această cauză mă mir că a ieşit concertul, nu mă aşteptam să iasă atât de bine, a fost greu pentru că este frig. Nu am putut să aduc toată orchestra, mulţumesc tuturor celor care au fost prezenţi”, a spus Ioan Coriolan Gârboni. Preşedintele Clubului Rotary Cetate Timişoara, Ilie Truţ, crede că aceste concerte reprezintă un pas mare pentru întărirea prieteniei dintre România şi Serbia: „Ideea spectacolului a venit şi de la noi şi de la prietenul nostru, Filarmonica de Stat. Ideea este minunată, cred că rămâne în istorie. Cred că e bine să nu-i uităm pe cei care s-au jertfit pentru a avea acest pod, moartea lor ne-a dat libertatea să putem face acest spectacol. E un pas în prietenia dintre noi şi Serbia, vecinul e lângă noi, prietenul ţi-l alegi”, a spus rotarianul Ilie Truţ.

Grapini, membru Rotary cu state vechi

Ministrul Turismului, Maria Grapini, un rotarian convins, este de părere că acest concert va intra în Cartea Recordurilor, fiind primul concert organizat pe un pod ce leagă două ţări. „Este un eveniment inedit şi mă bucur că se întâmplă aici, la noi, în Banat, între Serbia şi România, dar şi între două regiuni din România. Recunosc că eram invitată astăzi şi mâine la un festival al usturoiului la Bistriţa, dar sigur că am preferat să rămân aici. Eu vreu să vă spun cu această ocazie că pe lângă acest eveniment inedit se întâmplă foarte multe lucruri frumoase în România. A început ca o explozie, parcă este o competiţie naţională între asociaţii culturale, între organizaţii guvernamentale şi acesta este un lucru bun. Dar ceea ce a făcut acum Clubul Rotary cu deschiderea anului rotarian aici, cu prietenii noştri de la Filarmonică, eu cred că trebuie menţinut şi cred că poate intra în Cartea Recordurilor pentru că este pentru prima dată când se organizează un spectacol pe un pod între două ţări”, a spus sâmbătă ministrul Turismului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...