Inedit

Cei mai bogaţi ţigani din Oltenia, averi de peste 32 de milioane de euro

Şefii clanurilor olteneşti ocupă poziţii fruntaşe într-un inedit clasament al celor mai potenţi ţigani din România

Am trăit să o vedem şi pe asta! Publicaţia on-line verticalnews.ro a reuşit să alcătuiască un top 50 al celor mai bogaţi ţigani din România. Nu ştim cât de mult se bucură cei care apar în ierarhie sau cât de tare îşi vor freca palmele de fericire inspectorii de la Finanţe... Acum e oficial şi negru pe alb: avem un “Forbes” al celor mai mari averi ţigăneşti şi, inevitabil, Oltenia nu avea cum să lipsească din clasament. Aşteptăm cu interes episodul 2, publicabil pe mfinante.ro, adică topul întocmit de autorităţi cu sumele plătite la impozitele de stat pentru aceste averi.


Pe prima poziţie în regiune îl găsim pe Silvian Ilie Filotti (locul 4 în clasamentul naţional), cunoscut mult mai bine sub numele de “Fulguţă”. Bulibaşă al romilor din cartierul Faţa Luncii din Craiova, Fulguţă este cel mai bogat ţigan din Oltenia, cu o avere de 6,3 milioane de euro. A moştenit şefia peste cartierul Faţa Luncii de la tatăl său, “Fulgeran”, care în tinereţe era cel mai de temut dintre ţiganii din Oltenia. Ca mulţi alţi bogaţi din listă, şi Fulguţă şi-a dobândit averea într-un mod controversat. În anul 2005, numele său a apărut într-un dosar în care mai mulţi craioveni erau acuzaţi de spălare de bani şi de faptul că au obţinut returnări ilegale de TVA.

Avere făcută din cămătărie

Dintr-o notă oficială trimisă de Ioan Rus în anul 2002, pe atunci ministru de Interne din partea PSD, deputatului PSD Nicolae Vasilescu (acesta din urmă solicitase informaţii despre acţiunile ilegale desfăşurate de ţiganii din Craiova) reiese că Fulguţă a făcut puşcărie şi că o mare parte a averii sale a obţinut-o prin cămătărie: „Unii membri ai clanului (Fulguţă-n.r.) au acumulat averi mari în perioada anilor 1990-1994, când au desfăşurat activităţi de cămătărie, acordând împrumuturi în valută şi monedă românească pe un termen scurt şi cu dobândă mare. În anul 1994, urmare a neachitării datoriilor de către persoanele împrumutate, membri ai clanului au comis mai multe infracţiuni de lipsire de libertate şi şantaj. În anul 1995, pentru faptele comise, patru membri ai clanului, respectiv Silvian Filotti Ilie zis “Fulguţă”, Silvian Secretaru, Băscrăcea Ion zis “Felix” şi Miclescu Valentin au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, judecaţi şi condamnaţi la pedepse privative de libertate, între 3-5 ani de închisoare, pedepse pe care le-au executat. În cauză a fost întocmit dosarul penal nr. 8747/1995. Deşi există date că Silvian Filotti Ilie, în afara activităţilor comerciale ilicite, practică şi cămătăria, nu au fost înregistrate sesizări din care să rezulte recuperarea datoriilor prin forţă”.

În 2009, Fulguţă i-a făcut fiului său o nuntă de un milion de euro la restaurantul „Debarcader” din Parcul Nicolae Romanescu din Craiova. Adrian Minune a fost naş, iar Florin Salam şi Sorinel Puştiu au cântat manele până dimineaţa. Printre invitaţi s-au numărat interlopi precum Nati Meir, Vadik Gigi Zavera (zis Gigioc) sau Bercea Mondialu’. Chiar dacă s-au pupat la nunţi, asta nu l-a împiedicat ulterior pe Nati Meir să îi tragă o ţeapă lui Fulguţă, cu bani falşi.

