Reportaj

O minte minunată

Ionuţ Budişteanu, elevul din Vâlcea care „stăpâneşte” inteligenţa artificială

Un licean din Vâlcea uimeşte din nou lumea cu invenţiile sale. Ionuţ Budişteanu, elev în clasa a XI-a la un liceu din Rm. Vâlcea, a reuşit să câştige patru premii la „Intel International Science and Engineering Fair”, cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. El i-a uimit pe cercetători cu două proiecte pe inteligenţă artificială – un dispozitiv care ajută persoanele nevăzătoare să vadă cu… limba şi un soft care să ajute la detectarea din timp a dezastrelor.

La realizarea dispozitivului pentru nevăzători, Ionuţ a lucrat încă din vara trecută, dar a meritat, căci a reuşit să îi lase cu gura căscată pe americani când şi-a prezentat invenţia. Tot uimiţi au rămas americanii şi de softul creat de tânărul râmnicean care îi ajută să detecteze şi să intervină din timp în cazul dezastrelor - incendii, inundaţii, uragane, tsunami sau banalele ambuteiaje din trafic. „Softul pentru detectarea dezastrelor naturale cuprinde uragane, incendii de pădure şi pentru că eram în Huston Texas, m-am gândit să fac şi o aplicaţie care să recunoască scurgerile de petrol. M-am gândit că, fiind lângă golf, ei vor propune ideea respectivă meteorologilor din America, de a folosi un soft cu inteligenţă artificială în detectarea dezastrelor. Nu ştiu dacă s-a finalizat sau nu acest demers, căci nu am primit încă un răspuns”, spune Ionuţ Budişteanu.

Poate studia oriunde în lume, dar vrea în România

"Mi s-a părut însă destul de dificil să fiu student în America şi am refuzat bursa. Au fost şi altele, dar nu mă gândesc deocamdată să plec din România. Se poate studia şi aici, dacă vrei cu adevărat" - Ionuţ Budişteanu

Deşi comunitatea internaţională îi recunoaşte valoare, în ţară, Ionuţ nu se bucură de prea multă apreciere. Până acum nu s-a înghesuit nimeni să îi preia invenţiile şi să i le transpună pe scară largă, chiar dacă ele s-au dovedit că pot fi de folos multor oameni. Ionuţ e însă optimist şi, chiar dacă are o sumedenie de propuneri de la universităţi din străinătate, nu se gândeşte prea serios să părăsească ţara. „Încă din clasa a IX-a am primit o bursă de la San Francisco University. O zi şi jumătate m-au analizat să vadă ce ştiu şi am fost selectat să studiez din clasa a X-a la Universitatea respectivă. Mi s-a părut însă destul de dificil să fiu student în America şi am refuzat bursa. Au fost şi altele, dar nu mă gândesc deocamdată să plec din România. Se poate studia şi aici, dacă vrei cu adevărat”, spune micul geniu. Din toamnă, tânărul geniu în informatică este elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar Oltchim din Rm. Vâlcea. E mândria şcolii, de fapt a întregului judeţ, deşi ca să ajungă în SUA la competiţia de ştiinţă şi inginerie la care a fost recompensat cu patru premii importante pentru invenţiile sale, a trebuit să suporte cheltuielile din buzunarul propriu.
„O parte din bani îi primeasc de la fundaţia Dan Voiculescu, apoi sunt sponsorizările, dar pentru concursul din America mi-am plătit singuru drumul”, a mai precizat liceanul.

De la o simplă joacă pe... calculator

Ionuţ a prins drag de calculatoare încă de la vărsta de trei ani, când a primit un computer în dar de la părinţii lui. De atunci şi până în clasa a III-a a jucat mii de jocuri, însă statul în faţa calculatorului a fost benefic pentru el, căci, în încercarea de a descoperi cum se fac jocurile respective, a început el să creeze astfel de programe. „La vremea respectivă, era în vogă jocul realizat după Stăpânul Inelelor. Am descoperit că au reuşit să-l facă cu un anumit soft. Iniţial am încearcat să fac filme 3D, dar după un an şi jumătate de încercări am fost dezamăgit, aşa că m-am pus pe învăţat de unul singur. În clasa a IV-a am reuşit să învăţ cât de cât cum e crearea de softuri, iar din clasa a V-a am ajuns pe mâna profesoarei de informatică, care m-a ajutat să ajung la olimpiada de informatică. În paralel, am făcut şi aplicaţii, căci ceea ce se face la liceu este total diferit de ceea ce se face la facultate. Am citit multe cursuri de universitate, dar până la urmă cea care m-a atras în acest domeniu a fost inteligenţa artificială, de care m-am ocupat în ultimii trei ani”, a mai adăugat Ionuţ. De altfel, prima sa aplicaţie practică a fost gata când încă nu terminase clasa a V-a. Era vorba de un program-calculator care îi ajuta colegii să calculeze în timp record diferite funcţii şi matrici. Pe viitor, elevul de calsa a XI-a are însă multe planuri. Vrea să fie primul român care face o maşină autonomă. Cum americanii au inventat deja una şi vor să o folosească pentru nevăzători, liceanul vâlcean le promite şi el românilor cu un astfel de handicap că în scurt timp le va crea un soft care să le facă maşinile să conducă singure.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...