Inedit

El e cel mai viril berbec din turmă!

Este cam bătrân, dar a mârlit în fiecare toamnă peste 50 de oi. Nu am înregistrat, că n-am ştiut cum, dar are aproape 500 de miei la activ.

Cel mai tare baci de pe zona Olteniei. Aron Sârbu, are 15 ciobani cu sâmbrie şi 2500 de oi şi odată cu intrarea în U.E. marea sa grijă este să autorizeze berbecii de montă care au mari performanţe sexuale. El susţine că „Vasile”, un exemplar în vârstă de 8 ani şi greutate de aproape 100 kg reuşeşte să „rezolve” într-o toamnă peste 50 de mioare. Specialistul Ion Dina, de la Serviciul de Ameliorare şi Reproducţie Mehedinţi, ne-a declarat că în judeţ nu există niciun berbec de montă autorizat, iar amendarea baciului Aron conform legii nu este soluţia cea mai potrivită, ci din contră „crescătorul trebuie ajutat şi îndrumat”. „Baciul Aron are o rasă foarte bună, ţurcană, şi ca berbecii săi să poată fi autorizaţi l-am îndrumat să facă montă dirijată. I-am dat nişte fişe în care să noteze că berbecul X a montat pe data de cutare oaia Y. Apoi la registru de fătări să treacă mielul că provine din părinţii respectivi. În acest fel, domnul Aron va intra în normalitate, căci berbecii vor avea origine mamă-tată şi îi vom putea autoriza”, ne-a precizat directorul Dina.

Berbecul Vasile, „Terente” al cornutelor

"Nu-l tai, o să-l las să moară de bătrâneţe. Peste un an voi autoriza berbecii cu ajutorul domnului Dina, că am marfă nu glumă!", baciul Aron

Baciul Aron ne-a povestit că are în turmă în jur de 50 de berbeci de montă, însă cel mai viril este Vasile, un exemplar cu copite puternice şi coarne răsucite. „Are 8 ani şi aproape 100 de kilograme. Este cam bătrân, dar a mârlit în fiecare toamnă peste 50 de oi. Nu l-am înregistrat că n-am ştiut cum dar are aproape 500 de miei la activ, rasă sănătoasă, rezistentă la boli şi cu multe calităţi. Nu-l tai, o să-l las să moară de bătrâneţe. Peste un an voi autoriza berbecii cu ajutorul domnului Dina, că am marfă nu glumă! Voi da şi pentru ţările din Europa!”, ne-a declarat baciul Aron. Zilele trecute, acesta a dat adunarea celor 15 ciobani din subordine la stână, unde au trecut fiecare din cele 2500 de oi prin 2 operaţiuni: deparazitarea pe gât cu helmizol şi boitul. „Boitul înseamnă vopsitul. Vopseaua asta roşie este din seu de oaie topit, negru de fum şi puţin oxid de fier. Nici cea mai a dracu ploaie şi zăpadă nu le şterge pata de pe spinare”, ne-a mai spus baciul Aron.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...