Miuţescu ar fi putut deveni rege prin alianţă

Ajungem la Vâlcea cu “medalia de argint” care se acordă lui Toma Miuţescu, cu o avere de şase milioane de euro. El face parte din clanul Miuţescu, acesta întinzându-se în mai multe judeţe din ţară (în special în Vâlcea, Sibiu şi Olt). În total, averea clanului e undeva între 10 şi 15 milioane de euro. De asemenea, clanul Miuţescu l-a susţinut pe Împăratul Iulian Rădulescu drept lider al ţiganilor, atunci când acesta s-a proclamat în 1993 „împărat al romilor de pretutindeni”. Toma şi Aurelia Miuţescu deţin un palat în cartierul Colonie Nuci din Râmnicu-Vâlcea, cu mobilă de lux, foiţe de aur pe pereţii interiori sau candelabre cu cristale. Familia conduce două societăţi comerciale din Vâlcea. La începutul anului 2009, după ce totul era pus la cale pentru ca băiatul lui Toma, Dan Miuţescu, să se însoare cu Ana-Maria, fiica lui Dan Stănescu („împăratul ţiganilor” de la Costeşti-Argeş), între cele două clanuri a izbucnit un scandal monstru. Asta deşi Toma cheltuise deja un miliard de lei vechi pentru petrecerea de logodnă, unde veniseră manelişti şi lăutari celebri. În timp ce Stănescu a pretextat că nu mai vrea să îşi trimită fata la Vâlcea ca să locuiască în Colonia Nuci, nedemnă pentru o fiică de rege, familia Miuţescu spune că împăratul din Costeşti s-a răzgândit, deoarece fata lui a fugit de-acasă cu un român timp de trei zile şi, drept urmare, nu mai este fecioară. Aşa că ar fi anulat nunta ca să nu se facă de râs. În urma scandalului, Împăratul Iulian Rădulescu i-a retras titlul lui Dan Stănescu.

Stela Mihai, pasiunea ei e aurul şi... Dacia 1310

DOLJ
Silvian Filotti Ilie - 6,3 milioane euro
Nicolae Dumitru - 2,7 milioane de euro
Fraţii Miclescu - 1,8 milioane de euro

MEHEDINŢI
Stela Mihai - 4 milioane de euro
Leo de la Strehaia - 2,1 milioane euro
Ion Frâncu - 800.000 de euro.

VÂLCEA
Toma Miuţescu - 6 milioane de euro

GORJ
Constantin Andronache - 1,3 milioane de euro
Dan Bârcină - 1,1 milioane de euro

OLT
Bercea Mondialu’ - 3,7 milioane euro
Mihai Toma - 2,1 milioane euro

Presa a prezentat de nenumărate ori palatele din Strehaia, însă rareori pe posesorii lor. Stela Mihai, şefa ţiganilor din Strehaia, are o avere de 4 milioane de euro, obţinută ilegal în mare parte. Stela Mihai deţine case (printre care un palat lung de câteva sute de metri), terenuri, maşini şi 12.000 de galbeni. De altfel, pasiunea sa pentru aur este cunoscută: mai mereu poartă câte două lanţuri de aur la gât, cercei uriaşi în urechi şi inele groase pe degete. Doar la nunta nepoatei sale, Stela i-a făcut cadou copilei câteva sute de bănuţi de aur ce cântăreau, în total, 10 kilograme.
În toamna anului 2008, Stela Mihai a fost pusă sub urmărire penală după ce ţiganca, alături de alţi patru administratori de firme, a fraudat Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin cu 3 milioane de RON, într-o afacere de transport cărbune. Care a fost şmecheria? În 2007 ea a semnat un contract cu RAAN prin care se obliga să furnizeze materie primă (42.000 de tone de cărbune). Doar că în loc de cărbune energetic, Stela le-a livrat celor de la RAAN 42.000 de tone de şlam cărbunos amestecat cu pământ, producând unităţii un prejudiciu de peste 3 milioane de RON. Deşi urmărită penal, şefa Partidei Rromilor din Strehaia nu a ajuns până acum în faţa vreunei instanţe.
În septembrie 2011 a ieşit la iveală că Stela, deşi are mai multe vile şi terenuri, are taxe şi impozite neplătite de 140.000 de RON. În acte, ea este proprietar doar pe o Dacie 1310, potrivit Primăriei Strehaia. Totuşi, Fiscul a decis să îi pună sechestru pe palat. Acum urmează evaluarea lor şi scoaterea la licitaţie.

“Săracul” Bercea Mondialu’, acţionar la două firme falimentare

Bercea Mondialu‘ din Slatina, Olt, are o avere estimată la 3,7 milioane de euro, realizată din afaceri necurate, cămătărie, spălare de bani şi şantaj. Până să fie arestat pentru tentativă de omor, Bercea Mondialu’ a mai fost cercetat în nenumărate dosare penale. În momentul de faţă, Bercea Mondialu’, pe numele adevărat Sandu Anghel, se află în închisoare, fiind judecat pentru că şi-a înjunghiat propriul nepot, Ionuţ Anghel (zis şi Mercedes). Interlopul este acuzat şi de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice şi evaziune fiscală.

