Reportaj

Elevii din Gorj şi Vâlcea, campionii BAC-ului pe regiune

În celelalte trei judeţe, rata promovabilităţii la examenul de maturitate este sub 50%

Emoţiile examenului de bacalaureat nu au mai făcut victime în rândul elevilor din Vâlcea şi Gorj, numărul absolvenţilor de liceu care au trecut cu brio şi de BAC crescând peste pragul de 50% în acest an. În Dolj, Mehedinţi şi Olt se constată o uşoară îmbunătăţire a rezultatelor faţă de cele din anii precedenţi. Pe harta regiunii, rezultatele comunicate duminică, 07 iulie, de inspectoratele judeţene şcolare indică următoarele rezultate: Dolj - 47,10%, Gorj - 56,99%, Mehedinţi - 46,94%, Olt - 43,44%, Vâlcea - 56,60%. Incidente la examen au fost sesizate şi în Gorj şi Mehedinţi, în judeţul de la malul Dunării, o anchetă a ofiţerilor de la Direcţia Generală Anticorupţie vizând patru cadre didactice de la Liceul Pedagogic”Ştefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin.

DGA Mehedinţi anchetează fapte de corupţie la BAC

Lucrători din Direcţia Generală Anticorupţie Mehedinţi, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Mehedinţi, anchetează pentru fapte de corupţie patru profesori care s-au aflat în comisiile de bacalaureat. Surse din cadrul DGA au dezvăluit că este vorba de 4 cadre didactice de la Liceul Pedagogic „Ştefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin. Oamenii legii au descins luni, 08 iulie, la liceul cu pricina pentru a-i aduce la audieri pe cei vizaţi, ocazie cu care s-au ridicat o serie de documente şi înscrisuri. Până la închiderea ediţiei, oamenii legii nu au prezentat un punct de vedere despre acest caz pe motiv că se fac verificări şi că ancheta este în curs de desfăşurare.

Gorj- examen cu incidente

Trei adolescenţi au avut nevoie, săptămâna trecută, de intervenţia medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, după ce le-au rămas blocate în urechi minicăşti pe care le cumpăraseră cu scopul de a copia la bacalaureat şi pe care le testau. Potrivit şefului Secţiei ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, dr. Gheorghe Stanciu, tinerii au ajuns la spital după ce nu au mai putut să îşi scoată din urechi sistemele hands-free cu magnet pe care le achiziţionaseră prin comenzi făcute pe internet, cu scopul de a copia la bacalaureat. „Sunt la fel de mici ca o baterie de ceas şi cu ele, probabil, recepţionează din afară răspunsurile care îi interesează pe ei. Ele se scot din ureche cu un magnet special, dar dacă în interior există cerumen sau e acolo vreo otită supurată, căştile astea se lipesc şi nu mai pot fi scoase”, a afirmat Stanciu. Medicul a explicat că pentru a extrage din urechi aceste dispozitive a folosit un magnet puternic, folosit de obicei la Secţia Oftalmologie pentru a îndepărta din ochi fragmente metalice. Două dintre cazurile care au necesitat intervenţia medicilor au fost chiar înainte de începerea examenelor scrise de la bacalaureat, tinerii declarând că au vrut să testeze căştile, după care nu au mai putut să le scoată din urechi. O altă elevă din Motru a fost prinsă copiind la examenul de bacalaureat cu ajutorul unui astfel de dispozitiv fiind eliminată din examen.

