Ultima Oră

RA-APPS: miniştri, secretari de stat, consilieri - în raiul imobiliar al statului

Marian Irinei, consilierul ministrului Mihai Voicu şi secretarul de stat Alin Sorin Mitrică se bucură şi ei de locuinţe de la RA-APPS

Casele RA-APPS au mai departe chiriaşi care nu sunt nici miniştri, nici secretari de stat, aşa cum sună regula impusă prin lege în luna martie. Din informaţiile obţinute de gândul.info, printre aceştia se numără în continuare o pleiadă de consilieri şi şefi de cabinete, unii dintre ei figurând doar cu o jumătate de normă sau mai puţin la Guvern sau având o altă locuinţă în Capitală.

Aceştia pot rămâne în apartamentele RA-APPS, cele mai multe situate în zone centrale, până la finalul mandatului, unii dintre ei contra unor chirii modice, suportate integral de stat după modificarea legii RA-APPS în Parlament.

Pe 16 ianuarie, Guvernul a ieşit, pentru prima dată de la instalarea lui Victor Ponta la Palatul Victoria, cu o listă de chiriaşi ai RA-APPS, menţionând şi chiriile sub preţul pieţei pe care statul le achită, în mare parte, în numele lor. Publicarea numelor a grăbit plecarea unora dintre cei care nu mai aveau dreptul la locuinţe de serviciu. Printre cei care s-au mutat în 30 de zile de la demisia din Guvern: Radu Zlati (PNL), Radu Surugiu (PNL), fostul ministru Ovidiu Silaghi (PNL), Emil Moţ (PSD), fostul consilier prezidenţial Eugen Tomac (ex-PDL) care şi-au rezolvat situaţia locativă în noua postură de parlamentari. Din apartamentele de serviciu au plecat şi fostul consilier al lui Daniel Chiţoiu, Emil Mihai Mesaroş, fostul secretar de stat de la Interne, Mihai Viorel Fifor (PSD) sau fostul secretar general al ministerului, chestorul Ioan Căbulea. În locul lor au venit însă alţii, şi demnitari şi consilieri ai acestora, ale căror nume nu au mai fost făcute publice de Guvern.

În martie, prin ordonanţa de urgenţă care schimba regulile de vânzare pentru a o grăbi, premierul dădea asigurări publice că şi regula ocupării caselor de protocol s-a schimbat: “Au rămas beneficiari doar miniştrii. Secretarii de stat vor putea sta maximum trei luni de când vin în Bucureşti”, explica Victor Ponta. În locuinţele RA-APPS stau însă şi în prezent cu precădere consilierii acestora.

Noua ordonanţă, aprobată în această formă şi de Parlament, le permite celor care primiseră între timp o locuinţă de serviciu să rămână în casele Regiei până la finalul mandatului şi chiar să o cumpere la un preţ negociat. Oferta este valabilă şi pentru fundaţii, care stau cu chirii de 4-6 euro pe metru pătrat în spaţii centrale din Bucureşti.

Secundul lui Voicu primeşte chirie de la fiul său
Actualul PNL-ist Gheorghe Hogea a fost susţinut pentru funcţia de secretar de stat al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, de către preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde. Hogea este profesor de matematică şi are domiciliul în Caransebeş, acolo unde este proprietarul unei case, dar deţine, în plus, un apartament în Timişoara şi două case de vacanţă. Imobilul din Timişoara este închiriat clinicii de medicina muncii deţinută de fiul său, Bogdan Hogea, care le plăteşte părinţilor săi o chirie modică: 7.854 de lei pe an (aproximativ 150 de euro pe lună).
La Bucureşti, unde este mâna dreaptă a ministrului Mihai Voicu, Gheorghe Hogea stă cu soţia într-un apartament al RA-APPS, pentru care “din 20.04.2013 alocaţiile pentru locuinţă nu se mai plătesc de instituţie”.
Fost deputat PDL, parlamentar al partidului şi chiar candidat la Primăria Caransebeş, Hogea a trecut în tabăra liberală în primăvara anului trecut împreună cu Valentin Rusu şi Sorin Frunzăverde.

Doi consilieri ai ministrului Mihai Voicu se bucură şi ei de locuinţe de la RA-APPS. Şi ei îşi plătesc, din 22 martie, chiriile pe cont propriu.

Marian Irinei este consilierul ministrului delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu. Irinei a fost consilier judeţean la Dolj, a avut o firmă de IT, numită Serv Support, în Craiova, suspendată din 2010. De asemenea, a fost directorul firmei deţinută de nevasta sa Maria Laurenţia, Smart Gel, care se ocupă cu vânzarea de produse de patiserie, prăjituri şi pâine, în Craiova şi în Filiaşi. Conform declaraţiei de avere, Irinei deţine două apartamente şi o casă de locuit, de pe care încasează chirii, însă niciuna în Bucureşti, astfel că poate beneficia de locuinţă de serviciu de la RA-APPS.

Daniel Constantin Petrea este de asemenea consilierul ministrului Mihai Voicu. Conform declaraţiei de avere, nu are imobile. În 2012, Petrea a fost acreditat ca observator la alegeri din partea Fundaţiei Millenium for Human Rights, condusă de Sorin Daniel Radu, apropiat de PSD şi de PC. Radu şi-a exprimat sprijinul pentru aceste partide, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la imparţialitatea rolului de observator electoral al fundaţiei sale.

Un alt lider local al PSD ajuns secretar de stat care a cerut casă de serviciu înainte ca restricţiile să intre în vigoare este Alin Sorin Mitrică. Vicepreşedinte al PSD Dolj şi secretar executiv al PSD Craiova, Mitrică a fost numit pe 1 februarie secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. A ajuns în Guvern de la Consiliul Judeţean Dolj unde a fost patru ani administrator public.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...