Bercea are relaţii la cel mai înalt nivel, fiind prieten cu Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu. Mircea Băsescu a botezat-o pe nepoata interlopului, iar Sandu Anghel a participat la înmormântarea mamei preşedintelui. De asemenea, Bercea Mondialu’ este apărat de casa de avocatură a lui Sorin Calafuţ, care l-a desemnat pe fiul său, Şerban Calafuţ, să se ocupe de caz. Acesta din urmă este şi avocatul lui Mircea Băsescu. Deşi este foarte bogat, banii lui Bercea nu apar pe nicăieri pe hârtie. El este acţionar la două firme falimentare, dintre care una nu a raportat niciodată situaţia la Registrul Comerţului. Societăţile sale au toate caracteristicile unor firme-fantomă, menite să acopere activităţi ilegale. Teoretic, firma Bercea Mondialu SRL s-ar ocupa de întreţinerea şi repararea autovehiculelor, iar cealaltă, Spălătorie SRL, ar fi o spălătorie de maşini.
Familia lui Sandu Anghel deţine nu mai puţin de 15 imobile (dintre care 8 palate fără autorizaţie de construcţie) în Slatina, Drăgăneşti şi Bucureşti. În timpul percheziţiei din această primăvară, oamenii legii au ridicat de la mama lui Bercea 200.000 de euro care nu au putut fi justificaţi, precum şi o cantitate importantă de aur. Suma nu e cine ştie ce, dacă ne gândim că în 2009 Bercea i-a făcut fiului său o nuntă de 400.000 de euro.

Leo de la Strehaia, crah de 7,9 milioane de euro

În afara topului 10 întâlnim alte nume sonore, însă cu averi mai mici. Nicolae Dumitru, fratele fostei bulibaşă Tatian Dumitru din Craiova (decedat în 2008), are o avere de 2,7 milioane de euro. Mihai Toma este bulibaşă în Potcoava-Olt şi are o avere de 2,1 milioane de euro. Are o limuzină de lux, un palat şi, ca să arate că e cel mai tare din Potcoava, şi-a pus în vârful vilei o statuie a Libertăţii. Pe faţada clădirii a scris cu litere de-o şchioapă „Leonardo cap de serie” pentru că pe nepotul lui îl cheamă Leonardo. “Îmi plac banii şi iubesc femeile frumoase” este motto-ul pe care intens mediatizatul Leo de la Strehaia şi l-a afişat pe blog. Din păcate pentru iubăreţul Leo, fiul bulibaşei din Strehaia, în ultimii ani averea lui s-a diminuat considerabil. A ajuns la 2,1 milioane de euro, deşi înainte de criză era estimată la 10 milioane de euro.

Fraţii Miclescu, de loc din Craiova, au o avere de 1,8 milioane de euro. La ora actuală, ei sunt căutaţi de autorităţile din Statele Unite pentru că au furat bijuterii în statul Texas. Constantin Andronache Grafian, din Bengeşti-Ciocadia, judeţul Gorj, este preşedinte la nivel naţional al Alianţei pentru Unitatea Romilor. Are o avere de 1,3 milioane de euro. Dan Bârcină, zis şi Dan Goeru, este un ţigan foarte bogat din Târgu-Jiu, Gorj. Are o avere de 1,1 milioane de euro. În vara anului 2010, la nunta fiicei sale, a făcut spectacol. Fiind patron al unei firme de aviaţie utilitară din Capitală, el şi-a adus cele 11 perechi de naşi la nuntă cu trei elicoptere. Ion Frâncu are un palat în Strehaia şi este totodată consilier local în localitate. Are o avere estimată la 800.000 de euro. Radian Andronache din Bengeşti - Ciocadia, Gorj, are 800.000 de euro. Vara trecută el i-a organizat băiatului său o nuntă scumpă, cu elicoptere şi limuzine. Băiatul a luat-o de nevastă pe fiica lui Dan Bârcină din Târgu-Jiu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

11.01.2018 - 23:17Kali Abdulah:Ce n-ati pus ma o bo

mba sub barcader mai scapam de infractorii astia.

26.02.2014 - 23:36OLTEANU ALY:-MAME,SURORILE,NEPOATELE,CUMNATELE PARLAMENTARILOR SA LE DATI CELOR MENTIONATI MAI SUS PENTRU CRESTEREA NUMERICA A ROMANIEI; -SI STITI DE CE? DEOARECE AU FURAT IN ACTE CU NOTARI MEDICI,CONSILI JUDETENE SI LOCALE,JUDECATORI,NOTARI ETC VIETILE,DREPTURILE SI LIBERTATILE MULTOR FAMILII ; -RUSINEEEEE FULGUTA TIE PERSONAL SI LA TOT NEAMUL LUI VIISOARA SI ZATRENILOR,CIRPACILOR;

26.02.2014 - 23:27OLTEANU ALY:-pe zatreanu cristina din craiova sa o dati lui leo din strehaia si pe la bailesti ,inclusiv italienilor corpurilor de batrini piosi si religiosi printre care ciliban,miclescu,dan piu,pachia florin,zara marian,inlusiv pe strazile din craiova,simion barnutiu nr 22,corabia,sovata,inaului,lebedei,popoveni,romanesti,hanu rosu,fata lunci,1mai,dobrogei;

Pagina 1 din 1 (3 comentarii din 3)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...