Primarul din Obârşia de Câmp a dat BAC-ul la 60 de ani

Mai bine mai târziu decât niciodată. Un primar din Mehedinţi a dat acum examenul de bacalaureat la vârsta de 60 de ani. Este vorba de primarul Florea Stănaia, din comuna Obârşia de Câmp, care în urmă cu 5 ani când a obţinut primul mandat de primar avea doar 8 clase. Când s-a văzut mare şi tare peste sat, de ruşine sau din ambiţie, edilul-şef s-a pus cu burta pe carte şi s-a înscris la seral la liceul Cujmir, din comuna învecinată. Primarul din comuna Obârşia de Câmp judeţul Mehedinţi, Florea Stănaia, a reuşit să treacă cu brio examenul de bacalaureat în pofida faptului că a fost un elev mediocru de liceu seral cu medii de 5,6 şi 7. Ei bine edilul care s-a pus cu burta pe carte la bătrâneţe a obţinut la bacalaureat media 7,46. Directorul liceului din comuna Cujmir, Ion Iacob unde primarul a absolvit 5 clase de seral, ne-a declara că elevul Florea Stănaia a obţinut la examenul de bacalaureat, pe materii, următoarele note: la română nota 7,00, la istorie nota 7,50 şi la geografie nota 7,90, deci o medie generală de 7,46. N-ar fi de mirare, ci de apreciat, dacă primarul dornic de cultivare întârziată s-ar înscrie acum şi la o facultate.

„Domnul Stănaia a fost cel mai în vârstă din clasă!”

Când a fost ales primar, Florea Stănaia avea doar 8 clase. Probabil de ruşine sau având o revelaţie, s-a hotărât să se înscrie şi el la un liceu, chiar dacă atunci avea nu mai puţin de 55 de ani. A lăsat şi ruşine şi tot şi s-a înscris la frecvenţă redusă, la Liceul Cujmir din comuna învecinată. Directorul Ion Iacob ne-a spus că primarul Florea Stănaia s-a înscris în urmă cu 5 ani la liceu şi acum a dat examenul de bacalaureat: „La frecvenţă redusă am avut două clase, XIII A şi XIII B. Dumnealui a fost la clasa XIII A. La cursurile cu frecvenţă redusă faci într-adevăr 5 ani de liceu în loc de 4 ani, dar trebuie să te prezinţi doar 3 săptămâni pe semestru la cursuri, plus examenele, bineînţeles. Adică 6 săptămâni pe an prezenţă obligatorie”, ne-a declarat directorul Ion Iacob. Despre elevul Stănaia, directorul liceului ne-a spus că nu era strălucit la carte şi că într-adevăr era cel mai în vârstă din clasa lui: „De vârsta dumnealui nu mai avem elevi în acea clasă, dar sunt unii care au şi ei o vârstă mai mare. Domnul Stănaia a fost cel mai în vârstă din clasă, dacă nu mă înşel are în jur de 60 de ani. Dar este un lucru firesc, câtă vreme vorbim de o clasă de seral, ca să spunem aşa. Cât priveşte situaţia la învăţătură a elevului Stănaia, vorbim de medii de 5, 6 şi 7. Deci undeva la mijloc!”, a spus directorul liceului Cujmir, Ion Iacob. Prins de emoţiile examenului de maturitate, primarul Florea Stănaia a fost de negăsit pentru a confirma dacă doreşte să meargă şi mai departe, la o facultate.

Perlele BAC-ului 2013

Lume, lume, luaţi de-aici mostre de intelighenţie, proaspete şi calde, abia culese din lucrările de la bacalaureat! Lăsaţi şpaga, că nu asta e problema cea mare a naţiei! Ci concluziile pe care oricine le trage citind rândurile de mai jos! Aşa că daţi-i drumul şi, după ce vă amuzaţi, bucuraţi-vă sau îngroziţi-vă, după caz. Împărţite pe categorii şi cu bonusuri de peste Prut, perlele din 2013 adaugă noi nume în catalogul Marilor Români: Becali, Botezatu, Zăvoranca şi Cruduţa.

Categoria: „Fiind băiet, de sifilis muream”
- Eminescu minţea în poezi cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţiea ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea şi prin locuri necurate şi că a murit de sifilis.

