Opinii

 

Dr. Constantin Ploscaru, om de ştiinţă şi mecena, a proiectat o asemenea monografie încât a revitalizat mitul „eternei reîntoarceri”

Redactarea monografiilor pentru o zonă folclorică sau „vatră”, ca matrice arhetipală stilistică, a constituit dezideratul unor personalităţi structurante în secolul XX şi acum.

Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Mircea Păcurariu au creat, cu statut ştiinţific, într-o modalitate sau alta, şcoli monografice, diferite sau complementare, de la istoriografia romantică la istoria de la Annales, sociologie, istoria mentalităţilor, etnologie, structuralism...

Lucrarea „Monografie cu ilustraţii a satelor Dăngeşti şi Rădăcineşti”, judeţul Vâlcea, alcătuită de dr. Constantin Ploscaru, inv. Fl. Vlădescu, prof. N. Stan, inv. A. Boureci, colaborator Vlad Ploscaru, prof. Aureliu Cincă, prof. Liviu Vlădescu, este un reper în domeniu şi nu numai. Scriitura este bine temperată, călăuzită de formaţia intelectuală a autorilor, dintr-o bună civilizaţie scrisă, a bibliografiei asimilate. Volumul este un argument pentru conceptul de gramaticalizare. Urmăreşte, în general, structura clasică a monografiei.

Inv. Aurel Boureci afirmă: “Monografia de faţă nu e o lucrare perfectă, dar este un început, este aici luciditate şi coerenţă, un fir al Ariadnei, unde raţionalitatea impune ontologia ca modalitate a funcţiilor comunicării. Aserţiunile inv. Florea Vlădescu compun, în nuce, un tratat de compoziţie, actual. Există aici stilistica mesajului comunicaţional între asimilare şi compensare”.

Capitolele „pe care le-am definit noi”, (formularea autorului), constituie o modalitate de captatio benevolentiae. Pronumele personal „noi”, sintetizator, evaluator, persuasiv, auctorial, sintagma „nostalgică amintire”, integratoare, diferită de conotaţiile actuale, presupuse de termen, invită cititorul, după lectură, la o călătorie în zonă (nu tarkovskiana, ci, în tradiţia Densuşianu, Pârvan...). Spaţiul povestirii astfel creată salvează dialogul de la moarte, eliberând auditorul de angoasele concretului, tulburător este titlul capitolului, algoritmizat de Aurel Boureci, „Adevăruri”, superbă lecţie de onestitate, francheţe, experienţă didactică, metodă...

Surpriza ştiinţifică a monografiei vine din viziunea dr. Constantin Ploscaru, „artifex” în structurarea cărţii, de o vitalitate debordantă, aducând o iconografie care devine iconologie şi imagologie. Iconografia este amplă, urmăreşte etape din viaţa satului, parcursul genealogiei unei familii sau alteia. Om de ştiinţă fiind, dr. Ploscaru a arhivat structuralist istoria locului cercetând bibliografii, toposuri individuale, de la etimologii până la obiceiuri, administraţie, viaţă spirituală, biserici, economie, social...

De altfel, prezenţa personalismului energetic al dr. Constantin Ploscaru transpare din fiecare pagină. Relaţia dr. Ploscaru cu oamenii satului este memorabilă, într-un topos mitologic: străbătând zona instituie un dialog complementar al energiilor necreate cu vraja medicului care ştie că dezvrăjirea este din ce în ce mai prezentă în lume, opunându-i, laparoscopic, (din chirurgia scrisă cu umanitate), mitul eternei reîntoarceri, ca „axis mundi”.
Capitolul „Personalităţi” ne reaminteşte despre oameni de legendă pentru acest topos: preotul Dumitru Sandu, preot Vasile Bălănescu... (dintre cei cunoscuţi autorilor acestor rânduri). M-am bucurat să-l întâlnesc în monografie, ca fiu al zonei tarkovskiene acum, pe prof. inginer Adrian Boureci, om de o cultură exemplară, ştiinţifică şi umanistă. Textul despre Adrian Boureci este scris cu atâta muzicalitate încât orice asperitate dispare, topindu-se în muzică precum memoria paradisului, fără graniţă, ci numai cu vamă.

Dr. Constantin Ploscaru, om de ştiinţă şi mecena, a proiectat o asemenea monografie, încât a revitalizat mitul „eternei reîntoarceri”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

16.11.2013 - 21:57Silvia:MULTUMESC D-LUI DR. COSTINEL PLOSCARU SI COLABORATORILOR SAI PT. EDITAREA "MONOGRAFIEI SATELOR DANGESTI SI BERISLAVESTI".AM FOST FOARTE FERICITA SA CITESC MONOGRAFIA SI SA VIZIONEZ FILMULETUL DE PE YOU TUBE PT. CA MI-A AMINTIT DE FRUMOASELE NOASTRE PLAIURI INCARCATE DE ISTORIE, DE COPILARIA SI TINERETEA FERICITA PE CARE LE-AM PETRECUT IN DANGESTI!FELICITARI D-LE DOCTOR!

27.09.2013 - 00:07Rodica:Marius să-sugi ******** dr. Ploscaru şi să-l pupi în ******** împreună cu curva de măta. Ce păcat că nu te-aomorât. Scăpa judeţul de o jigodie. Dar rămăne cum am spus la început. Să o iei şi pe curva de măta la falus.

13.09.2013 - 14:14constantin:Cate laude!!!! Bravooo.

Ati programat vreo operatie sau operatiune la domnul Ploscaru?

Penibil!

12.09.2013 - 11:45MARIUS:DR PLOSCARU O JIGODIE UN SPAGAR SI UN INCOMPETENT ...ERA SA MA OMOARE IN SPITAL NENOROCITUL ASTA

Pagina 1 din 1 (4 comentarii din 4)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...