Reportaj

Moşule ce tânăr eşti! Nea Niţă din Livezile, deţinătorul secretului de viaţă lungă

Fostul ceferist, acum agricultor pensionar, îşi uimeşte vecinii cu vitalitatea manifestată la 82 de ani

Lazăr C. Ion sau nea Niţă cum îi spun sătenii are 82 de ani, dar arată de 60 de ani. Secretul acestui om, care a lucrat 46 de ani la depoul CFR din Drobeta Turnu Severin, apoi ca pensionar în agricultură” la ţară” , este acela că a dus o viaţă ponderată, fără stres şi n-a pus gura pe ţigară. Considerat şi acum „capul familiei”, nea Niţă a fost printre primii localnici din Livezile cu tractor, combină de treierat grâul şi cazan de făcut ţuică.”Capul familiei”, pe care nimeni nu l-a văzut beat vreodată va preda în curând ştafeta fiului său, Vasile, în vârstă de de 58 de ani, fost miner.

Un localnic din comuna Livezile judeţul Mehedinţi, moare de bătrân şi tot tânăr şi frumos rămâne, vorba unui vechi proverb. Este vorba de Lazăr C. Ion, care are vârsta de 82 de ani şi căruia nu-i dai mai mult de 60 de ani dacă-l vezi. În octombrie împlineşte 83 de ani. Când l-am întâlnit s-a scuzat politicos că este ”nebărbierit de 2 zile”, întrucât fusese ”prins” cu recoltatul grâului. Are utilajele sale, tractor şi combină de treierat, aşa că nu este şi nu a fost nevoit ”să se roage de nimeni”. Şi-a făcut treaba şi nu l-a ştiut nimeni. De ajutat se ajută doar cu vecinii, pe care îi cheamă la descărcarea grâului şi la transportarea lui spre depozitare în magazie. Niciunul însă nu rămâne nerăsplătit pentru ajutorul acordat. Ori primeşte bani ori produse, ori îl ajută cu utilajele la arat, semănat sau treierat. ”Anul acesta am avut 5 hectare de grâu. L-am erbicidat, l-am dat cu îngrăşăminte şi producţia este pe măsură. Am scos mai multe remorci şi mai am de treierat, numai să mă lase vremea şi să nu plouă. Am mai pus 1 hectar de porumb, 2 hectare de orzoaică şi 2 hectare de secară!”, ne povesteşte nea Niţă din remorca plină de grâu în timp ce încărca cerealele în saci. ”Am 82 de ani, ce nu credeţi, că mă vedeţi aşa cam nebărbierit? Mai am puţin şi împlinesc 83 de ani! De ce arăt mai tânăr? Pentru că am muncit ponderat, nu mi-a plăcut să stau degeaba şi nu am făcut abuz la băutură. De fumat n-am fumat. N-am pus gura pe ţigară” ni s-a destăinuit nea Niţă.

Printre cei mai tari gospodari din Livezile

Nea Niţă povesteşte că a lucrat 46 de ani la Depoul CFR din Drobeta Turnu Severin, muncă pentru care s-a ales cu o pensie de 11 milioane de lei vechi. În toată această perioadă, cel mai mult a făcut naveta cu autobuzul. După Revoluţie mai exact în anul 1993, a fost printre primii localnici care a cumpărat tractor. ”Pe tractor, dacă nu mă înşel, am dat 2 milioane de lei. Erau bani grei atunci. Combina am cumpărat-o în urmă cu 9 ani cu 150 de milioane de lei vechi. Ce am mai făcut şi mi-a plăcut este un cazan particular mare, cu scurgere automată, cu apă care vine pe conductă direct. La un cazan de 15 litri de ţuică, omul ne dă vamă 2 litri de ţuică”, ne-a spus Ion C. Lazăr. ”Nu-mi place să stau, trebuie să fac ceva, dacă nu am treabă cu tractorul sau combina de treierat, mă ocup cu grădinăritul sau mă bag să lucrez la stupi, că am şi albine. Eu cred că secretul longevităţii este mişcarea, dar nu exagerată. De mâncat mănânc ca orice om, nici mult nici puţin. Vreţi să fiu sincer cu dumneavoastră? Eu sunt capul familiei, dar cu timpul o să predau ştafeta băiatului meu, Vasile, care este născut în anul 1955, are 58 de ani şi munceşte cu mine în agricultură. A lucrat la mina Livezile şi a plecat cu ordonanţa. Mă ascultă şi e gospodar şi el. Trebuie să muncească întrucât avem familie numeroasă. Am 2 nepoţi şi 5 strănepoţi”, ne-a mai spus nea Niţă.

„În viaţa mea nu l-am văzut beat!”

Poştaşul comunei Livezile, Cristian Stroescu are 38 de ani şi este vecin cu nea Niţă. El ne-a spus că vrea să-i calce pe urme. ”Nici eu nu fumez, iar de băut beau rar câte un păhărel în afara serviciului. În viaţa mea nu l-am văzut beat pe nea Niţă! Am şi eu gospodărie calumea. Am 1,5 hectare cu grâu, 2 cai cu căruţă, grădină mare de zarzavat, maşină mică, 10 capre şi peste 80 de pui. Nu stau că-mi stă norocul. Muncesc şi eu ca nea Niţă”, ne-a declarat râzând poştaşul Stroiescu. ”Nea Niţă este un om de nota zece, serviabil, cumsecade şi foarte muncitor. Eu sunt vecin cu dumnealui şi vă pot confirma acest lucru. Într-adevăr, nu arată de 82 de ani. Dacă n-ai şti ce vârstă are nu i-ai da mai mult de 60 de ani. Mai vreau să adaug ceva. Niciodată nu l-am văzut beat pe omul acesta şi, vorba aia, are cazan de ţuică de atâţia ani. Putea să-şi toarne şi în cap!”, ne-a declarat alt vecin, Nicu Teleguţă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...