Categoria: „Capra din vecini”
- Multă lume o critică pe Zăvoranca, Daniela Crudu, dar ele sunt cap de afiş în show biz, prin toate revistele, le urmăresc fotografii în cluburi, pe stradă, apar seara la elevizor. Pentru mine ele au reuşit în viaţă. Numele lor apare pe internet de mii de ori. Altfel, nu te ştie nimeni, în afară de cartierul tău.

Categoria: „Soarta parşivă”
- Rolul verbelor la imperfect e să ne arate că lumea asta chiar e imperfectă, poţi să faci tu bine cât poţi, să te duci la biserică, să-ţi faci temele, să nu minţi şi tot te calcă maşina sau faci cancer.

Categoria: „Patapievici, zii ceva să înţeleagă şi Gigi!”
- Un model te reprezintă. Gigi Becali vorbeşte pe înţelesul meu, pricep. Patapievici are fraze încâlcite, musai am nevoie de dicţionar ca să pricep ce vrea să spună.
- N-avea omul alte cuvinte la el, d-asta le-a folosit. Era un fel de Vanghelie modern.

Categoria: „Jurnalul nefericirii”
- Un jurnal e bine să ai ca să vezi cât de prost erai în trecut şi câte fete ţi-au mâncat bani.
- Jurnalul e mai puţin bun când la 16 ani mama găseşte scrise lucruri personale, că am luat bătaie s-au de ce fete îmi place.

Categoria: „Portjartier în Logos”
- Cratima ajută la ţinerea pantalonilor sau dresurilor să nu cadă.
- Rolul cratimei este de a ajuta, a uşura deplasarea, mersul pe jos.
- Cratima marchează lipsa unui sunet, dar nu aici, în altă situaţie.

Categoria: „Spre străfundurile Europei, pe urmele lui Botezatu”
- Cătălin Botezatu este un model în viaţă pentru orice fiinţă pentru că el ia fete din viaţa reală şi le duce şi le îmbracă la Bucureşti şi pe unele chiar mai adânc în Europa.
- Este foarte important să îţi alegi un model în viaţă. Eu încă de mică m-am văzut model de succes, pe marile scene, prezentând haine scumpe, pentru oameni rafinaţi.
- Pe lângă modelul meu în viaţă eu am şi modele în viaţă, care sunt animatoare, cu care mă înţeleg bine, cu unele merg chiar la ştrand, când nu sunt obosite noaptea după dans.

Categoria „Văcăroiu-părerea mea”
- Ghilimele sunt puse ca să ştii tu, ca cititor, că n-a zis asta autorul.

Categoria: „Poliţist, adjectiv”
- Tipul de perspectivă narativă în Accidentul este una foarte foarte nasoală, dacă-mi permiteţi să spun mai modern. Ce accident are o perspectivă veselă?
- Ana avea nişte trăsături de gen epic. Era epică. Sebastian era mai puţin epic deşi avea potenţial întrucât îi plăceau pozele, dar e mai mult curentul liric.

Categoria: „...pour mes enfants, s’il vous plait!”
- Vă rog eu să-mi DATZI cinci, am probleme acasă nici nu VRETZI să SHTITZI. FACETZIMI un bine sînt amărât.

Bonus! De la fraţii noştri de peste Prut!
• Omul este fericit atunci când dragostea-i ajunge până-n fund.
• Dragostea oferă cele mai puternice sentimente şi simţăminte, care se reflectă şi asupra corpului.
• Slavici de asemenea întruchipează moralul în sânul mamei lui Ghiţă.
• Mara punea banii în colţunaşi.
• „Cu trup şi suflet“ înseamnă a avea încredere într-o persoană care te-a pătruns.
• …bărbaţi cu ochii mari şi pe alocuri curioşi
• Moromete avea un loc aparte în fruntea mesei.
• În această poezie, luna semnifică noaptea, şi asta înseamnă că a venit timpul acţiunilor care nu pot fi făcute ziua.
•..iar tinerii tresar de neştiinţă.
• Vitoria Lipan şi-a înmuiat bine picioarele în apa poporului român.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...